Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΑΣΩΠΟΣ – HINKLEY Βίοι παράλληλοι ;;;


Πριν λίγες ημέρες, στις 24/6/2016,  εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των κκ Σκουρλέτη και Τσιρώνη με θέμα : ¨Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος αποκατάστασης υπόγειου υδροφόρου, εντός γηπέδου βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων έλασης αλουμινίου της εταιρείας «ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (με δ.τ. «ΕΛΒΑΛ Α.Ε.») στα Οινόφυτα Βοιωτίας, βάσει του Π.Δ. 148/2009.¨.
Για αυτά τα ¨πιλοτικά¨ προγράμματα έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις μας ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Αναρωτιόμαστε…
Αγνοούν το πρόβλημα της ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο ή προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν ???
Ας τους θυμίσουμε λοιπόν μια παρόμοια περίπτωση ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο και ποια είναι η κατάσταση σήμερα, μπας και καταλάβουν τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Το Hinkley είναι μια μικρή αγροτική κοινότητα στην έρημο Mojave της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το 1987 οι κάτοικοι έμαθαν ότι τα υπόγεια ύδατα ήταν ρυπασμένα με εξασθενές χρώμιο. Το θέμα έγινε γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της κινηματογραφικής ταινίας "Erin Brockovich" το 2000 με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς.
Η ρύπανση δημιουργήθηκε από τη λειτουργία σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου της εταιρείας PG & E, μεταξύ 1952 και 1966. Η PG & E χρησιμοποιούσε εξασθενές χρώμιο ως αντιδιαβρωτικό στους πύργους ψύξης των εγκαταστάσεων και απέρριπτε τα λύματα χωρίς φυσικοχημική ...
επεξεργασία σε τεχνητές λίμνες στην περιοχή.

Το 1996, μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, η  PG & E πληρώνει αποζημίωση 333.000.000 $. Λόγω όμως των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία (καρκίνος και αυτοάνοσα νοσήματα) οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή και η εταιρεία αγοράζει τα ακίνητά τους.

Ποια είναι η όμως κατάσταση σήμερα στο Hinkley 50 χρόνια από τη δημιουργία του προβλήματος και 28 χρόνια από την αποκάλυψή του  ???
Πληθυσμός 1952: 8000
Πληθυσμός 2016: <1000
Το 2015 το Hinkley γίνεται ένας ¨μη-τόπος¨, καθώς χάνει τον ταχυδρομικό κώδικα του. Τα δυο προηγούμενα χρόνια είχαν κλείσει το Δημοτικό Σχολείο και η Πυροσβεστική
To 2013 νέα στοιχεία μελετών αποδεικνύουν την επέκταση της ρύπανσης στην περιοχή και την αποτυχία ¨πιλοτικών¨ προγραμμάτων φυσικοχημικής επεξεργασίας του υδροφορέα. Πρόσφατα η αρμόδια υπηρεσία υδάτων ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει νέα προγράμματα και ελπίζει στα επόμενα 20 χρόνια να επιτύχει μείωση των συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια ύδατα στα επίπεδα που καθορίζει η EPA.

Σημειώστε ότι στο Hinkley η πηγή ρύπανσης είναι μία !!!
Στον Ασωπό εκτός από τις δεκάδες σημειακές πηγές δυστυχώς υπάρχουν και επιφανειακές !!!

Αν διαβάσετε την νέα απόφαση για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για την ΕΛΒΑΛ θα δείτε ότι και οι αρμόδιοι φοβούνται μήπως και δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τα χημικά πρόσθετα που θα χρησιμοποιηθούν για την αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές και για το λόγο αυτό καθορίζουν ότι ¨
12. Εάν διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εφαρμογή της πιλοτικής δοκιμής (π.χ. αύξηση των συγκεντρώσεων ολικού χρωμίου ή/και άλλων βαρέων μετάλλων και ρύπων της ΥΑ 1811/2011, μη αποδεκτές τιμές για άλλες παραμέτρους ελέγχου που δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω ΥΑ, αλλαγές στο τοπικό χημικό περιβάλλον, δημιουργία ιζημάτων ή παραπροϊόντων από τις χημικές αντιδράσεις που θα λαμβάνουν χώρα, κ.λπ.), ο φορέας εκμετάλλευσης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την αρμόδια αρχή (ΣΥΓΑΠΕΖ) και να επιληφθούν από κοινού για τις απαραίτητες διορθωτικές δράσεις, μετά από σχετική εισήγηση και του επιστημονικού συμβούλου του ΣΥΓΑΠΕΖ.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ και η σχετική ανακοίνωση ΕΔΩ και ΕΔΩ

Συμπέρασμα: Τα παιδία παίζει ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...