Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Με Giant Reed (καλάμια) και Opuntia ficus-indica (φραγκόσυκα ή χναρόσυκα κατά την τοπική διάλεκτο) σχεδίαζαν την ανάπτυξη της επαρχίας Σητείας !!!

Και για γέλια και για κλάματα...

Στις 21/1/2015 δημοσιεύθηκαν οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης  για 6 Μονάδες  ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο. Οι 5 από αυτές είναι στο Ν. Ηρακλείου και μία στο  Ν. Λασιθίου, στη Σητεία.

Σε παλαιότερες αναρτήσεις είχαμε επισημάνει ότι  η ομορφότερη επαρχία της Κρήτης, η Σητεία, έχει μετατραπεί σε ¨πεδίο βολής¨ των (ΑΠΕ)ΤΖΗΔΩΝ απομονωμένη και χωρίς υποδομές και είχαμε αναρωτηθεί  αφενός γιατί όλες οι περίεργες … επενδύσεις προγραμματίζονται στη Σητεία και αφετέρου ποιοι και γιατί βάλθηκαν να την καταστρέψουν.

Για την συγκεκριμένη άδεια είχαμε γράψει ΕΔΩ και ΕΔΩ ότι λόγω της θέσης της (στα όρια της πόλης της Σητείας - περίπου σε απόσταση 800 μέτρα) οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις εστιάζονται κυρίως στο πρόβλημα των οσμών από όλη της παραγωγική διαδικασία (μεταφορά, αποθήκευση, αναερόβια χώνευση, καύση).

Στην προεκλογική περίοδο λοιπόν (στις 30/12/2014), η αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε να εκδώσει την Περιβαλλοντική Άδεια παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής.
Διαβάζοντας την ΑΕΠΟ, αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε, όπως αναγράφεται στην απόφαση, αυτούς που πραγματικά αντέδρασαν και ...
είναι:
·       Εμπορικός  Σύλλογος, 
·       Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας ,
·       Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης & Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας,
·       Ένωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σητείας ,
·       Σύλλογος  Ηλεκτρολόγων,  Μηχανικών  &  Μοτοσικλετιστών  Σητείας,
·       Σύλλογος Κομμωτών  Νομού  Λασιθίου, 
·       Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών  Ν. Λασιθίου,    
·       Σύνδεσμος Υδραυλικών  Ν.  Λασιθίου,
·       Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Λασιθίου,
·       “ΙΚΤΙΝΟΣ  ΤΕΧΝΙΚΗ  &  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ  Α.Ε”
·       Αναφορά κατοίκων.
Όλες οι αναφορές απορρίφθηκαν με το … επιχείρημα ότι στερούνται τεκμηρίωσης !!!!!

Και ο Δήμος Σητείας όψιμα είχε αντιδράσει σε αυτή την … επένδυση ,αλλά η απόφαση αφήνει πολλά υπονοούμενα υπογραμμίζοντας ότι:
Ο Δήμος Σητείας εκ των υστέρων δεν συμφωνεί με την ίδρυση της δραστηριότητας, αφού όμως προηγουμένως έχει χορηγήσει σχετικές βεβαιώσεις για την υλοποίηση του έργου και συγκεκριμένα :
α.)Το με  αρ. Πρωτ.2582/28.6.13 έγγραφο όσον αφορά τη συμφωνία του για  σύναψη συνεργασίας για την συλλογή και λοιπή διαχείριση των καλαμιών των παραποτάμιων περιοχών του Δήμου, από τον φορέα του έργου.
β.)Το με αρ. Πρωτ.665/27.5.14 έγγραφο όσον αφορά τη δυνατότητα υδροδότησης του γηπέδου του έργου με την αναγκαία ημερήσια ποσότητα νερού των 5μ 3  που απαιτείται για την λειτουργία του.

Η  μονάδα  αυτή θα επεξεργάζεται  αγροτοβιομηχανικά  απόβλητα  και  λοιπά  γεωργικά  προϊόντα-υπολείμματα και θα παράγει βιοαέριο, το οποίο θα καίει σε μια μηχανή εσωτερικής καύσης για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία με την σειρά της θα πωλείται στην ΔΕΗ. Επίσης κατά την καύση του βιοαερίου θα παράγεται και θερμική ενέργεια μέρος της οποίας θα αξιοποιείται για τις λειτουργία του έργου.
Παράλληλα από την επεξεργασία θα προκύπτει χωνεμένο υπόλειμμα από το οποίο το στερεό μέρος κατόπιν ξήρανσης και ενσάκκισης θα πωλείται ως  εδαφοβελτιωτικό  ενώ  το  υγρό μέρος  κατόπιν  προσωρινής  αποθήκευσης  θα διατίθεται ως οργανικό  λίπασμα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις  συνολικά  1830  στρεμμάτων.   

Τα  είδη  και  οι  ποσότητες  των  εισερχομένων  πρώτων  υλών  στην  μονάδα  που  θα  αξιοποιούνται  για  την  παραγωγή  βιοαερίου  κατά  το  προτεινόμενο  σενάριο  τροφοδοσίας φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.



Επίσης, για την προμήθεια της πρώτης ύλης ο φορέας του έργου έχει συνάψει  συνεργασίες (με ιδιωτικά  συμφωνητικά) με ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς  της περιοχής όσον αφορά την προμήθεια του κατσίγαρου, και  συμφωνία για σύναψη συνεργασίας με το Δήμο Σητείας όσον αφορά τη συλλογή και λοιπή διαχείριση των Giant Reed (καλαμιών).
Για την προμήθεια δε των Opuntia  ficus-indica (φραγκόσυκων) ο φορέας του  έργου έχει μισθώσει έκταση- χέρσο βοσκότοπο 670 στρεμμάτων που βρίσκεται στην θέση “Μαύρος κάμπος-Τσακνάδος-Αχλάδες, Σιτάνου του Δήμου Σητείας.

Ας ελπίσουμε η νέα κυβέρνηση να επανεξετάσει όχι μόνο αυτή την απόφαση, αλλά γενικότερα το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των ΑΠΕ ειδικά στην κορεσμένη επαρχία Σητείας.

Και φυσικά
επιβάλλεται να ελεγχθούν ποινικά όλοι αυτοί που αδειοδοτούν, γνωμοδοτούν, κλπ, κλπ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...