Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ξέρετε ότι…

ο Πρόεδρος του ΣτΕ κος Κ. Μενουδάκος είναι και επιστημονικός υπεύθυνος της ΜΚΟ ¨ΝΟΜΟΣ + ΦΥΣΗ¨?

Πρωταγωνιστής των ημερών χωρίς αμφιβολία είναι ο Πρόεδρος του ΣτΕ κος Κ. Μενουδάκος.
Ο κ. Μενουδάκος διαδέχθηκε στο τιμόνι του ΣτΕ τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο τον Μάιο 2012, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται κατά κοινή ομολογία δικαστής υψηλού κύρους και αξίας, ενώ στην πολυετή διαδρομή του έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις ως πρόεδρος του 5ου τμήματος του ΣτΕ για θέματα περιβάλλοντος και έχει καθοριστική συμμετοχή στην επεξεργασία σημαντικών προεδρικών διαταγμάτων. Επίσης, έχει διατελέσει διευθυντής στη Σχολή των Δικαστών και Προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998-2001).

Από την σελίδα ¨ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ¨του site της ΜΚΟ ¨ΝΟΜΟΣ+ΦΥΣΗ¨ διαβάζουμε:

 ¨Ιδρυτής: Γιώργος Παπαδημητρίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας
Μέλη της επιστημονικής ομάδας
  • Ματίνα Ασημακοπούλου, Δικηγόρος
  • Αλεξάνδρα Βλαντού, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος
  • Γεωργία Γιαννακούρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Κωνσταντίνος Γώγος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Γιώργος Καριψιάδης, Δρ.Ν. ΕΝΥ - ΥΠΕΞ
  • Κώστας Κατσιμπάρδης, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης
  • Χαράλαμπος Κουταλάκης, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Γιώργος Μπάλιας, Δικηγόρος
  • Αθανάσιος Ξηρός, ΔΝ - Δικηγόρος
  • Απόστολος Παπακωνσταντίνου, Δρ.Ν. - Δικηγόρος
  • Μαρία Φλώρου, Δικηγόρος
  • Αγγελική Χαροκόπου, Δικηγόρος¨.
Επίσης,....
¨ Η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία «Νόμος+Φύση» δραστηριοποιείται από το έτος 1994, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου στη χώρα μας και να ενισχύσει τη δημόσια συζήτηση και τον επιστημονικό διάλογο σχετικά με ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Κύρια πεδία δραστηριότητάς της είναι:
           η εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων (εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών)
           η διοργάνωση ημερίδων, διαλόγων και συνεδρίων σε θέματα δικαίου του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης
           η έκδοση βιβλίων για το περιβαλλοντικό δίκαιο, η έκδοση ομότιτλου, αρχικά έντυπου και από το 2003 του πρώτου ηλεκτρονικού περιοδικού στη χώρα μας, με γνώμες, άρθρα, επίκαιρα θέματα, εκτεταμένες αναφορές και σχόλια στην ελληνική και κοινοτική νομολογία και τη σχετική βιβλιογραφία.
Στους συνεργάτες της Εταιρίας συγκαταλέγονται καθηγητές πανεπιστημίου, δικαστές, δικηγόροι, ειδικοί επιστήμονες περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων….¨.

Στις ομάδες των εμπειρογνωμόνων, για την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχει αναλάβει και εμφανίζεται στις εκθέσεις πεπραγμένων, συναντάμε πολλά στελέχη και άλλων ΜΚΟ και οικολογικών κινημάτων, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δικαστικούς, δικηγόρους και την κα Τίνα Μπιρμπίλη.

Για περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για την ΜΚΟ ,μπορείτε να επισκεφθείτε το σχετικό της site

Εμείς φροντίζουμε και για τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις των αναγνωστών μας.

4 σχόλια:

  1. Δηλαδή μπορώ να υποθέσω το εξής: τα ίδια άτομα μπορεί να συντάσσουν ένα προσχέδιο νόμου, να γνωμοδοτούν για αυτό στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία της Βουλής, και αν κάποιος προσφύγει στο ΣτΕ, πάλι τα ίδια άτομα ή οι φίλοι τους να ελέγχουν τη νομιμότητά αυτών των νόμων; Η δυνατότητα ελάχιστων (επίλεκτων;) ατόμων να εμπλέκονται με διάφορους τίτλους ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ, του ίδιου νόμου ή Π.Δ. μάλλον με τρομάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μας συγχωρέσει ο φίλος Ανώνυμος, που δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε ολόκληρο το σχόλιό του.
    Σε περίληψη, μας απέστειλε το σύνδεσμο http://www.environmental-law.gr/detail.asp?cPath=5&pPath=22&language=1 σαν απάντηση στο σχόλιο του ανώνυμου 3:56 μ.μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν η "απάντηση" του ανώνυμου είναι η επισήμανση του συνδέσμου της άλλης ΜΚΟ , ή θέλει απλά να δείξει τη συμμετοχή ή προεδρία στελεχών της μιας νομικής ΜΚΟ σε συνέδριο της άλλης νομικής ΜΚΟ.
    Φαντάζομαι ότι, κάποια από τα μέλη αυτών των ΜΚΟ, εκτός από την "εθελοντική" συμβολή τους στις νομικές αυτές ΜΚΟ ... συμμετέχουν και σε νομικές Κοινοπραξίες ή Νομικές εταιρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολα τα προηγούμενα, ακολουθούν μάλλον μια παράδοση ... να φτιάχνονται πολλοί νόμοι, να γίνονται πολλές τροποποιήσεις τους, και όλα αυτά να φρεσκάρονται συχνά με "νέες πινελιές" γνώμης ώστε, να διατηρείται η παγκόσμια πρωτιά μας, στον τομέα της δημιουργικής νομοθεσίας:

    Και μέσα σε όλα, σύγχυση από την ελληνική πολυνομία
    Ομιχλώδες είναι το νομοθετικό τοπίο της ηλεκτρονικής Δημοκρατίας στη χώρα, σύμφωνα με όσα επεσήμανε χθες ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) κ. Θ. Σχοινάς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου για την «Ηλεκτρονική Δημοκρατία», που διοργάνωσαν από κοινού το Επιστημονικό Συμβούλιο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και ο ΔΣΑ.

    Οπως ανέφερε, ετησίως στην Ελλάδα -λογικά αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ- συντάσσονται ούτε λίγο ούτε πολύ 8.500 «πάσης φύσεως» νομοθετήματα και 4.500 τροποποιήσεις νόμων που οδηγούν σε γενική σύγχυση καθώς είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι πραγματικά ισχύει. Υποστήριξε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από κενά και ασάφειες νόμων που δεν παρατηρούνται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΔΣΑ μπορεί όποιος επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την ελληνική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η τράπεζα πληροφοριών του Δικηγορικού Συλλόγου αριθμεί 40.000 μέλη με ημερήσια κίνηση 8.000 χρήστες.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κ. Δ. Γουργουράκης, επεσήμανε ότι η απόλυτη ασφάλεια δεν είναι εφικτή και πως η ελαχιστοποίηση του κινδύνου παραβίασης της ιδιωτικότητας του ατόμου και των διαφόρων εκφάνσεών της πρέπει να επιτευχθεί μέσω της συνεχούς και έγκαιρης συνεργασίας της Αρχής με την κεντρική διοίκηση και τη νομοθετική εξουσία.

    (17-03-06)
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100032_17/03/2006_177585

    ΑπάντησηΔιαγραφή