Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Καπνός ξύλου vs καπνού τσιγάρου

Την Παρασκευή το βράδυ θα κάνει και την πρώτη επίσημη έντονη εμφάνισή της στην Αττική η αιθαλομίχλη !!!

Περιμένοντας τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, η μυρωδιά του καμένου ξύλου άρχισε να γίνεται αισθητή στο λεκανοπέδιο.
Σας ενημερώνουμε ό,τι με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, την Παρασκευή το βράδυ θα κάνει και την εμφάνισή της η αιθαλομίχλη στον Αττικό ουρανό.

Λόγω των αλλοπρόσαλλων ενεργειακών πολιτικών στα χρόνια της κρίσης και άλλων συμφερόντων, οι πολίτες οδηγήθηκαν στην καύση του ξύλου και βιομάζας γενικότερα, για να ζεσταθούν.
Μπορεί σε κάποιους να αρέσει αυτή η μυρωδιά δεδομένου ότι προκαλεί ενίοτε ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι ο καπνός από την καύση του ξύλου είναι τόσο επιβλαβής για την υγεία μας και το περιβάλλον, όσο και ο καπνός του τσιγάρου.

Σύμφωνα με μελέτη της υπηρεσίας περιβάλλοντος των ΗΠΑ (Environmental Protection Agency - EPA) τα βασικά συμπεράσματα είναι:.
  • Ο Καπνός από την καύση του ξύλου περιέχει τις ίδιες χημικές ουσίες (περίπου 200) που ανιχνεύονται και στον καπνό του τσιγάρου. Σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδιο του αζώτου, επικίνδυνα μέταλλα και γνωστές καρκινογόνες ουσίες όπως φορμαλδεΰδη, διοξίνη, βενζόλιο, τολουόλιο, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) και διοξίνες, είναι μερικές από αυτές.
  • Η εισπνοή του καπνού του ξύλου είναι εξίσου επικίνδυνη - ή ακόμα πιο επικίνδυνη – με την εισπνοή καπνού από τσιγάρο. Κατά ... τη διάρκεια μιας μέρας με αιθαλομίχλη είναι σαν να καπνίζετε 4 έως 16 τσιγάρα.
  • Η EPA εκτιμά ότι ο καπνός του ξύλου είναι 12 φορές πιο καρκινογόνος από ίσες ποσότητες καπνού τσιγάρου. Το κάψιμο 10 κιλά ξύλου δημιουργεί 4.300 φορές περισσότερους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονανθράκες από ότι με το κάπνισμα 30 τσιγάρων.
  • Ο Καπνός του ξύλου επηρεάζει την κανονική ανάπτυξη των πνευμόνων στα βρέφη και τα παιδιά και αυξάνει την εμφάνιση της οξείας πνευμονίας ή βρογχίτιδας, οι οποίες είναι σημαντικές αιτίες ασθενειών και θανάτου σε μικρά παιδιά .
    Η έκθεση στον καπνό του ξύλου μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, τα κύτταρα των πνευμόνων και να επιδεινώσει καρδιακές παθήσεις, το άσθμα, το εμφύσημα, την  πνευμονία και τη βρογχίτιδα.
  • Οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω των επιπτώσεων στην υγεία είναι επίσης σημαντικές. Εκτιμάται ότι το κόστος ιατρικών δαπανών και απώλειας ημερών εργασίας είναι 2$  ανά κιλό καμένου ξύλου.

Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν για τους παθητικούς καπνιστές, οπότε δεν χρειάζεται να πούμε τις επιπτώσεις στην υγεία καπνιστών που βιώνουν και την αιθαλομίχλη.

Μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε να αποφύγετε τους κινδύνους του καπνού του ξύλου με την παραμονή σε κλειστούς χώρους, αλλά δεν είναι έτσι. Μια  άλλη μελέτη από Πανεπιστήμιο στο Σιάτλ έδειξε ότι το 50 - 70 % από τα εξωτερικά επίπεδα του καπνού μπαίνουν στο σπίτι.

Φίλοι αναγνώστες
Ως γνωστόν το κάπνισμα έχει απαγορευτεί σε δημόσιους χώρους και τώρα μάλιστα αυξάνουν τα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων. Εφόσον οι επιπτώσεις της αιθαλομίχλης είναι ισοδύναμες ή και χειρότερες, η πολιτεία τι κάνει???
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το …μελετούν οι …σύμβουλοι…

Θυμίζουμε τη θέση μας:
Όχι στην καύση βιομάζας σε περιοχές με προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης!!!

ΠΗΓΕΣ
EPA

Πολλές σχετικές μελέτες θα βρείτε στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου