Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΑΣΩΠΟΣ – ΜΕΣΣΑΠΙΑ ¨ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ¨



Το 2009 ανιχνεύεται Cr(VI) και στην κεντρική Εύβοια, συγκεκριμένα στην περιοχή της ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ. Το πρόβλημα δημοσιοποιείται και φορείς της περιοχής δραστηριοποιούνται αγωνιστικά και με σοβαρότητα (ΓΑΙΑ, ΚΟΝΤΟΔΕΣΠΟΤΙ κλπ), για την εξεύρεση λύσεων στο σοβαρό αυτό πρόβλημα της ρύπανσης με βαρέα μέταλλα. Παραδόξως και με περισσή ευκολία κάποιοι (…από την περιοχή του ΑΣΩΠΟΥ) στοχοποιούν αμέσως την ΛΑΡΚΟ , η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή. Οι ίδιοι στην περίπτωση του ΑΣΩΠΟΥ είχαν στοχοποιήσει  κυρίως μια άλλη συγκεκριμένη κρατική δραστηριότητα, βλέπε ΕΑΒ (τυχαίο???..... δεν νομίζω).
ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιοι εισηγήθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο, να υιοθετήσει αυτές τις απόψεις??
Αξίζει να δούμε με ψυχραιμία την περίπτωση της ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ και να εξετάσουμε εάν συνδέεται και πώς, με την περίπτωση του ΑΣΩΠΟΥ.
1Ο : Το εξασθενές χρώμιο , με βάση τους κανόνες της επιστήμης, στο 99% των περιπτώσεων  οφείλεται – προέρχεται από αθρωπογενείς δραστηριότητες και παρά τις αμφισβητήσεις όσον αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία, μέσω της κατάποσης, είναι πολύ σημαντικό ως δείκτης ρύπανσης μιας περιοχής.
2ο : Για το φαινόμενο της ¨όξινης απορροής¨ , που κάποιοι επικαλούνται για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, προσυπογράφω το παρακάτω σχετικό άρθρο από το περιοδικό του ΤΕΕ :





 
και προσθέτω ότι:


 
Στα 50 και πλέον χρόνια που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ στην περιοχή, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα υπήρχε ζωή σε ολόκληρη την κεντρική Εύβοια, εκτός και αν έχουμε μια νέα περίπτωση όπως αυτή του βακτηρίου της λίμνης στο εθνικό πάρκο Γιοσεμάιτ της Καλιφόρνιας, που πρόσφατα ανακοίνωσε η NASA.
Επίσης, στην περίπτωση των αντίστοιχων μεταλλείων στην Καστοριά (πιο πλούσια σε χρώμιο) η κατάσταση θα έπρεπε λογικά να είναι πολύ πιο τραγική…

3ο : Εάν έχουν μεταφερθεί και αποτεθεί τοξικά απόβλητα από άλλους, στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την εταιρεία και πρέπει, αφενός να τιμωρηθεί παραδειγματικά και αφετέρου να αποκαταστήσει.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τους κανόνες του δικαίου, που πρέπει να ισχύουν ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις εξορυκτικές δραστηριότητες, τα απόβλητα θα πρέπει να διαχειρίζονται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου στο μέτρο του δυνατού, είναι ο πρώτη ουσιαστική υποχρέωση. Είναι ευθύνη και τις πολιτείας να επιβάλει και να ελέγχει την τήρηση των όρων εκείνων, που διασφαλίζουν την μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.
4ο : Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες οι οποίες δυνητικά μπορούν να έχουν τοξικά απόβλητα και να τα διαχειρίζονται παράνομα, όπως π.χ με διάφορες σημειακές αποθέσεις. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, από φωτογραφίες της περιοχής, ότι περίεργες αποθέσεις αποβλήτων είχαν εμφανισθεί ακόμη  και στις άκρες πολυσύχναστων επαρχιακών δρόμων!!!!!. Μήπως για να αποπροσανατολίσουν???.
5ο : Η διασπορά του εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων , σε μεγάλη έκταση καθώς και η ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου ακόμη και σε πηγάδια μικρού βάθους, οδηγούν στο συμπέρασμα – υποψία, ότι θα πρέπει να υπάρχει και άλλη επιφανειακή πηγή ρύπανσης.
Προκύπτουν λοιπόν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές.
-        Προϋπήρξε  μήπως η ρύπανση εδαφών (..αγροτικές εκτάσεις), από αυτή του υδροφόρου ορίζοντα??, σε ποια έκταση και από ποια αιτία???
-         Τα εδαφοβελτιωτικά, τα «βιολογικά» λιπάσματα και οι διακινητές τους στην περιοχή, συνδέονται μήπως με την αντίστοιχη περίπτωση του ΑΣΩΠΟΥ, που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα????
-        Πως και από ποιους γινόταν η όλη διακίνηση???

6Ο : Μην ξεχνάμε επίσης, ότι οι επιδημιολογικές έρευνες για το θέμα των επιπτώσεων στην υγεία του Cr(VI), μέσω της κατάποσης, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ασφαλή συμπεράσματα. Διαβάστε σχετική είδηση: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1343559/She-single-mother-claimed-town-poisoned-water-supply--Erin-Brockovich-wrong.html

ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ Cr(VI),  ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΥΠΑΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ!!!!!! 

6 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Ωχ... έχεις θέμα βαρύ...

Χρόνια Πολλά

αριστερός ψάλτης είπε...

Αγαπητέ φίλε
Πρέπει να δεις τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ όπως τα είδαμε εμείς το 2009 που αποκαλύφθηκε όλη η ιστορία πριν βγάλεις συμπεράσματα .
Εμείς πρώτοι τα φωτογραφίσαμε και οδηγήσαμε επί τόπου επιστήμονες και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για να ερευνήσουν σε βάθος το θέμα .
Απ` ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε , και γνωρίζουμε πολύ καλά ..δεν έχει μεταφερθεί ούτε ένα γραμμάριο τοξικών απόβλητων στη ΛΑΡΚΟ , αυτό το υπογράφουμε διότι όποιο φορτηγό κατευθύνεται στην ΛΑΡΚΟ υποχρεωτικά θα περάσει από το Κοντοδεσπότι η από τον Σταυρό , δεν υπάρχει άλλος δρόμος , άλλωστε πολλοί εργαζόμενοι στα μεταλλεία είναι από αυτά τα 2 χωριά και αν έβλεπαν ύποπτες κινήσεις θα μαθευόταν .
Δεν είμαστε επιστήμονες , απλοί εργάτες είμαστε και αγρότες , όταν πηγαίναμε τα μελίσσια μας η τα πρόβατα μας , η ακόμα όταν πηγαίναμε για υλοτόμηση κοντά στα μεταλλεία μας κίνησε την περίεργα η οσμή θειου που είχε το περιβάλλον καθώς και το χρώμα που είχαν οι λάκκοι με νερά που όπως αργότερα παραδέχτηκε η ΛΑΡΚΟ οφείλεται σε θειούχα πετρώματα .

αριστερός ψάλτης είπε...

συνεχεια..........
Την τελευταία 10ετια πέθαναν στο χωρίο 11 άτομα από 57 ως 75 ετών οι 10 πέθαναν από καρκίνο και ένας από τροχαίο , περιμένουμε άλλους 2 μελλοθάνατους που πάσχουν και αυτοί από καρκίνο .
Το γεγονός ότι στα μεταλλεία βρέθηκαν θειούχα πετρώματα φάνηκε στα καμίνια στην Λάρυμνα όπου γινόντουσαν εκρήξεις , και η λαρκο Εύβοιας δεν τα έστελνε πια προς χύτευση , αλλά τα ανακάτευε με καθαρό μετάλλευμα από άλλα μεταλλεία σε μικρές ποσότητες το έργο της απομάκρυνσης των θειούχων πετρωμάτων το είχε αναλάβει κάποιος εργολάβος .
Και ένα τελευταίο είναι γνωστό , η λαρκο κάνει εμπλουτισμό του μεταλλεύματος στα βρυσακια , γι` αυτό το λόγο της επιβλήθηκε πρόστιμο .
Ίσως ασχολείσαι τελευταία με το θέμα ΛΑΡΚΟ , εμείς όμως το παρακολουθούμε από το 2007 .
Δεν θα αποδείξουμε εμείς ότι η ΛΑΡΚΟ ρυπαίνει … ας μας αποδείξει η ΛΑΡΚΟ ότι ΔΕΝ ρυπαίνει
Όσον αφορά γενικότερα την ρύπανση της περιοχής από φερόμενα απόβλητα αυτό είναι άλλο θέμα ξεχωριστά από την ΛΑΡΚΟ και έχουμε κάποια στοιχεία που τα καταθέσαμε στον εισαγγελέα .

ΥΓ. έχει ενδιαφέρον να διαβάσεις την έκθεση ΜΙΜΙΔΗ καθώς και τις μελέτες του ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ και ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ

katalytikos είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΦΩΝΕΣ.
Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΟΡΓΙΑΖΕΙ

katalytikos είπε...

Παρακολουθώ το θέμα πολλά χρόνια, γνωρίζω το πρόβλημα και κατανοώ πλήρως την αγωνία σας.
ΤΟΞΙΚΑ (ανθρωπογενους προέλευσης) ΣΕ ΝΕΡΟ, ΤΡΟΦΙΜΑ, ΕΔΑΦΗ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΜΗΝ ΑΝΑΛΩΝΕΣΘΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ!!!
ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ Cr(VI).
Το ποιός έχει ρυπάνει την περιοχή σας, είναι καθήκον της πολιτείας να το ανακαλύψει, να ενημερώσει, να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών και να προχωρήσει στην αποκατάσταση (στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό).
Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν στοιχεία...που αποκρύπτονται.

Η όξινη απορροή είναι ένα σύνθετο επιστημονικό θέμα.

Εύχομαι καλή επιτυχία στους αγώνες σας.

poetry of bacteria είπε...

"μας κίνησε την περίεργα η οσμή θειου που είχε το περιβάλλον καθώς και το χρώμα που είχαν οι λάκκοι με νερά που όπως αργότερα παραδέχτηκε η ΛΑΡΚΟ οφείλεται σε θειούχα πετρώματα"
από αυτές τις παρατηρήσεις μέχρι αυτά που έγραψαν οι ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΙ επιστήμονες που καλέσατε υπάρχει μεγάλο χάσμα και έλλειψη επιστημονικών στοιχείων. Διαβάστε τι γράφει ο ΕΙΔΙΚΟΣ στο Δελτίο του ΤΕΕ.
"Το γεγονός ότι στα μεταλλεία βρέθηκαν θειούχα πετρώματα φάνηκε στα καμίνια στην Λάρυμνα όπου γινόντουσαν εκρήξεις, και η λαρκο Εύβοιας δεν τα έστελνε πια προς χύτευση , αλλά τα ανακάτευε με καθαρό μετάλλευμα από άλλα μεταλλεία σε μικρές ποσότητες"
Που είσαστε όταν γινόταν η έρευνα για τα αίτια των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων? μήπως θεωρείτε τις ανθρώπινες ζωές λιγότερο σημαντικές από το πρόβλημα στο νερό?
"η λαρκο κάνει εμπλουτισμό του μεταλλεύματος στα βρυσακια"
ναι! και αυτό είναι μια ακίνδυνη φυσική και μηχανική διεργασία...και βέβαια δεν κάνει αυτά που έγραψαν χωρίς τεκμηρίωση οι 2 τελευταίοι επιστημονες που αναφέρετε. Οσο για το πρόστιμο, διαβάστε το ίδιο το χαρτί και βρείτε τι σχέση έχει με αυτά που λέτε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...