Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Δώστε πίσω τη ρακή μας !!!!!!!!


Οι Φασίστες και οι Ναζί μέχρι και τη ρακή μας ήπιανε την κατοχή !!!

¨20/5/1943
Πρόεδρον Μέσσα Μουλιανών
 Αύριον το πρωϊ εις τας 8 π.μ. δέον όπως έχητε συλέξη παρά των κατόχων της ρακής το ποσόν των 135 οκάδων το ανείκον εις τα στρατεύματα κατοχής και θέλει παραλάβη τούτο ο επιτετραμένος αξιωματικός .¨

Τα Μέσα Μουλιανά είναι ...
χωριό και κοινότητα της Επαρχίας Σητείας και απέχει από αυτήν 19 χιλ. στο δρόμο για Αγ. Νικόλαο. Έχει υψόμετρο 400 μέτρα.

Οι κάτοικοι του, στην απογραφή του 2001 έφταναν τους 304 κατοίκους και οι κύριες ασχολίες τους είναι η καλλιέργεια των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού και ρακής και η καλλιέργεια της ελιάς για παραγωγή ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιοτέρων κατοίκων, το χωριό πήρε το όνομά του από έναν Τούρκο Πασά με την ονομασία " Μουλά " που κατά την τουρκοκρατία βρισκόταν στην περιοχή. Όμως λόγω του ότι υπήρχαν δύο οικισμοί στην περιοχή αυτή, αποφασίστηκε, ότι το ένα χωριό θα ονομαστεί Μέσα Μουλιανά και το άλλο Έξω Μουλιανά.

Οι Μουλιανίτες  είναι πολύ φιλόξενοι και θερμοί άνθρωποι. Συνηθίζουν να ξενυχτούν πίνοντας ντόπια ρακή στα καφενεία ή στα διάφορα μετόχια που γίνονται και οι λεγόμενες " παρέες ".

Το χωριό είναι γνωστό και από την αρχαιότητα, για το Μουλιανίτικο κρασί που προέρχεται από λιάτικο σταφύλι καλλιεργημένο κυρίως σε αμπελώνες στης περιοχή "Αγριλός", μία εξαιρετική τοποθεσία για την καλλιέργεια τους, που βρίσκετε λίγα μέτρα πάνω από το χωριό.


ΠΗΓΗ: Σελίδα facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...