Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η Στουτγάρδη ανταγωνίζεται την Αθήνα στην ατμοσφαιρική ρύπανση !

Με την άνοιξη μας ήλθε και το όζον (O3) !!!

Παρακολουθώντας τα ημερήσια δελτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική, είναι φανερή η τάση αύξησης των συγκεντρώσεων του όζοντος λόγω της  ηλιοφάνειας. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα οι τιμές του όζοντος ξεπερνούν τα όρια του μακροπρόθεσμου στόχου για την προστασία της υγείας.

Θυμίζουμε ότι για τον ρύπο αυτό ισχύουν οι παρακάτω οριακές τιμές:
Ενημέρωσης κοινού: 180 μg/m3 σε ωριαία βάση
Συναγερμού : 240 μg/m3 σε ωριαία βάση
Μακροπρόθεσμος στόχος προστασίας υγείας: 120μg/m3 οκτάωρη τιμή

Την ίδια ώρα διαβάσαμε στο euractiv  ότι σε πολλές γερμανικές πόλεις, η ατμοσφαιρική ρύπανση, από τα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου, υπερβαίνει τα ανώτατα επίπεδα ορίων, με βάση μια ...
νέα έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στη Στουτγάρδη τα ετήσια επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), ήταν διπλάσια από το αποδεκτό όριο.
Το ίδιο συμβαίνει και για τις συγκεντρώσεις των σωματιδίων ΡΜ2,5.

Στο τέλος του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Γερμανία για την υπερβολική ρύπανση του αέρα - ιδιαίτερα στη Στουτγάρδη και τη Λειψία - και απείλησε να λάβει νομικά μέτρα κατά της χώρας εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να περιορίσουν τις εκπομπές τους. Αλλά ποια επιμέρους μέτρα, το κράτος μέλος επιλέγει να λάβει, εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις.

Όσον αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα και ενόψει του καλοκαιρινού φωτοχημικού νέφους, υπάρχουν και καλά και κακά νέα.

Πρώτα τα καλά νέα.
Τον τελευταίο μήνα έχει πυκνώσει το δίκτυο των σταθμών μέτρησης κυρίως για Ο3, ΝΟ2 και Σωματίδια !!! Προφανώς η αρμόδια υπηρεσία προμηθεύτηκε και νέα όργανα μέτρησης.

Τα κακά νέα.
Δεν έχει ανακοινωθεί καμιά πρωτοβουλία ,αφενός για καθιέρωση –επανεξέταση  μόνιμων μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος και αφετέρου για την αναμόρφωση των έκτακτων μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων.
Να επισημάνουμε στους αρμοδίους ότι σε περίπτωση αυξημένων συγκεντρώσεων ρύπων δεν αρκεί η απλή ενημέρωση των πολιτών αλλά απαιτούνται παρεμβάσεις, ειδικά για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα), με
στοχευμένη πληροφόρηση, επιφυλακή εξειδικευμένων κλινικών, κλπ.

Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι στο ΥΠΑΠΕΝ να αφήσουν τις αναρριχήσεις και να παρέμβουν έγκαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου