Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οι τζιχαντιστές ¨αποκεφάλισαν¨ και το DESERTEC

Να θυμίσουμε ότι το Desertec είναι ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), που είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο ηλιακών και αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA) και θα συνδέονταν με την Ευρώπη μέσω ενός ευρωμεσογειακού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο θα είχε κόστος στα 400 δις € (ΗΠΑ 526 δισεκατομμύρια δολάρια), και θα παρείχε το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2050. Σχεδιάσθηκε στο Μόναχο από την «Desertec Industrial Initiative (Dii) GmbH» κοινοπραξία που ιδρύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2009 από μια ομάδα 12 ευρωπαϊκών εταιρειών με επικεφαλής την «Munich Re» και ήταν έμπνευση του «Desertec concept» υπό την αιγίδα της Λέσχης της Ρώμης (CLUB OF ROME) και της γερμανικής Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation  (TREC). Φέρει την Γερμανική και Αμερικανική σφραγίδα και στους ¨εξέχοντες υποστηρικτές¨ συναντάμε την κα Μέρκελ και τον κο Αλ Γκόρ.

Ποιες όμως είναι οι τελευταίες ....
εξελίξεις όσον αφορά σε αυτό το φαραωνικό έργο ???
Με μια λιτή ανακοίνωση το Desertec Industrial Initiative (Dii), στις 10 Σεπτεμβρίου, ενημέρωσε για την αποχώρηση του CEO Paul van Sons μετά το τέλος του 2014. Ο Paul van Sons πρόκειται να αναλάβει  εκτελεστική θέση στην RWE (η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) και τα νέα του καθήκοντα θα είναι, μεταξύ άλλων, η επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την RWE  στην περιοχή  Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (MENA) και στην Τουρκία.

Αυτή η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί μήνες πριν. Σε συνέντευξή του Paul van Sons στο Euroactive (ΕΔΩ) είχε παραδεχθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός του Desertec ήταν  "μονοδιάστατης σκέψης".
Από το 2009 οι επικριτές του Desertec αμφισβήτησαν τη βιωσιμότητα αυτού του σχεδίου και οι αμφιβολίες πολλαπλασιάσθηκαν όταν ο βασικός ιδρυτικός μέτοχος  η Siemens αποσύρθηκε από το project  το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Οι υπόλοιποι μέτοχοι του Dii δηλώνουν βέβαια ότι θα συνεχίσουν, αλλά  ο στόχος τους πλέον φαίνεται ότι είναι η πώληση συστημάτων ΑΠΕ σε αυτές τις χώρες.

Σήμερα η βιομηχανική πρωτοβουλία Desertec (Dii) ουσιαστικά έχει εγκαταλείψει τη στρατηγική της για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας, που θα παράγεται από τη Σαχάρα στην Ευρώπη λόγω κυρίως προβλήματος χρηματοδότησης.
Η Αραβική Άνοιξη πυροδότησε αρχικά επιχρυσωμένες ελπίδες για  την επιτυχία του έργου, με τη βοήθεια και των ΟΙΚΟ –ΜΜΕ, αλλά στη συνέχεια η πολιτική κατάσταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρική (MENA) άλλαξαν άρδην και σήμερα πλέον το όνειρο των ¨πράσινων¨ έχει μετατραπεί σε εφιάλτη με τις πολεμικές συγκρούσεις σε πολλές από αυτές τις χώρες και λόγω της φρικιαστικής δράσης των τζιχαντιστών, που οι ίδιοι ενίσχυαν και προωθούσαν και εξόπλιζαν σε αυτές τις περιοχές. Σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι σαφές ότι οι μεγάλες επενδύσεις – έργα δεν έχουν καμιά προοπτική.

Ένα άλλο σημαντικό  προβλήματα του προγράμματος ήταν τα δίκτυα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τη Β. Αφρική στην Ευρώπη. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συνέβαινε με την επιπλέον χωρητικότητα όταν η ηλεκτρική ενέργεια έφθανε στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ως γνωστόν η Ισπανία ήδη αγωνίζεται με τη δική της περίσσεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), οπότε η  επιπλέον εισαγωγή από τρίτες χώρες, θα επιδείνωνε σίγουρα αυτό το πρόβλημα. Τα  Ισπανικά δίκτυα θα έπρεπε να ενισχυθούν, έτσι ώστε το πλεόνασμα της  ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφέρεται στη Γαλλία. Αλλά και αυτή η διασύνδεση κρίνεται επίσης ασύμφορη.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι υποστηρικτές αυτού του προγράμματος , αλλά κυρίως οι παραγωγοί και οι πλασιέ συστημάτων ΑΠΕ, ενεργοποίησαν άλλους μηχανισμούς μέσα από το Desertec Concept και το Desertec Foundation
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν  ένα φυλλάδιο με τίτλο DESERTEC ATLAS σε συνεργασία με το CLUB OF ROME και την Greenpeace Γερμανίας. Το χαρακτηρίζουν μάλιστα το ¨παγκόσμιο Energiewende¨. Ηδη έχει διανεμηθεί σε 15.000 φοιτητές και ο στόχος τους είναι να το εντάξουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου