Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η ¨πράσινη¨ υποχώρηση


Τρία (3) δισεκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των μέτρων για να επιτευχθεί κατά μία (1) ώρα καθυστέρηση της αύξησης της θερμοκρασίας της γης, λόγω κλιματικής αλλαγής!!!!!

Από τη Συνθήκη του Κυότο για τις κλιματικές αλλαγές, οι παγκόσμιες εκπομπές συνέχισαν να αυξάνονται. Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 50 % περίπου. Η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Κίνας ήταν κατά 25 φορές μεγαλύτερη από τη μείωση που επετεύχθη στην Ε.Ε. Εάν προστεθεί και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εισαγόμενων προϊόντων στην Ε.Ε, γίνεται σαφές ότι αυτές οι πολιτικές έχουν αποτύχει!

Ντέιβιντ Κάμερον, Κέβιν Ραντ, Μπαράκ Ομπάμα, Μέρκελ ήλθαν στην εξουσία με ψηλά στην ατζέντα το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Τι γίνεται ...
όμως σήμερα??
Η μεγάλη ευκαιρία για τον Ομπάμα να …σώσει τον πλανήτη ήρθε το 2009 στη σύνοδο κορυφής για την αλλαγή του κλίματος της Κοπεγχάγης. Και όμως η Κοπεγχάγη έληξε με τον ίδιο τρόπο, όπως κάθε άλλη σύνοδο κορυφής αλλαγής του κλίματος, των τελευταίων χρόνων. ΑΠΟΤΥΧΙΑ!

Πριν λίγες εβδομάδες το πράσινο κίνημα της Αυστραλίας υπέστη μεγάλη ήττα. Ο κ. Ραντ ανακοίνωσε ότι θα ξεφορτωθεί το φόρο διοξειδίου του άνθρακα, που απειλεί το Εργατικό Κόμμα του σε μία από τις χειρότερες ήττες στην ιστορία.

Παρόμοιες αντιδράσεις και στην Αγγλία λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Ακόμη και χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία, μπροστάρηδες της  ¨πράσινης¨ ενέργειας, προχωρούν σε δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων στη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών.

Φαίνεται ότι έχουν αρχίσει δεύτερες σκέψεις για το πού οδηγούν αυτές οι πολιτικές της πράσινης ανάπτυξης και ειδικά αυτές που αφορούν στον ενεργειακό τομέα, τη στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν οι φωνές για στήριξη της εξόρυξης του σχιστολιθικού αερίου.

Έχει υπολογισθεί ότι οι προσπάθειες της Γερμανίας για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος θα μπορούσε, να καθυστερήσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 37 ώρες, αλλά η καθυστέρηση αυτή θα έχει κόστος στους Γερμανούς φορολογούμενους και τους καταναλωτές πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μορφή των επιδοτήσεων στις ανανεώσιμων πηγών και την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ισοδυναμεί με 3 δισεκατομμύρια δολάρια την ώρα.

Το χρήμα που σπαταλείται, για τις παγκόσμιες πολιτικές της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη, μάλλον θα ήταν καλύτερα να δαπανηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φτωχών!!

Εκτεταμένη περίληψη από:
The Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...