Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ: Θολό το προτεινόμενο σχέδιο δράσης.

Μετά την ανάρτησή μας τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 με τίτλο ¨ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ: Προσποιούνται σαν να μην συνέβη τίποτα!!!¨ και την προτροπή μας ¨Κάντε κάτι πριν αρχίσει ο χειμώνας, ο οποίος προβλέπεται βαρύς!!!!¨ , κάτι άρχισε να κινείται.

Την Τετάρτη 18/9/2013 ο Υπουργός  ΠΕΚΑ, κος Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε επιστολή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς για ¨την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αιθαλομίχλη.¨.
Το προτεινόμενο πλαίσιο δράσης περιλαμβάνει σύσταση ομάδων εργασίας, πορίσματα, συντονισμούς, υπουργικές αποφάσεις, κλπ.
Όλο αυτό το γραφειοκρατικό πλαίσιο, μας κάνει να μην πολύ-αισιοδοξούμε.
Ας είναι… θα το θεωρήσουμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, κυρίως όσον αφορά στην ανάγκη επαναφοράς των εκτάκτων μέτρων, η οποία αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο πρόγραμμα δράσης  προτείνουμε να....
εξετάσουν - συμπεριλάβουν και τα παρακάτω:

Α: Εφόσον γνωρίζουμε τα αίτια δημιουργία του προβλήματος της αιθαλομίχλης, η λύση είναι απλή!!
-      Μείωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2011
-      Απαγόρευση καύσης βιομάζας σε περιοχές με προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων είναι πάνω από τις όποιες μνημονιακές υποχρεώσεις!!!

Β: Δεν διαφωνούμε με την καύση βιομάζας για θέρμανση σε περιοχές χωρίς προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι όμως μεγάλη η ανάγκη άμεσης καθιέρωσης προδιαγραφών, τόσον όσον αφορά στην ποιότητα της βιομάζας, αλλά και σε όσον αφορά στην καύση και στα συστήματα καύσης αυτής!!
Το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο είναι επαρκές, ας το αντιγράψουμε σωστά!!

Γ: Επειδή, οι όποιες αποφάσεις παραμένουν κενές περιεχομένου εάν δεν υπάρχει έλεγχος, προτείνουμε.:
-      Ενδυνάμωση και όχι διάλυση των ελεγκτικών υπηρεσιών στα πλαίσια της κινητικότητας - διαθεσιμότητας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
-      Συστηματικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια (παραγωγή, εισαγωγή, πιστοποίηση, εμπορία συσκευών και καυσίμων) με κεντρικό συντονισμό από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ ,λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Δ: Ενίσχυση του δικτύου σταθμών μέτρησης ρύπων.
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι σταθμοί μέτρησης των σωματιδίων ιδίως σε κεντρικές περιοχές, ήταν εκτός λειτουργίας.

Ε: Συνολική επαναφορά των εκτάκτων μέτρων, όχι μόνο για τα σωματίδια αλλά και για τους άλλους ρύπους (όζον, κλπ).

ΣΤ: Ενημέρωση πολιτών και ιδίως ευαίσθητων ομάδων πριν (πρόγνωση) και κατά την διάρκεια του επεισοδίου ρύπανσης και όχι 24 ώρες μετά!!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ ΕΔΩ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα προβλήματα ρύπανσης (τουλάχιστον στην Αττική) είναι γνωστά από το 2010:

Τα αποτελέσματα προγράμματος μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα, το οποίο πραγματοποιεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Τόνισε πως έχει γίνει καταγραφή του συστήματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αν και υπολειτουργούν οι σταθμοί μέτρησης και δεν δίνονται στοιχεία από το
ΥΠΕΚΑ. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα των μετρήσεων του ΕΜΠ, από τις 365 μέρες, η Αθήνα παρουσιάζει υπερβάσεις των ορίων ρύπων για τις περίπου 200 μέρες. Η ρύπανση προέρχεται από συγκεκριμένες πηγές και οι συγκεντρώσεις αερίων και σωματιδιακών ρύπων παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές, στοιχείο που μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για τον πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό της Αττικής.

http://www.organismosathinas.gr/External%20files/Omada%20perivalontos/Praktika%201%20synedriasis%20Omadas%20Perivallontos.pdf

το πρόβλημα είναι ότι λύσεις δεν έχουμε. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο τα "οράματα".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...