Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις και δημοσιεύματα!!!

Επειδή οι παραπλανητικές διαφημίσεις για τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης έχουν κατακλύσει και φέτος τα ΜΜΕ, αναδημοσιεύουμε σχετική μας ανάρτηση με τα όλα στοιχεία εκείνα που θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.
Και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κάπως αργά βέβαια, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τους ισχυρισμούς εξοικονόμησης ενέργειας κατά την προώθηση συσκευών θέρμανση, αλλά παραπέμπει και σε μια μελέτη του ΕΜΠ για την οποία έχουμε κάνει κάποιες παρατηρήσεις ΕΔΩ και προτείνουμε να τις διαβάσετε.        

Φίλοι αναγνώστες,
Λόγω της κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ δημοσιεύσεων - διαφημίσεων για εναλλακτικά καύσιμα και τρόπους θέρμανσης, με οδηγίες – συμβουλές, τεχνικοοικονομικές προσεγγίσεις κλπ.  Όμως, το κάθε δημοσίευμα καταλήγει και σε διαφορετικό αποτέλεσμα, μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές.

Για κεντρικά συστήματα θέρμανσης στην Ελλάδα τα πιο διαδεδομένα είδη καυσίμου είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα τελευταία χρόνια η βιομάζα (pellets).
Για  όσους φίλους αναγνώστες έχουν ή σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στο σπίτι τους κεντρικό σύστημα θέρμανσης ( λέβητα - καυστήρα) ας λάβουν υπόψη τα παρακάτω:

Τι θα πρέπει να υπολογίσουμε – εκτιμήσουμε για την τελική μας επιλογή σε σχέση με το καύσιμο:
1: Δεν είναι μόνο το ετήσιο κόστος καυσίμου, αλλά το συνολικό κόστος το οποίο περιλαμβάνει εκτός από το λειτουργικό και την επένδυση (κόστος εγκατάστασης) και την απόσβεση.
Σημείωση: Το κόστος της εγκατάστασης είναι υψηλότερο μέχρι και 40 -50% για συστήματα pellets, ενώ για φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι περίπου το ίδιο.

2: Για το ετήσιο λειτουργικό κόστος βασική παράμετρος είναι....
η θερμογόνος δύναμη για το κάθε καύσιμο.
Για να μην μπερδεύεστε με μονάδες, υπολογισμούς κλπ θα πρέπει να ξέρετε ότι: Για να αντικαταστήσεις 1 τόνο πετρελαίου (1200 λίτρα) και να έχεις την ίδια θερμοκρασία στο σπίτι, θα χρειασθείς 3-4 περίπου τόνους pellets  ή 1260 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Πολλαπλασιάζοντας με .......
τις τιμές των καυσίμων βρίσκεις το συνολικό ετήσιο λειτουργικό κόστος.

3: Όμως για τον τελικό υπολογισμό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο βαθμός απόδοσης μεταξύ των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης ανάλογα με το είδος του καυσίμου.
Σημείωση: Με καύσιμο pellets ο βαθμός απόδοσης της εγκατάστασης είναι περίπου 80 - 85% και με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ξεπερνά και το 90%.

Θα δώσουμε τώρα ένα παράδειγμα για θέρμανση ενός σπιτιού  100 τετραγωνικά μέτρα, με καλή μόνωση, στην περιοχή της Αττικής λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και με χρόνο απόσβεσης 10 έτη και επιτόκιο 5%.


(Σημείωση: Οι υπολογισμοί έγιναν με αξιόπιστο και επίσημο υπολογιστικό μοντέλο από ΕΔΩ. Μπορείτε και εσείς να το χρησιμοποιήσετε και χωρίς να είστε ειδικοί, εισάγοντας  τα δικά σας δεδομένα)

Τέλος
Μετά τα οικονομικά μεγέθη θα πρέπει να εκτιμηθεί και η λειτουργικότητα δηλ αποθηκευτικοί χώροι, συχνότητα τροφοδοσίας, επιπτώσεις στο περιβάλλον, οσμές κλπ.

Φίλοι αναγνώστες
Για τη μείωση των θερμικών απωλειών υπάρχουν σε χιλιάδες sites και blogs οδηγίες και συμβουλές και καλό είναι να τις ακολουθούμε στο μέτρο του δυνατού. Εμείς θα θέλαμε σε αυτή τη φάση να σας επισημάνουμε δυο ακόμη στοιχεία για τις επιλογές θέρμανσης της κατοικίας σας.

Α: Ο Ηλεκτρισμός σαν πηγή ενέργειας για θέρμανση κατοικιών (κλιματιστικά, αερόθερμα, ηλεκτρικά σώματα κλπ), είναι η ακριβότερη επιλογή. Και κάτι σημαντικό:  Σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών τα κλιματιστικά δεν καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης (έχουν καθορισμένο θερμοκρασιακό εύρος λειτουργίας).
Β: Εάν έχετε αποφασίσει να κλείσετε ορισμένα θερμαντικά σώματα, τότε σε συνεννόηση με τον τεχνίτη δείτε την δυνατότητα τοποθέτησης στον καυστήρα μπεκ μικρότερης διατομής.
Επίσης, η απόδοση των θερμαντικών σωμάτων υπολογίζεται με θερμοκρασία νερού στην είσοδο 80ο C και στην έξοδο 60ο C. Προσοχή λοιπόν στην ρύθμιση των θερμοστατών στο λεβητοστάσιο.

Θα επανέλθουμε με βάση τα ερωτήματά σας.
Η θέση μας για τη χρήση βιομάζας (pellets κλπ) σε πόλεις με προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει αναπτυχθεί ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...