Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Το ΥΠΕΝ ξεκινά εκστρατεία για να …σώσει τον πλανήτη !!!


Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν
για πόλεμο στο μακρινό το Ιράν.

Ο πρώτος από πόλεμο δεν κάτεχε,
ο δεύτερος στις κακουχιές δεν άντεχε.

O τρίτος ήταν υποκείμενο γελοίο
κι ο τέταρτος φοβότανε το κρύο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε χθες στην Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων, την παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον, τουλάχιστον 55 χώρες, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ τα έγγραφα επικύρωσης της.

Επειδή η συμφωνία των Παρισίων προϋποθέτει πολλές αλλαγές και παρεμβάσεις στην ενέργεια, ουσιαστικά ένα νέο ενεργειακό σύστημα,  πολλές χώρες έχουν αρχίσει να κάνουν και δεύτερες σκέψεις.
·       Η Πολωνία βάζει σαν προϋπόθεση για την συμμετοχή της στην "Συμφωνία του Παρισιού",  την Ευρωπαϊκή εγγύηση για χρηματοδότηση των Πολωνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο.
·       Στη Γερμανία το energiewerde και η στροφή προς τις ΑΠΕ αμφισβητείται έντονα και ζητούν επανεξέταση.
·       Στη Γαλλία ο Σαρκοζί μιλώντας στο Ινστιτούτο Επιχειρήσεων, τη δεξαμενή σκέψης της Γαλλικής βιομηχανίας και μετά από ερώτηση, όπως μετέδωσε ο Figaro, είπε πως "ο άνθρωπος δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή, το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια", "η Σαχάρα έγινε έρημος χωρίς να φταίει γι' αυτό η βιομηχανία". Τι εννοεί ο …ποιητής???
·       Στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το BREXIT μιλούν ανοικτά και για CLEXIT δηλαδή έξοδο από τη συμφωνία των Παρισίων.

Οι ..ΠΡΑΣΙΝΟΙ του ΥΠΕΝ, με την ανάπτυξη να τρέχει από τα μπατζάκια μας, χωρίς κανένα ενεργειακό πρόβλημα λόγω των ΑΠΕ (εδώ γελάμε !!!!), με μπροστάρη τον Αν Υπουργό Περιβάλλοντος αποφάσισαν να υψώσουν την σημαία της επανάστασης  για να σώσουν τον πλανήτη.
Μας εντυπωσιάζει η βιασύνη του ΥΠΕΝ...
Γιατί δεν περιμένουν τουλάχιστον να δουν πώς θα κινηθεί η Ε.Ε ???

Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, για το πού βρίσκεται σήμερα η συμφωνία των Παρισίων, διαβάστε μια πολύ σοβαρή ανάλυση του STRATFOR με τίτλο ¨ The World's Next Energy Systems¨.

¨Σχεδόν ένα χρόνο πριν, περίπου 200 χώρες υποσχέθηκαν να υπογράψουν για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα τη συμφωνία του 2015 στο Παρίσι.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 21 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση προκειμένου να ενθαρρύνουν τις υπογράφουσες χώρες να ολοκληρώσουν την εσωτερική τους νομοθεσία, ...
γεγονός απαραίτητο για την επίσημη επικύρωση της συμφωνίας.

Εάν οι 55 χώρες που απαιτούνται (αντιπροσωπεύοντας το 55% των εκπομπών αερίων παγκοσμίως) εγκρίνουν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου τη συμφωνία, θα τεθεί σε ισχύ πριν από την επόμενη παγκόσμια σύνοδο του Νοεμβρίου στο Μαρακές. Από τον Απρίλιο που άνοιξε η συμφωνία για υπογραφές, μόνο 22 χώρες την έχουν επικυρώσει. Επιπλέον, η συμφωνία του Παρισιού, ενώ επιδοκιμάζεται για την προοδευτικότητα και τη διαφάνειά της, δεν έχει ακόμα κυρωτικά μέτρα για χώρες που δεν πετυχαίνουν τους δηλωθέντες στόχους. Χωρίς συνέπειες για την αποτυχία, είναι λιγότερο πιθανό τα κράτη να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή. Συνεπώς, πώς ο πλανήτης θα αρχίσει πραγματικά να μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων;

Εκτός από τις πολιτικές, όπως η συμφωνία του Παρισιού, η σημαντική πρόοδος στην οικονομία και την επιστήμη θα αλλάξει την ενεργειακή σύνθεση του πλανήτη. Ακόμη και αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες σύντομα θα ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας, θα καταφέρουν στο τέλος να μεταβούν σε νέες μορφές (ενέργειας), ανάλογα με το πώς οι ηγέτες της τεχνολογίας θα διαδώσουν τις γνώσεις τους. Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν ήδη αρκετές εξελίξεις στις αναδυόμενες τεχνολογίες, αναφορικά με τη μείωση εκπομπών αερίου. Ο κόσμος προχωρά, έστω και σταδιακά, προς ένα νέο ενεργειακό σύστημα, όπου το πετρέλαιο δεν διαδραματίζει πλέον, όπως κάποτε, σημαντικό ρόλο.

Παρά την ενθουσιώδη και σχεδόν ομόφωνη ανταπόκριση στη συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου για το κλίμα, οι νομοθετικοί τροχοί της κύρωσής της φαίνεται να κινούνται αργά. Αν όλες οι χώρες που δεσμεύθηκαν δημοσίως να της δώσουν νομική ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου ακολουθούσαν την υπόσχεσή τους, τότε η συμφωνία θα βρισκόταν κοντά στο στόχο των απαιτούμενων 55 χωρών και της μείωσης κατά 55% των εκπομπών παγκοσμίως. Ωστόσο, πολλά από τα κράτη που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία μέχρι στιγμής αποτελούν μικρές νησιωτικές χώρες και όλες μαζί αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,08% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων.

Τον Ιούνιο, η Γαλλία έγινε μία από τις πρώτες βιομηχανικές χώρες που επικύρωσαν τη συμφωνία, το ίδιο έκανε και η Ουγγαρία. Αλλά, επειδή η Ε.Ε. σχεδιάζει να επικυρώσει επισήμως τη συμφωνία ως μπλοκ, οι δύο χώρες δεν ανήκουν στις 22 που επισήμως έχουν καταμετρηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα στο μπλοκ των 28 -όπως οι πολιτικές για μετά το Brexit και οι ανησυχίες για το μεταναστευτικό- η επικύρωση της Ε.Ε. ενδεχομένως να μη γίνει μέχρι το 2017.

Αν και άλλες μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Βραζιλίας, έχουν κάνει βήματα τις τελευταίες εβδομάδες προς την επίσημη επικύρωση, η έγκριση εκ μέρους τους δεν εξασφαλίζει ότι θα συμμορφωθούν ή θα εγγυηθούν ότι θα πετύχουν τους εθνικούς τους στόχους αναφορικά με τις εκπομπές αερίων. Για παράδειγμα, η Νορβηγία επικύρωσε τη συμφωνία τον Ιούνιο, αλλά οι εκπομπές της αυξήθηκαν το 2015. Επιπλέον, σε πολλές χώρες που σημειώνουν μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θα γίνουν εκλογές τα επόμενα αρκετά χρόνια. Το εθνικό αίσθημα προς τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων είναι πιθανό να αλλάξει και, επειδή δεν υπάρχουν συνέπειες που να περιγράφονται στη συμφωνία του Παρισιού, οι αντιδράσεις για τη μη συμμόρφωση θα είναι μικρές.

Πέρα από τις αβεβαιότητες της πολιτικής, η τεχνολογία θα οδηγήσει την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή τον άνθρακα. Επιπλέον, η μείωση των εκπομπών αερίων θα απαιτήσει τεχνολογίες που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και τις επιδόσεις όλων των πηγών ηλεκτρικής ενέργειας και των τεχνολογιών που τις καταναλώνουν. Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μείωση συνολικά της χρήσης ενέργειας….¨

Κλείνοντας να θυμίσουμε στους αρμόδιους του ΥΠΕΝ και τον τελευταίο στίχο του αρχικού ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη.

Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν
αλλά δε φτάνουνε ποτέ στο Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...