Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ο ¨αναπτυξιακός¨ δρόμος της Σητείας


Λιθορριπή και με τη βούλα !!!

Κι όμως, αυτή την εικόνα εμφανίζει σήμερα ο μοναδικός παραλιακός δρόμος της Σητείας, που ενώνει με τις περιοχές του Βάϊ ,Παλαίκαστρου, Ζάκρου και με άλλες θέσεις στα ανατολικά.
Όπως είχαμε παρουσιάσει σε προηγούμενη ανάρτησή μας ΕΔΩ ο δρόμος αυτός κατέρρευσε τον Ιανουάριο 2016. Η παράκτια περιοχή της Σητείας είχε κηρυχθεί τότε σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και το σχέδιο ήταν να αποκατασταθεί με την τοποθέτηση βράχων (λιθορριπή).

Το καλοκαίρι 2016 ξεκίνησαν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της Σητείας λόγω της καταστροφής της πανέμορφης παραλίας της πόλης εξ αιτίας του σχεδίου να μπαζώσουν με τεράστιους ογκόλιθους ένα τμήμα της παραλίας μήκους 400 μέτρων, στα ανατολικά της πόλης.

Όμως, υπάρχει νέα εξέλιξη !!!
Είναι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με αρ. πρωτ. 4081/29-11-2016, με την οποία αφενός δίδεται παράταση μέχρι την 9η Μαρτίου 2017 για την εκτέλεση ...
του έργου και αφετέρου επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο αποκατάστασης παραμένει η λιθορριπή.

Η απόφαση έχει θέμα: ¨ Απόφαση για την παράταση ισχύος της με αρ. πρωτ. οικ. 1562/25-04-2016 Απόφασης Εξαίρεσης από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας Περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου: «Επείγουσες επεμβάσεις σε τμήμα της επαρχιακής οδού Σητεία - Παλαίκαστρο - Βάϊ για την αντιμετώπιση ολοκληρωτικής κατάρρευσης τμήματος της οδού», από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης, στο Δήμο Σητείας, στο Νομό Λασιθίου, στην Περιφέρεια Κρήτης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.¨.

Αναγράφει συγκεκριμένα:
¨Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Την παράταση ισχύος της με αρ. πρωτ. οικ. 1562/25-04-2016 Απόφασης Εξαίρεσης από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας Περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου: «Επείγουσες επεμβάσεις σε τμήμα της επαρχιακής οδού Σητεία - Παλαίκαστρο – Βάϊ για την αντιμετώπιση ολοκληρωτικής κατάρρευσης τμήματος της οδού», από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης, στο Δήμο Σητείας, στο Νομό Λασιθίου, στην Περιφέρεια Κρήτης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, έως και την 9η Μαρτίου 2017.
Κατά τα λοιπά ισχύει η (28) σχετική Απόφαση.¨.

Εντύπωση μας προκαλεί η απουσία έγγραφης τοποθέτησης του Δήμου Σητείας από τα αναφερόμενα έγγραφα στα ¨έχοντας υπόψη¨ της απόφασης.
Αναφέρει μόνο:
¨32. Την έκθεση με θέμα ''Η διάβρωση των ακτών της Σητείας-Κρήτης - Αίτια – Πρόταση για αποκατάσταση" που απέστειλε στην υπηρεσία μας ο κ. Χρήστος Αναγνώστου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 13-08-2016 (α.π. Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. 3024/24-08-2016).
33. Την επιστολή του κ. Αντώνη Ανηψητάκη προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Πελαγία Πετράκη με θέμα '' Παραλιακός Δρόμος και Παραλία Σητείας'' που κοινοποιήθηκε στην υπηρεσία μας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 22-08-2016 (α.π. Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. 3025/24-08-2016).¨.
Για τις οποίες η απάντηση της αδειοδοτούσας αρχή αναγράφεται στο σχετικό 34.: ¨34. Το με αρ. πρωτ. 3025/09- 09-2016 έγγραφό μας προς τους κ. Αντώνη Ανηψητάκη και Χρήστο Αναγνώστου όπου τους ενημερώνουμε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στη μελέτη του έργου υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Κρήτης.¨.

Φίλες, φίλοι
Σε 7 λέξεις κρύβεται το μυστικό !!!! ¨ Κατά τα λοιπά ισχύει η (28) σχετική Απόφαση.¨

Τι λέει όμως η (28) σχετική απόφαση:::::

¨Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Την Εξαίρεση από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του έργου «Επείγουσες επεμβάσεις σε τμήμα της επαρχιακής οδού Σητεία - Παλαίκαστρο - Βάϊ για την αντιμετώπιση ολοκληρωτικής κατάρρευσης τμήματος της οδού», με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Η εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει το φορέα υλοποίησης και λειτουργίας του έργου.
Α. Περιγραφή έργου.
Αντικείμενο της παρούσας απόφασης είναι το έργο: «Επείγουσες επεμβάσεις σε τμήμα της επαρχιακής οδού Σητεία - Παλαίκαστρο - Βάϊ για την αντιμετώπιση ολοκληρωτικής κατάρρευσης τμήματος της οδού».
Η παρέμβαση, εκτείνονται σε συνολικό μήκος ακτογραμμής περίπου 400 μ.
Ο εργασίες οι οποίες θα υλοποιηθούν είναι:
·       Τοποθέτηση λιθορριπής από φυσικούς ογκόλιθους για τη δημιουργία πυρήνα προστασίας του ποδός του υφιστάμενου τοιχείου αντιστήριξης της οδού βάρους 0,50 - 100 kgr,
·       Τοποθέτηση λιθορριπής θωράκισης από φυσικούς ογκόλιθους βάρους 1,50 - 4,00 tn, σύμφωνα με την (31) σχετική έγκριση του τεχνικού φακέλου του έργου. Όλες οι λιθορριπές θα πραγματοποιηθούν από υλικά της ανωτέρω διαβάθμισης, τα οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις εγκεκριμένες Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ).¨.

Με λίγα λόγια δεν λαμβάνουν υπόψη τις αντιδράσεις των κατοίκων και προχωρούν ακάθεκτοι στην υλοποίηση του έργου καταστροφής της παραλίας.

Η αρχική φωτο παρουσιάστηκε στη σελίδα Sitia on line

Ολόκληρη η νέα απόφαση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...