Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Είναι το Γεράνι ‘Biutiful’;



Το ερώτημα του τίτλου είναι copypaste από το Blog της ΜΚΟ SARCHA (ΕΔΩ), στην οποία ανατέθηκε η μελέτη για την αναμόρφωση της περιοχής ¨Γεράνι¨ του κέντρου της Αθήνας.
Στα συμπεράσματα και τις προτάσεις της μελέτης αυτής, στηρίχθηκαν, σε γενικές γραμμές, οι χθεσινές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα δράσης του ΥΠΕΚΑ  (ΕΔΩ)

Ποια είναι όμως η SARCHA (school of architecture for all ), η οποία αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου?

Από το σχετικό site της ΜΚΟ διαβάζουμε:
´Η SARCHA /ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ υποστηρίζει την αρχιτεκτονική παιδεία για όλους. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2006. Στόχος της η εκπαίδευση και η ενεργοποίηση του κοινού ως προς το ρόλο της αρχιτεκτονικής στη παραγωγή του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος που διαμορφώνει/νεται από την καθημερινή διαβίωση. Προωθούνται έρευνα, δράσεις και προγράμματα που εξετάζουν την σχέση της αρχιτεκτονικής με τις ποικίλες εκφάνσεις και την πολιτική διάσταση των ατομικών και συλλογικών δραστηριοτήτων.

Η ανάθεση της μελέτης έγινε το 2010.

Η πιλοτική έρευνα της SARCHA, CCR – ΠKΠ Αθήνα Γεράνι 2010, παρουσιάστηκε στη διάρκεια ημερίδας με τίτλο ¨Μια άλλη πόλη είναι εφικτή¨ που οργάνωσε το ΥΠΕΚΑ στο Μουσείο Μπενάκη στις 15 Μαρτίου 2011.
Στη διάρκεια της ημερίδας απαντήθηκαν και τα παρακάτω ερωτήματα (όπως ακριβώς διατυπώνονται από την ανάδοχο του έργου).

  1. • Ερωτ. SARCHA: Είναι το Γεράνι ‘Biutiful’;
2.     • Ερωτ. SARCHA: Πως χρησιμοποιούν οι μετανάστες το κέντρο;
3.     • Ερωτ. SARCHA: Τι είναι το street-work και πως μπορεί να εμπλακεί ο καθένας από εμάς;
4.     • Ερωτ. SARCHA: Ποιο είναι το περιεχόμενο του όρου ‘κοινωνία΄ σήμερα;
5.     • Ερωτ. SARCHA: Τι είδους είναι οι σύγχρονες ‘κοινότητες’;
6.     • Ερωτ. SARCHA: Είναι δυνατή η συνεργασία με τους άλλους;
7.     • Ερωτ. SARCHA: Ποια θα ήταν μια εναλλακτική πρόταση στην σημερινή οικονομία;
8.     • Ερωτ. SARCHA: Πως συνδέεται η οικονομία με την αρχιτεκτονική στην Αθήνα;
9.     • Ερωτ. SARCHA: Υπάρχουν παραδείγματα αυτοοργάνωσης ιδιοκτητών στον Ευρωπαϊκό χώρο;

Μετά την παρουσίαση της μελέτης και όπως διαβάζουμε από το ίδιο blog:
¨..Οι συμμέτοχοι της SARCHA είχαν μια παραγωγική μέρα στο Σχινιά την Κυριακή 27 Μαρτίου. Παρακολούθησαν παρουσίαση που οργάνωσε το ΔΕΝΔΡΟ http://todendro.blogspot.com για την Ανάβρα –μια μοναδική περίπτωση κοινότητας με αυτόνομη ανάπτυξη στην Ελλάδα http://en.wikipedia.org/wiki/Anavra - συζήτησαν τη συνέχιση της έρευνας για το Γεράνι κατά τη διάρκεια γεύματος ανταλλαγής ιδεών σε μια από τις ξύλινες αποβάθρες του πάρκου και έκαναν ένα περίπατο για καφέ στην παραλία πριν επιστρέψουν στην Αθήνα..¨

Ακολούθησε επίσης και ανοικτή συζήτηση όπου:
¨..Κατά την διάρκεια της ανοικτής συζήτησης για τα επόμενα βήματα της πιλοτικής έρευνας ΠΚΠ Αθήνα Γεράνι 2010 (15/4/2011, Αθήνα), οι παρόντες συμμέτοχοι και φίλοι της SARCHA συζήτησαν την δυνατότητα ανάπτυξης ενός κοινωνικού παιγνιδιού με το προσωρινό όνομα POLYPOLI. Το παιγνίδι θα αποτελέσει
πεδίο δοκιμής για τις προτάσεις της SARCHA που αφορούν στο Γεράνι. Η ομάδα που διαμορφώθηκε επιτόπου ανέλαβε να κάνει μια προκαταρκτική έρευνα και να εξετάσει την δυνατότητα υλοποίησης.
 Νεώτερα σχετικά με την εξέλιξη του σχεδίου θα αναρτώνται στον παρόντα ιστότοπο… ¨

(..Όσοι επιθυμείτε , μην ξεχάσετε  να δηλώσετε συμμετοχή στο παιγνίδι )

Με ενδιαφέρον μελετήσαμε και άλλες θέσεις των υπευθύνων της ΜΚΟ, που είχαν διατυπωθεί σε ημερίδα το 2007:

Διαβάζουμε (ΕΔΩ):
“…..Σε περιοχές της πόλης που κατοικούν μετανάστες, κυρίως στις περιοχές του κέντρου βλέπει συχνά κανείς μια ταμπέλα στις εισόδους των πολυκατοικιών που γράφει «απαγορεύεται να κάθεστε στα σκαλοπάτια, άρθρο 334 ΠΚ). ¨Όπως όλοι γνωρίζουμε οι μετανάστες έχουν σημεία συνάντησης σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης και εκτός από τον αστικό εξοπλισμό (παγκάκια) χρησιμοποιούν τα σκαλοπάτια στις εισόδους των πολυκατοικιών για να κάθονται. Το σχετικό άρθρο 334 του ΠΚ. ‘Περί διατάραξης οικιακής ειρήνης’ ορίζει ότι μόνο όταν ο χώρος είναι περικλεισμένος, οριο-θετημένος έστω και με κάγκελα ή αλυσίδα μπορεί να ισχύει η απαγόρευση. Πολλοί λίγοι από εμάς τους έλληνες πολίτες το γνωρίζουμε, πόσο μάλλον οι μετανάστες που αποτρέπονται από μια χρήση του χώρου με την καθ’ υπέρβαση επίκληση του νόμου….”.

Πιστεύουμε ότι σας δώσαμε πολύ υλικό για να μελετήσετε σε βάθος τις προτάσεις για την ….. αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.

Τα σχόλια, γι αυτή και μόνο την ανάρτηση, θα παραμείνουν κλειστά, από σεβασμό στα θύματα των τραγικών γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας, στο κέντρο της Αθήνας