Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέο διατροφικό σκάνδαλο !!!

Μεγαλύτερο και από το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου θα μπορούσε να είναι το επόμενο σκάνδαλο με τα μπαχαρικά και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα !!!

Το προϊόν που επηρεάζεται, σε αυτή την περίπτωση, είναι τα μπαχαρικά (ειδικά κύμινο, πάπρικα και διάφορα mix), τα οποία, σε έκταση που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί από την αλυσίδα εφοδιασμού, έχουν νοθευτεί με θρυμματισμένα κελύφη αμυγδάλων, με σαφή στόχο το κέρδος.
Η απάτη αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των αλλεργικών καταναλωτών.

Τα αμύγδαλα ανήκουν στην κατηγορία των αλλεργιογόνων, που εύκολα θα μπορούσαν να προκαλέσουν βίαιο αναφυλακτικό σοκ.
Η απάτη αποκαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και οδήγησε σε ανακλήσεις και αποσύρσεις από την αγορά δεκάδων προϊόντων σε ΗΠΑ, Καναδά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μπαχαρικά έχουν αρκετά υψηλές τιμές, με μεγάλα περιθώρια κέρδους, πράγμα που ευνοεί τη νοθεία.
Επιπλέον είναι ....
δύσκολη η ανίχνευση και η ιχνηλασιμότητα, ειδικά σε μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, οπότε αυτό αποτελεί κίνητρο για τους απατεώνες.

Σημειώνεται επίσης ότι την τελευταία σεζόν στην Ινδία, κύρια παραγωγό χώρα του κύμινου, οι σχετικές καλλιέργειες υπέστησαν σημαντικές καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών και αυτό προκάλεσε απότομη αύξηση των τιμών.

Η έκταση της μόλυνσης, εντούτοις, δεν έχει ακόμη πλήρως προσδιορισθεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή νοσηλείες λόγω του ζητήματος, αλλά, δυστυχώς, αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο θέμα χρόνου.
Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται σε πολλά επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα τρόφιμα και θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν όλα τα μολυσμένα προϊόντα .

Ας ελπίσουμε οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές αλλά και αυτές της χώρας μας να παρέμβουν σύντομα για να μην θρηνήσουμε θύματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...