Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού απεφάνθη (..σε αντιδιαστολή):
Επιτρέπονται μόνο χαμηλές πτήσεις πουλιών (κάτω από 200 μ), για να μην … εμποδίζουν τα αεροπλάνα της υπό ίδρυση Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδας. (ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ)
Λεπτομέρειες παρακάτω, αφού πρώτα θυμίσουμε τι είναι ο Αμβρακικός, για όσους αναγνώστες δεν γνωρίζουν:
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Οφείλει τη σπουδαιότητά του στην ποικιλία και ιδιομορφία του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος. Αποτελείται από το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου και από 4 λιμνοθάλασσες. Είναι καταφύγιο για 250 είδη πουλιών, μερικά από τα οποία εξαιρετικά σπάνια (νεροχελίδονο, καλαμόκανας, πετροπουλάδα, σταυραετός, θαλασσαετός, δενδρογέρακας), αλλά και ποικιλία αμφιβίων (νερόφιδα, χελώνες, σαύρες).
Σε αυτό το τοπίο σπάνιας ομορφιάς συναντάται η τρίτη σε μέγεθος αποικία αργυροπελεκάνων στην Ευρώπη. Ο υγρότοπος είναι όμως γνωστός για τη μεγάλη ιχθυοπαραγωγική ικανότητά του.
Η έκτασή του υπολογίζεται σε 130.000 στρέμματα.
(Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού ιδρύθηκε στις 21 Μαρτίου 2008 με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 11989 (ΦΕΚ Δ' 123/21-03-2008), για τον «Χαρακτηρισμό των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών του Αμβρακικού κόλπου ως Εθνικού Πάρκου και τον καθορισμό χρήσεων, όρων και περιορισμών».)
Το Οικοσύστημα, η πανίδα και η χλωρίδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, έχει μελετηθεί κάτι παραπάνω από επαρκώς. Μεγάλο μέρος των χρημάτων που διατίθεται ετησίως, δαπανάται σε μελέτες και συμπόσια.
Οι πηγές ρύπανσης επίσης είναι γνωστές και καταγεγραμμένες. Αστικά λύματα, βιομηχανικά καθώς και τα κτηνο-πτηνοτροφικά και τυροκομικά απόβλητα των μονάδων που λειτουργούν κοντά στις όχθες των δύο μεγάλων ποταμών, του Λούρου και του Αράχθου, προκαλούν μεγάλη ρύπανση. Σημαντική συμμετοχή έχουν και οι αγροτικές καλλιέργειες (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ). Η εικόνα συμπληρώνεται με τη ρύπανση από τις ιχθυοκαλλιέργειες, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η λειτουργία τους δεν ¨βλάπτει¨ το περιβάλλον. Τα πάντα λοιπόν είναι γνωστά.
Κάθε χρόνο όλο και κάτι συμβαίνει στον πολύπαθο Αμβρακικό.
Όπως σε όλη τη χώρα επίσης, διοργανώνονται πολλά events, συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες κλπ.
Να θυμίσουμε πρόσφατα γεγονότα:
- Δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος: ¨.. Η ρύπανση και το πλούσιο σε νιτρικά υπέδαφος οδήγησαν σε ευτροφισμό τα μακροφύκη με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το είδος που στους ψαράδες της περιοχής είναι γνωστό ως «μάκỨ.
- Στις 18 Φεβρουαρίου στη νησίδα «Βάλλα» η οποία βρίσκεται εντός της λιμνοθάλασσας Τσουκαλιό, βρέθηκαν εγκαταλελειμμένες 38 φωλιές αργυροπελεκάνων..
Όπως έχουμε πει σε πολλές αναρτήσεις (πρόσφατη ανάρτηση για τον ΚΑΛΑΜΑ ), η εποχή που ζούμε προσφέρεται για απολογισμό και καταλογισμό ευθυνών. Έτσι μόνο μπορούμε να επανακαθορίσουμε το στόχο και να προχωρήσουμε όλοι μαζί για την επίτευξή του.
Ας δώσουμε λοιπόν κάποια στοιχεία, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να μπορούν να κρίνουν και οι οποίοι, σε τελευταία ανάλυση, είναι αυτοί που ζουν τις όποιες επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές.
Οι έχοντες την ευθύνη για την προστασία και την ανάπτυξη του Αμβρακικού είναι:
· ΕΤΑΝΑΜ.
Μέτοχοι της ΕΤΑΝΑΜ είναι τα Νομαρχιακά Ταμεία των τριών νομών Πρέβεζας, Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας, οι ΤΕΔΚ των τριών νομών, οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός Δήμων της περιοχής. Η περιοχή δράσης της ορίζεται το σύνολο των νομών Πρέβεζας και Αρτας (Νοτια Ηπειρος) και το τμήμα της Αιτ/νίας που εφάπτεται του Αμβρακικού.
· Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού
(πληροφορίες ΕΔΩ )
Η εικόνα που εμφανίζει, με βάση το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΕΔΩ), είναι η παρακάτω:
Ø Δαπάνες: 317.859,73 ευρώ, από 2/12/2010 έως 27/6/2011.
Ø Σε σχέση με άλλους φορείς διαχείρισης οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι διακρίνεται για την παραγωγικότητα του στις θετικές γνωμοδοτήσεις για έργα και δραστηριότητες στην περιοχή ευθύνης του. Το τελευταίο εξάμηνο έχει εκδώσει 110 γνωμοδοτήσεις εκ των οποίων: 45 περίπου για φωτοβολταικά , 25 για πτηνο-κτηνοτροφικά, 10 για ιχθυοκαλλιέργειες, 10 για οικοδομικά, 5 γεωτρήσεις και τα υπόλοιπα για τουριστικά και άλλες δραστηριότητες.
Ερώτημα 1ο:
Σε πολλά Sites και Blogs τις προηγούμενες ημέρες αναδημοσιεύθηκε η είδηση ότι στην περιοχή ΚΟΛΟΜΟΔΙΑ της ΑΡΤΑΣ, θα κατασκευασθεί αεροδρόμιο, από την υπό ίδρυση Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, την Κυριακή 3/7/2011 έχει προγραμματισθεί και σχετική εκδήλωση. Για το θέμα αυτό ο φορέας έχει εκδώσει θετική γνωμοδότηση (αρχική φωτο) και στην οποία αναγράφεται ότι:
- Ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης ευρίσκεται σε ¨αρκετή¨ απόσταση από τις περιοχές προστασίας χωρίς να αναγράφεται πόσο.
Με τη βοήθεια του google earth η ¨αρκετή¨ απόσταση εκτιμάται σε 1 χιλιόμετρο από τη ζώνη Α1 και Β και 3 χιλιόμετρα περίπου από την ζώνη Α.
- Στη ζώνη Α τα αεροπλάνα θα πρέπει να πετούν σε ύψος μεγαλύτερο από 200 μέτρα.
Πώς θα ελέγξουν τον σταυραετό