Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΛΑΡΚΟ - ¨νύφη¨ ….. με ή χωρίς προίκα??


Διαβάσαμε χθες ότι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε στην επιβολή προστίμου, ύψους 596.340 ευρώ προς την εταιρεία «Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ»,   για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου της εταιρείας στη Λάρυμνα του Ν. Φθιώτιδας, μετά την επιθεώρηση που πραγματοποίησε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Οι παραβάσεις αφορούν κυρίως σε ελλείψεις:
-        στην αντιρρυπαντική τεχνολογία
-        στο σύστημα παρακολούθησης των αέριων εκπομπών
-        στην αδειοδότηση των υγρών και στερεών αποβλήτων
Αναλυτικά η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου ΕΔΩ.
 
Εξ αρχής θα πρέπει να τονισθεί ότι η αρχή ¨Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ¨ θα πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της όποιας περιβαλλοντικής πολιτικής.
Επομένως, όσον αφορά στην επιβολή του προστίμου, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι επιπλέον.

Επειδή όμως ζούμε και σε περίεργους καιρούς, θα παραθέσουμε και κάποια επιπλέον στοιχεία, ώστε οι αναγνώστες να σχηματίσουν μια πιο πλήρη εικόνα.

1: Η ΛΑΡΚΟ (..τα μεταλλεία κυρίως στην Εύβοια) και η ΕΑΒ έχουν στοχοποιηθεί, αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό και την Μεσσαπία. Το κλίμα είχε καλλιεργηθεί και πριν τις εκλογές από διάφορους φορείς και ΜΜΕ.
Σημείωση: Ο βαθμός συμμετοχής της ΛΑΡΚΟ και της ΕΑΒ στη δημιουργία αυτού του προβλήματος, έχει αναλυθεί σε πολλές σχετικές αναρτήσεις.

2: Στις 30/12 /2010 με την απόφαση (Αρ. Πρωτ.: Δ8/Γ/Φ.12.3α/23483/4076)
¨Απόρριψη των μεταλλουργικών σκωριών του εργοστασίου της εταιρείας Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.¨, εγκρίνεται η χορήγηση από τις αρμόδιες Αρχές στην εταιρεία Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, ειδικής άδειας διάρκειας μέχρι 30/06/2012, για την απόρριψη των μεταλλουργικών σκωριών του εργοστασίου της, που βρίσκεται στη Λάρυμνα του Νομού Φθιώτιδας, στην ίδια μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενη θαλάσσια περιοχή του Β. Ευβοϊκού Κόλπου.

3: Αρχές του 2011 στα ΜΜΕ ανακοινώνεται ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η πώληση της ΛΑΡΚΟ.

4: Την Τρίτη, 3 Μαΐου 2011 στο dealnews.gr  διαβάζουμε άρθρο με τίτλο: ¨ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Χέρι – χέρι με την Glencore για να πάρουν τη ΛΑΡΚΟ¨, όπου αναγράφεται ότι:
 ¨… Ο όμιλος Μυτιληναίου βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον ελβετικό κολοσσό, που έχει δείξει κι αυτός ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς αξιωματούχοι του, πριν από την ανακοίνωση των αποκρατικοποιήσεων από το υπουργείο Οικονομίας είχαν επισκεφθεί κυβερνητικά γραφεία, κάνοντας γνωστό το ενδιαφέρον τους για τη ΛΑΡΚΟ. Η Glencore είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εμπορευμάτων πρώτων υλών σε βιομηχανικούς πελάτες στον κόσμο, με 16 εργοστάσια σε 12 χώρες, στις οποίες απασχολούνται 50.000 εργαζόμενοι. Το 2010, ο τζίρος του ελβετικού κολοσσού ξεπέρασε τα 150 δισ. δολάρια.¨
και σε άλλο σημείο:
¨….Η ΛΑΡΚΟ αύξησε το 2010 σε σχεδόν 14.000 τόνους την παραγωγή νικελίου, από λιγότερο από 8.000 τόνους ένα χρόνο πριν, ενώ για το 2011 αναμένει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της παραγωγής της, ευελπιστώντας να φτάσει τα επίπεδα των 18.500 τόνων, που ήταν η μέση παραγωγή της παλιότερα. Αν μάλιστα η τιμή του νικελίου, διατηρηθεί στα 25.000 δολάρια και πάνω, ο τζίρος της ιστορικής βιομηχανίας αναμένεται να κινηθεί στα 340 εκατ. ευρώ, προερχόμενος στο σύνολό του από εξαγωγές…¨.

5: Το Σάββατο, 7 Μαΐου στην
ΗΜΕΡΗΣΙΑ (ΕΔΩ) δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο ¨Εγκλημα κατά του περιβάλλοντος μπροστά στα μάτια της Πολιτείας¨ από όπου διαβάζουμε:
 ¨…..Η ΛAPKO είναι η 6η πιο ρυπογόνος βιομηχανία στην Eλλάδα με εκπομπές που φτάνουν τις 870.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Oι συνθήκες παραμένουν ίδιες από το 1973 όταν κατασκευάστηκαν οι μονάδες. Tότε η ετήσια παραγωγή νικελίου ήταν 12.000 τόνοι, τώρα ξεπερνά τους 25.000 τόνους το χρόνο. Xωρίς να έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις ή οι αναγκαίες επισκευές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ολα αυτά είναι επόμενο να έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην πώληση της εταιρείας αφού με αυτό το προφίλ κανεις επενδυτής δεν αναμένεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του για μια ουσιαστικά απαξιωμένη βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ κι ένα μήνα σχεδόν (από τις 13 Απριλίου) βρίσκεται στο συρτάρι της Τίνας Μπιρμπίλη
η εισήγηση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για πρόστιμο ύψους 600.000 ευρώ στη ΛΑΡΚΟ για σωρεία παραβάσεων της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει για ποιο λόγο η υπουργός δεν το υπογράφει. Το χαρακτηριστικό είναι ότι βάσει της νομοθεσίας, οι παραβάσεις της ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να οδηγήσουν σε πρόστιμο τουλάχιστον 1,2 εκατ. ευρώ…¨.
Εκ του αποτελέσματος, είναι φανερό ότι οι πηγές πληροφόρησης του δημοσιογράφου ήταν πράγματι πολύ αξιόπιστες.
Επισήμανση: Η επιβολή ενός  προστίμου προφανώς δεν ανεβάζει την αξία μιας επιχείρησης. 

Μέσα σε όλα αυτά, από τις 14/4/2011 έχει ξεσπάσει και η γνωστή αντιπαράθεση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης του ΥΠΕΚΑ για το χρυσό στη Θράκη.

Η αξιολόγηση των παραπάνω επαφίεται στους αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου