Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Συνεχίζονται τα προβλήματα στα δίκτυα από τα αιολικά της Γερμανίας



Τα αιολικά παράγουν ρεύμα όταν φυσάει. Όσο είναι ασήμαντο ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος, αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα.  Όταν δεν είναι ασήμαντο ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος, τότε πρέπει να συμβεί ένα από τα εξής:  Ή (1) πρέπει να μειωθεί κάποια άλλη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (με συνεπαγόμενη αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω μειωμένης αποδοτικότητας και που έχει και αυτή όρια -- δεν μπορούν να μειωθούν οι συμβατικές μονάδες κάτω από ένα όριο), ή (2) πρέπει να βρεθεί μέρος ελεγχόμενης απόρριψης (πχ σε άντληση νερού σε υδροηλεκτρικά που θα είναι διαθέσιμα για αυτή την χρήση (πχ στην Αυστρία για τους Γερμανούς ή στην Νορβηγία για τους Δανούς, ή (3) το ρεύμα θα πάει περίπατο σε γειτονικές χώρες μέχρι να βρει κάποια χρήση.

Οι Τσέχοι και οι Πολωνοί διαμαρτύρονται αφού όταν φυσάει το αιολικό ρεύμα από την Βόρεια Γερμανία πάει όπου βρίσκει διαθέσιμα καλώδια, στα δίκτυα αυτών των δύο χωρών και προκαλεί αστάθειες και φόβο κατάρρευσης των δικτύων.  Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο, ούτε αναφέρεται για πρώτη φορά (πχ. εδώ, εδώ, εδώ και εδώ--- στο Τέξας!).  Ενώ οι γείτονες διαμαρτύρονται, οι Γερμανοί λένε ότι "φταίει ότι δεν έχουν εκσυγχρονισθεί τα δίκτυα".   Αυτός είναι ο Γερμανικός τρόπος να πούνε στους γείτονες, "φτιάξτε εσείς γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης για το δικό μας τυχαίο ρεύμα" ή "αγοράστε και βάλτε κι άλλους μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης -- που θα σας πουλήσουμε εμείς" (κάτι που από μόνο του θα ενοχλήσει τους ίδιους τους Γερμανούς, αφού αντί να ψήνουν τα δίκτυα του γείτονα, θα ψήνουν τα δικά τους. Και φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαν και οι Πολωνοί και οι Τσέχοι αιολικά!

Πάμε στα ....
δικά μας; 
Με συνολική ζήτηση στην Ελλάδα 5-6 γιγαβάτ, έχουμε ήδη 5 γιγαβάτ σε ΑΠΕ που επιδοτούμε με 1-1,5 δις τον χρόνο.   Όπως θα έχει εμπεδώσει μέχρι και ο Σταθάκης, τα γιγαβάτ ΑΠΕ δεν είναι πραγματικά γιγαβάτ. Τα μεν αιολικά υπάρχουν μόνο όταν φυσάει, τα δε φ/β όταν έχει ήλιο, 3-4 ώρες την ημέρα τον χειμώνα!  Και οι δύο αυτές "ΑΠΕ" είναι άχρηστες,εάν πρέπει να έχεις πάντα ρεύμα, εκτός εάν έχουμε καλοκαιρία και δεν έχουν πρόβλημα τα καράβια που μεταφέρουν LNG από την Αλγερία. Έχουμε τρεις πανάκριβες επιλογές ηλεκτροδότησης, που καμμία χώρα στον κόσμο δεν την αντέχει λόγω κόστους, αλλά σε εμάς είναι ΟΚ.  Και λύνουμε το πρόβλημα της μεταβλητότητας με πιο πρωτότυπο τρόπο:  Επιδοτούμε την βιομηχανία να μην δουλεύει, και να μην χρειάζεται ρεύμα.  Και επιδοτούμε τις ΑΠΕ για να υπάρχουν και επιδοτούμε το αέριο για να συνυπάρχει.  Τρεις επιδοτήσεις για να μην έχουμε ρεύμα, και όταν το έχουμε να είναι πανάκριβο.

Και εάν επιδοτήσουμε κι άλλες ΑΠΕ;  Τότε θα πρέπει να επιδοτήσουμε και τον ΑΔΜΗΕ για να βάλει καλώδια για να πηγαίνει το τυχαίο ρεύμα των ΑΠΕ περίπατο σε γείτονες. Που κάτι μου λέει θα είναι λιγότερο συνεργάσιμοι από τους γείτονες της Γερμανίας.

Μόνο στην Ελλάδα. Αλλά βοηθάμε έτσι την Γερμανική βιομηχανία και τις εξαγωγές της.  Για ποιόν δουλεύετε κύριε Σταθάκη μας? Εσείς και οι προκάτοχοί σας?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...