ΦΩΤΟ: http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_cr6.htm |
Από το 2007 τα ΜΜΕ, όταν παρουσιάζουν θέματα ρύπανσης νερών και κυρίως σε σχέση με τον ΑΣΩΠΟ ποταμό, έχουν βαλθεί να εκπαιδεύσουν όλους τους Έλληνες σε χημικούς, μέσα από μια διαδικασία αμφίδρομων (interaction) εκπομπών και επιπλέον να μας εξειδικεύσουν σε μια και μόνο χημική ένωση το εξασθενές χρώμιο Cr(VI).
Έτσι, έχουν περιχαρακώσει το πρόβλημα ρύπανσης του ΑΣΩΠΟΥ, της ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ , του ΚΟΡΩΠΙΟΥ και άλλων περιοχών, ενώ στην πραγματικότητα η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε νερό και εδάφη, ΔΕΝ είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο….
Μην αμφιβάλλετε ότι, κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι ενορχηστρωτές και οι κάθε είδους επικοινωνιολόγοι, μπορούν να μας πουν ότι ¨….. νεότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το εξασθενές χρώμιο δεν είναι και τόσο επιβλαβές για την υγεία…¨, οπότε …ούτε γάτα ούτε ζημιά, τα προβλήματα ρύπανσης, ως δια μαγείας εξαφανίζονται.
Για να μην καθοδηγούνε τη σκέψη μας και να μην παίζουν με τη νοημοσύνη μας, ας έχουμε υπόψη τα παρακάτω, τα οποία και δεν αμφισβητούνται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα:
- Χρώμιο συναντάται σε πολλές μορφές, όμως στη φύση βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά ως τρισθενές χρώμιο, εν αντιθέσει με το εξασθενές χρώμιο, που η παρουσία του στο περιβάλλον είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτέλεσμα ανθρωπογενών αιτίων (κυρίως βιομηχανικής ρύπανσης).
- Ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου, έχουν χαρακτηρισθεί ως ισχυρά τοξικές, καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, βλαπτικές στην αναπαραγωγή, οξειδωτικές και επικίνδυνες για το περιβάλλον. Μέσω της αναπνοής και του δέρματος υπάρχουν πολλές μελέτες, που συμφωνούν για τη μεταλλαξιογόνο δράση, για το θέμα της κατάποσης, τα μέχρι σήμερα στοιχεία το ενοχοποιούν. Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην DAILY MAIL (http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1343559/She-single-mother-claimed-town-poisoned-water-supply--Erin-Brockovich-wrong.html), δημιουργεί ερωτηματικά για το μέγεθος του θορύβου, στην περίπτωση του HINKLEY (Erin Brockovich)
- Το εξασθενές χρώμιο, επειδή οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες, είναι σημαντικός δείκτης ρύπανσης μιας περιοχής.
Ένα επίσης στοιχείο που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, είναι τα συμπεράσματα κάποιων ερευνών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το καλοκαίρι του 2010.
¨…Το εξασθενές χρώμιο, το οποίο χρωματίζει το νερό, έχει αποδειχθεί ικανό να προκαλέσει καρκίνους του γαστρεντερικού στα πειραματόζωα. Όλα δείχνουν πάντως ότι πιθανώς ενοχοποιείται και για τους πρωτογενείς καρκίνους του ήπατος ..»
Ξεχνούν φυσικά ότι για το χρώμα των νερών του Ασωπού μπορεί και να ευθύνονται τα βαφεία – φινιριστηρια, που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή και έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού και τα περισσότερα υγρά απόβλητα. Επίσης το ¨πιθανώς ενοχοποιείται¨ δεν είναι επιστημονική έκφραση επιδημιολογικής μελέτης.
Και σε άλλο σημείο:
« κατά τη διάρκεια των 11 ετών της παρακολούθησης καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο. Η θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο ήταν για αυτά τα 11 έτη κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων της Βοιωτίας. Όσον αφορά την αιτία θανάτου, η μελέτη έδειξε ότι ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος,καρκίνο των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως για τις γυναίκες,αλλά και από καρκίνο του πνεύμονα ».
« κατά τη διάρκεια των 11 ετών της παρακολούθησης καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο. Η θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο ήταν για αυτά τα 11 έτη κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων της Βοιωτίας. Όσον αφορά την αιτία θανάτου, η μελέτη έδειξε ότι ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος,καρκίνο των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως για τις γυναίκες,αλλά και από καρκίνο του πνεύμονα ».
Από τα επίσημα στοιχεία που αναφέρονται σε έκθεση της ΕΣΥΣ 2006 (http://www.anticancer.gov.gr/Resource.aspx?page=25)
Αντιγράφω:
¨…Στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Ε.Σ.ΥΣ., 2006), ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου (24.4%) μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα (29.4%), ενώ αυξητική τάση παρουσιάζει τόσο η συνολική, όσο και η κατά αιτία θνησιμότητα από καρκίνο (IARC 2008)¨.
δηλ το ποσοστό των θανάτων της έρευνας (118/474= 24,9%) είναι στον εθνικό μέσο όρο .
δηλ το ποσοστό των θανάτων της έρευνας (118/474= 24,9%) είναι στον εθνικό μέσο όρο .
Θα περίμενε κανείς, αυτό το ποσοστό να είναι σημαντικά μεγαλύτερο για αυτή την επιβαρυμένη και χωρίς υποδομές, βιομηχανική περιοχή.
Η επιστήμη και ειδικότερα οι κλάδοι αυτής που αφορούν στην υγεία, θα πρέπει να μένουν μακριά από την ¨κομματική¨ πολιτική και την πρόσκαιρη δημοσιότητα.
Όμως για το καλό της επιστήμης, ας θεωρήσουμε ότι αυτά ήταν τα πρώτα, μη τεκμηριωμένα επαρκώς, συμπεράσματα μιας ¨δημοσιογραφικής¨ προσέγγισης και ότι θα ακολουθήσουν οι πραγματικές επιστημονικές ανακοινώσεις, αφού πρώτα αξιολογηθούν από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ώστε να δοθούν απαντήσεις, όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε όλους εκείνους, που χρόνια τώρα τρέφονται με αγροτικά προϊόντα αυτών των περιοχών .
Οι μελετητές θα πρέπει να λάβουν υπόψη επίσης, ότι υπάρχουν πολλές τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες συνυπάρχουν με το εξασθενές χρώμιο στο νερό και στα εδάφη αυτών των περιοχών και που μπορεί να τους αποδοθεί η καρκινογένεση, χωρίς να υπάρχει επιστημονική αμφισβήτηση. Λογικά από αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες, θα πρέπει να ξεκινήσει η έρευνα…η οποία δεν αποκλείεται να καταλήξει φυσικά και στο να αποδώσει ευθύνες στο εξασθενές χρώμιο.
Ας περιμένουμε και ας είμαστε προσεκτικοί.
Οι αγώνες των κατοίκων αυτών των ρυπασμένων περιοχών δεν πρέπει να αναλώνονται σε δευτερεύουσας σημασίας στοιχεία ,όπως η υιοθέτηση οριακών τιμών εξασθενούς χρωμίου κλπ , ενώ η ουσία ευρίσκεται σε άλλα περισσότερο σοβαρά θέματα όπως:
- Τα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων των ρυπασμένων περιοχών, με βάση σωστή και τεκμηριωμένη επιστημονική επιδημιολογική έρευνα.
- Ο ουσιαστικός έλεγχος των τροφίμων για να γνωρίζουν και οι αγρότες τι παράγουν και εμείς τι τρώμε και να μην πέφτουμε όλοι θύματα παραπληροφόρησης.
- Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού όμως πρώτα οι αρμόδιοι καταλήξουν στα ακριβή αίτια δημιουργίας του προβλήματος. Εάν φταίει η βιομηχανία τα μέτρα να επικεντρωθούν σε αυτή, εάν όμως υπάρχουν και άλλες αιτίες τότε θα πρέπει να σχεδιασθεί μια πιο συνολική αντιμετώπιση.
- Η τιμωρία των υπευθύνων και η ολική εφαρμογή της αρχής ¨ο ρυπαίνων πληρώνει¨
Η υιοθέτηση ενός ορίου για το εξασθενές χρώμιο και…. πολλών ….ευχών, δεν λύνει το πρόβλημα.
Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει ο ενημερωμένος πολίτης, όλες οι άλλες αναλύσεις – λεπτομέρειες, αφορούν στους ειδικούς και πολλές φορές έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του ΑΣΩΠΟΥ, της ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ, του ΚΟΡΩΠΙΟΥ, ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ!!! ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ!!
Για τους ειδικούς και μη, που θέλουν να εμβαθύνουν στις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου συστήνω τις παρακάτω πραγματικά αξιόπιστες επιστημονικές πηγές:
2:Θέσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ http://www.oikologio.gr/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,207/Itemid,29/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου