Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Αδειοδοτήθηκε και νέα ¨επένδυση¨ στη Σητεία.


Συνεχίζονται οι ¨επενδύσεις¨ στη Σητεία !!!
Η νέα ¨επένδυση¨ αφορά σε ιχθυοκαλλιέργεια στη θέση Λιόπετρο.
Το Λιόπετρο ευρίσκεται κοντά στο φημισμένο φαράγγι και καταρράκτη  του Ρίχτη.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με το αρ. πρωτ. 1462/16-5-2017 έγγραφο εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για την «Ίδρυση πλωτής μονάδαςεκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, με το σύστημα των πλωτώνιχθυοκλωβών, θαλάσσιας έκτασης 40 στρ. και συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 585τόνους, στη θέση «ΛΙΟΠΕΤΡΟ», Δ. Σητείας, ΠΕ Λασιθίου», ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία “ΓΚΕΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΕ, Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων ΑΕ”.

Παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις και τις ενστάσεις φορέων και κατοίκων η ΑΕΠΟ εκδόθηκε. Σημειώνουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα των ενστάσεων, τα οποία μάλιστα περιλαμβάνονται στο σώμα της απόφασης:

·       Κοντά στην περιοχή αυτή είναι το Φαράγγι του Ρίχτη, αξιοθέατο μεγάλης επισκεψιμότητας του μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή ατελή λειτουργία της μονάδας.

·       Οι πλωτές εγκαταστάσεις δεν εξυπηρετούνται από άμεσα γειτνιάζουσες χερσαίες εγκαταστάσεις. Η μεγάλη χερσαία απόσταση του χώρου των αποθηκών από τους προτεινόμενους λιμένες εξυπηρέτησης και τη μονάδα καθαυτή, καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την εξυπηρέτηση των ημερήσιων αναγκών της σε ιχθυοτροφές, μεταφορά διχτυών και λοιπού εξοπλισμού. Εάν αυτό συνδυαστεί με ...
το γεγονός ότι η τροφοδοσία της μονάδας θα γίνεται με πλόες από τους λιμένες του Μόχλου ή της Σητείας, που επίσης απέχουν 5,5 nm και 7,9 nm αντίστοιχα, η εξυπηρέτηση της μονάδας σε ημερήσια βάση φαίνεται δύσκολα εφικτή.

·       Στη περιοχή σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Σητείας πνέουν με μεγάλη συχνότητα ΒΔ άνεμοι, που η μέγιστη ένταση τους κατά το 2015 έφτασε τα 82,1 km/h και το 2016 τα 72,4 km/h. Σε τέτοιες συνθήκες είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο τόσο οι εργαζόμενοι στη μονάδα, όσο και οι αγκυροβολημένοι πλωτοί κλωβοί με το φέρον ζωικό κεφάλαιο. Υπό τέτοιες συνθήκες δεν εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των κλωβών και η μη διαφυγή των ψαριών στο ελεύθερο περιβάλλον.

·       Η περιοχή είναι πολύ κοντά εκτός από τον οικισμό της Σκοπής και στο Χαμέζι και στα Έξω Μουλιανά και θα έπρεπε να είχαν την γνώμη τους.

·       Η ευρύτερη περιοχή του Λιόπετρου και η θέα προς αυτή είναι μοναδική ιδιαίτερα από την περιοχή του γειτονικού Καλαβρού.
 
·       Σύμφωνα με παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα πεδίου του ΕΛΚΕΘΕ, έχουν εντοπιστεί πυκνές συστάδες Ποσειδωνίας σε βάθος 15 μ και σε βάθη 6-15 μ διάσπαρτες συστάδες φανερογάμων στην περιοχή του έργου, που τεκμηριώνεται με σχετικό υποβρύχιο βίντεο. Επίσης και από τα πρόσφατα δεδομένα του προγράμματος «Εντοπισμός, χαρτογράφηση, και αποτύπωση σε ναυτικούς χάρτες των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας» δεν αποκλείεται η παρουσία συστάδων του συγκεκριμένου φανερογάμου. (Επομένως, η θέση της Εταιρείας ότι στην περιοχή δεν παρατηρούνται λειμώνες φανερογάμων, δεν υποστηρίζεται).

Και μια δικιά μας απορία:
Ψάχνοντας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προκύπτει ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο άλλης εταιρείας με ιχθυοκαλλιέργεια στη θέση Ατζικιάρη της Σητείας, στην οποία οι αρμόδιες αρχές βάζουν λουκέτο λόγω σοβαρών παραβάσεων, υπάρχει και το όνομα το οποίο χαρακτηρίζει τη νέα επένδυση.
Τι συμβαίνει ???????

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...