Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Οριστικοποιήθηκε η ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΗ καταστροφή της Επαρχίας ΣΗΤΕΙΑΣ !!!


το...Ελντοράντο των ηλιοθερμικών !!!
(7 στην Κρήτη εκ των οποίων 6 στην επαρχία Σητείας)

Τον τελευταίο καιρό, όπως έγκυρα και έγκαιρα το είχαμε επισημάνει, προετοίμαζαν το έδαφος για να δοθούν οι τελικές άδειες για να στηθούν οι ηλιοθερμικοί σταθμοί στην Αν. Κρήτη.!!!

Έτσι και έγινε…

Με απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΝ κου Σκουρλέτη (αρ. πρωτ. Α.Π. οικ. 28650 και ημερομηνία 6/6/2017) μπαίνει η ταφόπλακα στα όνειρα των κατοίκων της περιοχής για ανάπτυξη.

Η απόφαση έχει θέμα: ¨Τροποποίηση και κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί με την υπ’ αρ. 3123/8.8.2011 (ΑΔΑ: 4ΑΜΒΟΡ1Θ-Χ9Υ) Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 38 MW, στη θέση «ΠΛΑΓΙΕΣ ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΚΟΥ», Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, Κρήτης», από 38 MW σε 52 ΜW ¨.

Χαρακτηριστικά ...
αποσπάσματα της απόφασης:

¨Το προτεινόμενο έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Ηλιοθερμικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 52 MW. Η ισχύς αυτή θα είναι η μέγιστη αποδιδόμενη στο δίκτυο.

Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.683.609 τ.μ. αποτελούμενη από γεωργική έκταση και χορτολιβαδική έκταση διαχειριζόμενης ως Δημόσιας, στη θέση «Πλαγιές Αθερινόλακκου» Δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου και θα εκμεταλλεύεται την άμεση προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα αποτελείται από ηλιοστάτες οι οποίοι ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σε έναν κεντρικό συλλέκτη που βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου και θερμαίνουν υγρό μέσο με το οποίο γίνεται παραγωγή θερμού ατμού ο οποίος τελικά χρησιμοποιείται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα περιλαμβάνει και σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας.

Το πεδίο ηλιοστατών αποτελείται από 24.000 ηλιοστάτες με επιφάνεια 19 τ.μ. έκαστος.

Στον σταθμό περιλαμβάνεται ένα εφεδρικό σύστημα με δύο συμβατικούς λέβητες που τροφοδοτεί με συμπληρωματική παροχή ατμού τον ατμοστρόβιλο σε περίπτωση προσωρινής μείωσης της παροχής ατμού από τον ηλιακό λέβητα και σε περίπτωση που το σύστημα αποθήκευσης αδυνατεί να παρέχει την απαραίτητη παροχή ατμού. Ο κάθε λέβητας είναι υποποιημένος και έχει ονομαστική θερμική ισχύ 28MWth ο μικρός και 112
MWth ο μεγάλος χωρίς τη συμβολή του ηλιακού πεδίου.

Η ετήσια κατανάλωση νερού του σταθμού εκτιμάται σε 124,000 κ.μ./έτος. Η δεξαμενή ακατέργαστου νερού του ηλιοθερμικού σταθμού μπορεί να τροφοδοτείται με νερό από γεώτρηση στο βορειοδυτικό άκρο της έκτασης, όπου ο φορέας έχει λάβει άδεια χρήσης νερού, είτε έπειτα από συμφωνητικό με τη ΔΕΗ από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, είτε από δεξαμενόπλοιο που θα αγκυροβολεί στο λιμάνι του Αθερινόλακκου…¨.

Θυμίζουμε ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι η NUR-MOH, αποτέλεσμα της σύμπραξης των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη (Motor Oil Hellas) και της Nur Energy.

Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ

Φωτο της έκτασης ανάπτυξης του ηλιοθερμικού στον Αθερινόλακκο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...