Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ο νέος ¨πράσινος - οικολόγος¨ Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ, πιστός στο δόγμα ΓΑΠ – ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ περί … ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !!!

Μήπως το ΥΠΑΠΕΝ μετατρέπεται σε μια μεγάλη ΜΚΟ ???

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ, στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων, ξαναθυμήθηκε την ¨πράσινη ¨οικονομία, τις ΑΠΕ και την κλιματική αλλαγή και μεταξύ άλλων εξήγγειλε ότι :

¨Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι δέσμευση της κυβέρνησης και όπως θα αποδείξω, είναι αναπτυξιακή δέσμευση: Μιλάμε για απεξάρτηση από το πετρέλαιο, όπως γίνεται στην Αυστριακή κωμόπολη Gussing, όπου παράγουν το 110% των ενεργειακών τους αναγκών από ΑΠΕ.
Ακριβώς επειδή η ενέργεια ήταν φθηνή, το Gussing έγινε πόλος έλξης πολλών επιχειρήσεων. Νομίζετε ότι όταν μιλάμε για ΑΠΕ, μιλάμε για μία πολυτέλεια
Θα θυμίσω ότι πολλοί θεωρείτε ότι σήμερα το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το χρέος, δηλαδή τα περισσότερα από 300 εκατομμύρια που θα πρέπει να ξεπληρώσουμε στους δανειστές.
Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα γιατί με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας μέχρι το 2100 θα πρέπει να πληρώσουμε άλλα 700 δισεκατομμύρια. Τόσο εκτιμώνται με την μελέτη της Τράπεζας το κόστος από την κλιματική αλλαγή. Τόσο θα πληρώσουν τα παιδιά μας την αφροσύνη των απελθουσών κυβερνήσεων.¨

Να θυμίσουμε στον Αν. Υπουργό τα παρακάτω:
-        Το Gussing είναι ένα μεγάλο χωριό δεν είναι χώρα, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα ενεργειακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Εξάλλου η βασική Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας στο χωριό αυτό είναι η βιομάζα και όχι οι ανεμογεννήτριες. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο επανεξετάζονται οι πολιτικές για τις ΑΠΕ λόγω υπερβολικής αύξησης των τιμολογίων ρεύματος και ενεργειακής φτώχιας, αστάθειας των δικτύων, ενεργειακής ασφάλειας, κλπ.
-        Ας μην χρησιμοποιεί τη μελέτη γνωστών τρομοκρατών κλιματολόγων, που …εκπονήθηκε με το μανδύα της ΤτΕ, με τις προβλέψεις για το 2100 (!!!!!), τη στιγμή που οι μετεωρολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε τον καιρό για την επόμενη εβδομάδα !!!
-        Μην ξεχάσει επίσης ότι ζωτικό ρόλο στην εκπληκτική πρόοδο της ανθρωπότητας είχαν και έχουν τα ορυκτά καύσιμα (85% της παγκόσμιας ενέργειας σήμερα εξακολουθεί να είναι ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο), που έδωσαν την αναγκαία ενέργεια για βελτιώσεις στη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και στην τεράστια μείωση των θανάτων που συνδέονται με το κλίμα (καταιγίδες, ξηρασίες, θερμότητα, κρύο). Το προσδόκιμο ζωής το 1810 ήταν λιγότερο από 40 χρόνια !!!

Συνιστούμε λοιπόν στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΠΕΝ να ...
διαβάσει την παρακάτω δημοσίευση από το ΒΗΜΑ της κας Λώρης Κέζα

¨Το ρεύμα δεν θα είναι ούτε εντελώς δημόσιο ούτε εντελώς ιδιωτικό. Αυτό καταλαβαίνουμε από τις δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, που ανακοίνωσε την ακύρωση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Υπογραμμίζουμε το «περαιτέρω» καθώς οι  συμφωνίες που επιτρέπουν την παραγωγή ρεύματος σε ιδιώτες είναι δύσκολο να καταστρατηγηθούν. Δεν πρόκειται μόνο για τους μεγάλους παίκτες στην αγορά ενέργειας αλλά και για 45.000 μικρούς παραγωγούς που πίστεψαν στην πράσινη ανάπτυξη κι έστησαν μικρές μονάδες φωτοβολταϊκών.

Για όλους αυτούς τους παραγωγούς ενέργειας καλλιεργήθηκε η πεποίθηση ότι πρέπει να στηριχθούν. Το ποίημα είναι γνωστό, περί διάσωσης του περιβάλλοντος και μείωσης των ρύπων. Επινοήθηκε λοιπόν ειδικό τέλος για να στηριχτούν όσοι παράγουν ρεύμα με ανανεώσιμες πηγές - παραβλέποντας ότι πρόκειται για επένδυση, ότι οι επενδύσεις έχουν επιχειρηματικό ρίσκο και ότι το ρεύμα αυτό πωλείται σε προνομιακές τιμές, δηλαδή ακριβά για τον καταναλωτή. Σύμφωνα λοιπόν με τη ΔΕΗ το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) «προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ».

Ο καταναλωτής βρίσκει το ειδικό τέλος ενσωματωμένο στις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» στον εκκαθαριστικό λογαριασμό. Προκύπτουν δυο ερωτήματα για αυτή τη χρέωση. Πρώτον αν το Σύνταγμα επιτρέπει τη χρέωση για την ενίσχυση των ιδιωτών που εμπορεύονται ρεύμα. Δεύτερον αν όντως όσοι το εισπράττουν συμβάλλουν στη μείωση των ρύπων.
Στο πρώτο ερώτημα απάντησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με δυο αποφάσεις του, εδώ κι ένα χρόνο. Έκρινε ότι το ειδικό τέλος αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους επειδή δεν αποτελεί ειδική αντιπαροχή. Έκρινε επίσης ότι το ειδικό τέλος δεν μπορεί να επιβληθεί με υπουργική απόφαση, παρά μόνο με νόμο. Παραμένει λοιπόν ανοιχτό το ζήτημα της επιστροφής χρημάτων στους καταναλωτές, αν είναι ανάλογη η άποψη της Ολομέλειας του ΣτΕ.  

Στο δεύτερο ερώτημα, αν δηλαδή μειώνονται οι ρύποι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εδώ λοιπόν είναι το μέγα ζήτημα: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών,  πουθενά στον κόσμο δεν έχουν δείξει να μειώνουν ρύπους.  Μας το εξηγεί ειδικός: στην καλύτερη περίπτωση αναγκάζουν σε περισσότερη χρήση αερίου (για εφεδρείες και σταθεροποίηση του δικτύου). Το αέριο καθ’ εαυτό, λόγω χημείας, εκπέμπει λιγότερο CO2, SO2, σωματίδια από ότι το κάρβουνο ή ο λιγνίτης.  Ωστόσο, η χρήση του με ΑΠΕ το αναγκάζει σε μεταβλητή λειτουργία σε μονάδες που είναι λιγότερο αποτελεσματικές άρα καίνε περισσότερο. Στη Γερμανία υπάρχουν ενδείξεις ότι η παρουσία ΑΠΕ αύξησε τους ρύπους και από αέριο, λόγω μεταβλητότητας. 

Ιδού λοιπόν το πεδίο για εφαρμογή αριστερής πολιτικής. Η κατάργηση του ειδικού τέλους. Καθώς τούτο θέλει χρόνο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει μια ακόμη επιλογή. Να εξετάσει την προοπτική να φτηνύνει το ρεύμα μετά την πτώση της τιμής των καυσίμων. Λέγεται ότι το φτηνό πετρέλαιο θα ενισχύσει την κερδοφορία της ΔΕΗ με 260 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ακριβαίνει το πετρέλαιο, φουσκώνει ο λογαριασμός του ρεύματος, ήλθε η ώρα για το αντίστροφο. Για να δούμε…¨.



Άλλη σχετική δημοσίευση: http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2015/02/blog-post_57.html

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

Δεν ενημέρωσε κανείς τον πράσινο υπουργό, ότι το εργοστάσιο Βιομάζας του Guessing (Biomasse Kraftwerk Guessing GmbH), δήλωσε πτώχευση το 2013. Είχε συσσώρευση χρέη ύψους 6 εκατ. Γιατί; Επειδή σταμάτησαν οι επιδοτήσεις. Το εργοστάσιο είχε φτιαχτεί αρχικά ως κέντρο έρευνας. Μόλις η εφορία το θεώρησε εμπορική εγκατάσταση, μπήκε μέσα. http://www.oekonews.at/index.php?mdoc_id=1081990

Schwerer Schlag für Güssing: Biomasse-Kraftwerk Güssing ist insolvent oekonews.at - Erste...

Das Güssinger Energiemodell gerät in Gefahr- Forschungsprämien fehlen seit 2 Jahren Die Online-Zeitung für österreichische Ökologie-Interessierte! Aktuelle Infos über Erneuerbare Energie und Nachhaltigkeit. Mit Möglichkeiten aktiv zu werden. Mit RSS-Newsfeed

από σχόλιο στο φου μπου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...