Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΓΥΑΡΟΣ: Ιστορικός τόπος και προστατευόμενη περιοχή ή μήπως ¨πεδίο βολής¨ των (ΑΠΕ)ΤΖΗΔΩΝ??

Πρόσφατα, στις  8/10/2014, ανατέθηκε η εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) για την νήσο Γυάρο και την θαλάσσια περιβάλλουσα περιοχή (Συμπεριλαμβανομένης  και  της  ζώνης  NATURA  2000: NΗΣΟΣ  ΓΥΑΡΟΣ  KAI  ΘΑΛΑΣΣΙΑ  ZΩΝΗ  με  κωδικό  GR-4220033) στο μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία MOm - Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας.

Ελπίζουμε η μελέτη αυτή να μην ανοίξει παράθυρα για την κατασκευή αιολικών πάρκων, αλλά αντίθετα να βάλει φραγμό στις ορέξεις των (ΑΠΕ)ΤΖΗΔΩΝ, που από το 2005 προσπαθούν να εγκαταστήσουν φαραωνικού μεγέθους ανεμογεννήτριες με τις ευλογίες μάλιστα της πολιτείας, των τοπικών αρχόντων – παραγόντων και των δήθεν οικολόγων.

Λίγα λόγια ...
 για τη Γυάρο
Η Γυάρος (ή αλλιώς τα Γιούρα) έχει έκταση 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στις Βόρειες Κυκλάδες, βόρειο-δυτικά της Σύρου από την οποία απέχει 9 ναυτικά μίλια. Αν και στο μυαλό όλων είναι το έρημο νησί της εξορίας, στην αρχαιότητα ήταν κατοικημένη και λειτουργούσε σαν πόλη-κράτος κόβοντας ακόμα και δικά της νομίσματα.
Σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν ο τόπος που ο Ποσειδώνας βούλιαξε τον Αίαντα με την τρίαινά του τιμωρώντας τον έτσι για την ασέβεια που έδειξε στους θεούς. Η ιστορία του νησιού είναι «σκοτεινή» και η σύνδεση με την εξορία ξεκινάει από τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους.
Στη διάρκεια και αμέσως μετά τον Εμφύλιο η Γυάρος μετατράπηκε σε φυλακή και τα μοναδικά κτίρια που θα δει σήμερα κάποιος πάνω στο νησί, χτίστηκαν από τους ίδιους τους κρατούμενους οι οποίοι ξεπέρασαν τους 7.000. Κατά την περίοδο της δικτατορίας  χρησιμοποιείται ξανά ως τόπος εκτόπισης πολιτικών κρατουμένων. Με τη μεταπολίτευση και μέχρι το 2002 λειτούργησε σαν πεδίο βολής για το ναυτικό και από τότε παραμένει ακατοίκητη με μόνους επισκέπτες ψαράδες και κυνηγούς.
Χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος το 2001 από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Όσο μοναδική είναι η ιστορία της, άλλο τόσο σπάνιο είναι το φυσικό της περιβάλλον. Το 2011 εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000 και η βλάστησή της αποτελείται από φρύγανα και χαμηλή ή ψηλή βλάστηση του είδους Juniperus spp, ενώ είναι σημαντικό ενδιαίτημα για μεταναστευτικά πουλιά, φιλοξενώντας 170 ζευγάρια γερακιού Ελεονόρας (Falco eleonorae) και αετούς Hierraetus fasciatos. Μαζί με τη μια πηγή γλυκού νερού που υπάρχει στο νησί θα βρει κανείς και το  είδος φιδιού Hierophis viridiflavus. Η Γυάρος είναι γεμάτη με απόκρηµνες βραχώδεις ακτές και αμμώδεις παραλίες που φιλοξενούν αμμοφυλικές κοινότητες και οι δεκάδες θαλάσσιες σπηλιές της χρησιμοποιούνται από τη Μεσογειακή φώκια για αναπαραγωγή.
Το νησί που στιγματίστηκε σαν τόπος εξορίας, έχει γίνει σήμερα τόπος ζωής για κάποια από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά της Μεσογείου.
Σημειώνεται ότι η Γυάρος έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE “Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες», που ξεκίνησε το 2013 και έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από την περιοχή Natura της Γυάρου και τη στήριξη της αλιευτικής δραστηριότητας και των τοπικών οικονομιών των νησιών Σύρου και Άνδρου. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό.

Τα σχέδια των ΑΙΟΛΟΠΑΡΜΕΝΩΝ
Το 2005 εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί, με τον όμιλο εταιρειών ITA (International Technological Applications SA - ITA Διεθνείς Τεχνολογικές Εφαρμογές ΑΕ) να πραγματοποιεί μελέτη για τις δυνατότητες αξιοποίησης της Γυάρου στον τομέα της ενέργειας, λόγω του ισχυρού αιολικού δυναμικού της.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), έχουν χορηγηθεί άδειες παραγωγής 147 μεγαβάτ για την πρώτη εταιρεία ("Ενεργειακό Κέντρο ΑΠΕ Κυκλάδων ΑΕ"), και 56 μεγαβάτ για τη δεύτερη ("Ελάκτωρ"). Σύμφωνα με τα σχέδια των εταιρειών στο νησί προβλέπεται να ποντιστεί καλώδιο για τη διασύνδεση με το Εθνικό Δίκτυο, να κατασκευαστεί οδικό δίκτυο πρόσβασης σε όλη τη Γυάρο και προς τα ιστορικά κτίρια, να διαμορφωθούν πλατείες να γίνει κεντρικός υποσταθμός, να κατασκευαστεί λιμάνι, ελικοδρόμιο και άλλες αναγκαίες υποδομές.
Συνολικά οι δύο επενδύσεις ισχυρίζονται ότι θα αγγίξουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία ο μηχανολογικός εξοπλισμός θα φτάνει τα 200.000.000 ευρώ, τα έργα υποδομής τα 30 εκατομμύρια ευρώ και τα έργα διασύνδεσης τα 85  εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Τα σχέδια αυτά έχουν ευτυχώς κολλήσει στο Υπουργείο Εθνικής, καθώς ολόκληρες περιοχές του νησιού και ιδιαίτερα αυτή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι διάσπαρτη από νάρκες και βλήματα από τον καιρό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Να σημειώσουμε ότι από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού σχεδιάζουν την  αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος με τον αποχαρακτηρισμό ως ιστορικού τόπου τμήματος της Γυάρου όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση !!!

Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...