Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η ρύπανση εσωτερικών χώρων και τα ¨άρρωστα¨ κτίρια (μέρος 2)

Για το σοβαρό αυτό πρόβλημα η πολιτεία δεν έχει κανένα σχεδιασμό, ούτε υπάρχουν δομές στη δημόσια διοίκηση με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ασχοληθούν σοβαρά για την αντιμετώπισή του. Αντίθετα με μέτρα και παρεμβάσεις που λαμβάνονται, επιδεινώνεται το πρόβλημα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αποφάσεις για χρήση τοξικών αποβλήτων σε τσιμεντάδικα και κεραμοποιεία ως πρώτη ύλη ή καύσιμο !!!! (σχετική ανάρτηση ΕΔΩ)

(Συνέχεια από την προηγούμενη ανάρτηση ΕΔΩ)
Για τους αέριους και σωματιδιακούς ρύπους και τις επιπτώσεις στην υγεία έχουμε αναφερθεί σε πολλές προηγούμενες αναρτήσεις (ΕΔΩ). Συνιστούμε όμως να διαβάσετε, ενόψει και της αιθαλομίχλης, την ανάρτησή μας με τίτλο ¨ Καπνός ξύλου vs καπνού τσιγάρου¨

Ας μιλήσουμε όμως για κάποιους λιγότερο γνωστούς ρύπους αλλά πολύ επικίνδυνους.

Ραδόνιο  .... 



Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό, άχρωμο, άγευστο και άοσμο αέριο. Εκπέμπεται από διάφορα πετρώματα και υλικά και, λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών του, διασκορπίζεται γρήγορα στην εξωτερική ατμόσφαιρα,   κυρίως σε υπόγεια κοιλώματα και σε χώρους που βρίσκονται σε χαμηλά σημεία, από όπου και δεν μπορεί να απομακρυνθεί, αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός. Η αρχική πηγή του ραδονίου σε εσωτερικούς   χώρους είναι το ράδιο που ενδεχομένως περιέχεται στο έδαφος όπου θεμελιώνεται ένα κτήριο και στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του.
Επίσης το νερό που τροφοδοτεί ένα κτήριο, ιδίως αν προέρχεται από βαθιά φρέατα, ενδέχεται να περιέχει μεγάλες ποσότητες ραδονίου.  Αν αυτό το νερό  χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, ο βρασμός μπορεί να ελευθερώσει στους εσωτερικούς χώρους μεγάλο μέρος του ραδονίου που περιέχει. Η καύση  φυσικού αερίου σε κουζίνες χωρίς τον κατάλληλο εξαερισμό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ποσότητας ραδονίου στις οικίες.
Το ραδόνιο αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα
μετά το κάπνισμα.

Βιολογικοί ρύποι
Πρόκειται για αόρατους μικροσκοπικούς μονοκύτταρους οργανισμούς που προέρχονται κυρίως από μεγαλύτερους οργανισμούς (ανθρώπους, ζώα και φυτά) και διαχέονται στον αέρα των εσωτερικών χώρων. Μπορεί να προέρχονται από το εσωτερικό ή το εξωτερικό περιβάλλον. Βιολογικοί ρύποι είναι τα βακτήρια, οι μύκητες, οι ιοί και τα πρωτόζωα, τα οποία μεταφέρονται μέσω του αέρα ή εκπέμπονται από μούχλες, ακαθαρσίες κ.ά. Πηγές βιολογικών ρύπων αποτελούν οι υγραντικές ή ψυκτικές συσκευές σε ένα χώρο, οι αεραγωγοί και οι μικρές διαρροές νερού. Τα βιολογικά υγρά (π.χ. ούρα), η οικιακή σκόνη, τα έντομα, η γύρη των λουλουδιών, τα πούπουλα και οι τρίχες από κατοικίδια, οι υγρές επιφάνειες, το χώμα, τα δίκτυα ύδρευσης, το στάσιμο νερό θεωρούνται επίσης πηγές βιολογικών ρύπων και προκαλούν διάφορες αλλεργικές, μολυσματικές και τοξικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι κυριότερες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των βιολογικών ρύπων είναι η υγρασία, η μούχλα, η σκόνη, ο ανεπαρκής αερισμός, ο κακός φωτισμός και κάθε συνθήκη που δημιουργεί κατάλληλο διατροφικό υπόστρωμα (ακαθαρσίες, φυτικά ή ζωικά υπολείμματα, νεκροί φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί κ.ά.).
Με τον έλεγχο της σχετικής υγρασίας στο σπίτι μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η δημιουργία ορισμένων βιολογικών ρύπων. Η συνιστώμενη σχετική υγρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30-40%.
Μέτρα περιορισμού της έκθεσης σε βιολογικούς ρύπους είναι το καλό καθάρισμα της οικίας, η σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και της κεντρικής θέρμανσης, ο σωστός και επαρκής εξαερισμός, καθώς και ο έλεγχος της υγρασίας.

Ακτινοβολία


Η ενέργεια που μεταφέρεται με το ηλεκτρομαγνητικό κύμα ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Οι τρόποι έκθεσης στην ακτινοβολία είναι η εισπνοή ή κατάποση ραδιενεργών σωματιδίων, η άμεση έκθεση σε ραδιενεργά υλικά, αλλά και σε ηλεκτρικές συσκευές, όταν λειτουργούν ή είναι σε αναμονή. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διακρίνεται σε ιονίζουσα και μη ιονίζουσα. Η ιονίζουσα ακτινοβολία έχει συχνότητα υψηλότερη από του ορατού φωτός (>1015 Hz), μικρό μήκος κύματος και μεταφέρει πολύ υψηλή ενέργεια. Είναι επικίνδυνη, αφού προκαλεί τον ιονισμό των ατόμων, δηλαδή την απόσπαση ηλεκτρονίων από τα άτομα, οπότε διασπώνται οι δεσμοί του DNA, καταστρέφεται η ενδομοριακή δομή και είναι αιτία πρόκλησης καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία έχει χαμηλή συχνότητα, μεγάλο μήκος κύματος και μικρή ενέργεια. Δεν προκαλεί ιονισμό, ούτε χημικές μεταβολές στα
ακτινοβολούμενα βιολογικά συστήματα. Η απόσταση από τη πηγή ακτινοβολίας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Από πρακτικής απόψεως, λοιπόν, ο άνθρωπος πρέπει να κάθεται σε απόσταση τουλάχιστον 60cm από τους υπολογιστές, να κάθεται μακριά από την τηλεόραση, να μην στέκεται μπροστά από τις ηλεκτρικές συσκευές όταν λειτουργούν, να χρησιμοποιεί bluetooth ή ακουστικά στα κινητά τηλέφωνα, να μην πλησιάζει τους μετασχηματιστές και τους υποσταθμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, η μη φυσική υπεριώδης
ακτινοβολία από λαμπτήρες αλογόνου και φθορισμού που βρίσκονται στους εσωτερικούς χώρους δημιουργεί προβλήματα.

Άρρωστα κτίρια
Όταν ένα μεγάλο πλήθος χρηστών εμφανίζουν προβλήματα υγείας, όπως πονοκεφάλους, συμπτώματα αλλεργίας, κλπ. που προέρχονται από την ποιότητα του εσωκλίματος, τότε χρησιμοποιείται ο όρος «σύνδρομο ασθενούς κτιρίου» (sick building syndrome-SBS).

ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
Δερματικά συμπτώματα: Αναφυλαξία προσώπου, Αναφυλαξία χεριών, Εγκζέματα
Συμπτώματα στα μάτια: Ερεθισμός ματιών, Πρήξιμο βλεφάρων
Ρινικά συμπτώματα: Ρινική καταρροή, Ρινική συμφόρηση
Συμπτώματα φάρυγγα: Ξηρός λαιμός, Πόνος στο λαιμό, Βήχας
Γενικά συμπτώματα: Πονοκέφαλος, Κόπωση, Υπνηλία

Βασικές οδηγίες για ένα υγιεινό σπιτικό ατμοσφαιρικό περιβάλλον

1. Μην επιτρέπετε το κάπνισµα σε εσωτερικούς χώρους.
2. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας έχει καλό εξαερισµό. Αερίζετε το σπίτι σας για 5-10 λεπτά αρκετές φορές την ηµέρα, ειδικά όταν µαγειρεύετε αλλά και µετά.
3. Συντηρείτε τις συσκευές αερίου.
4. Όπου υπάρχουν ανοιχτές φωτιές, βεβαιωθείτε ότι οι καµινάδες καθαρίζονται και συντηρούνται. Να καίτε µόνο ξηρό και µη επεξεργασµένο ξύλο. Μην καίτε απορρίµµατα ή συσκευασίες. (σχετική ανάρτηση ΕΔΩ)
5. Αποτρέψτε τις διαρροές νερού και µειώστε τα επίπεδα υγρασίας.
6. Χρησιµοποιείτε οικοδοµικά υλικά και έπιπλα µε χαµηλές εκποµπές.
7. Τα απορρυπαντικά, οι ουσίες καθαρισµού, τα αποσµητικά χώρου κ.λπ. απελευθερώνουν χηµικές ουσίες στην ατµόσφαιρα. Να αερίζετε πάντα καλά.


Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, μέτρα και πολιτικέςμε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς εσωτερικούς χώρους προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...