Η Υπουργική απόφαση για την άρση της απαγόρευσης καύσης της βιομάζας σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης και στο λεκανοπέδιο Αττικής, ευρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης (ΕΔΩ).
Αντίδραση καμιά, ούτε από την επιστημονική κοινότητα, αλλά ούτε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης!
Από τις οικολογικές οργανώσεις, φυσικά και δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο, αφού η απόφαση αυτή έχει στηριχθεί σε σχετική πρόταση της GREENPEACE (ΕΔΩ) από το 2007.
Αξίζει όμως να διαβάσετε τι απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κας Άννυ Ποδηματά! (Ολόκληρη η απάντηση ΕΔΩ).
Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
¨Είναι γνωστό ότι σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ τα αερόφερτα σωματίδια που εκπέμπονται από την καύση βιομάζας ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τα παρατηρούμενα επίπεδα PM10 στον ατμοσφαιρικό αέρα¨
Σε άλλο σημείο
¨Επί του παρόντος, οι εκπομπές σωματιδίων από μικρής κλίμακας οικιακές συσκευές καύσης δεν υπόκεινται σε κοινοτική νομοθετική ρύθμιση και επομένως τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να θεσπίσουν εθνική νομοθεσία εφόσον αυτή είναι συμβατή με τις λοιπές διατάξεις της Συνθήκης.¨
Και σε άλλο σημείο
¨…… οι ελληνικές αρχές θα μπορούν,
δυνάμει του άρθρου 95 παράγραφος 4 της Συνθήκης, να διατηρήσουν τα σήμερα ισχύοντα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλή ποιότητα του αέρα, επί όσο διάστημα τα μέτρα που ελήφθησαν βάσει της υπουργικής απόφασης 103/1993/B-369 δεν κρίνονται ότι αποτελούν μέσο επιβολής αυθαίρετων διακρίσεων ή συγκεκαλυμμένο περιορισμό στις συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών ή ότι συνιστούν εμπόδιο στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.¨Στην απάντηση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού κάνει αναφορά και στο πρότυπο της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προτυποποίησης - CEN (ΕΝ 303-5 στις 12-11-1998), το οποίο να σημειώσουμε ότι δεν αποτελεί δεσμευτικό κείμενο για την υιοθέτηση οριακών τιμών εκπομπής καυσαερίων, αναφέρει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε πρόταση οδηγίας και ότι έχει ανατεθεί σχετική μελέτη. Παραπέμπει μάλιστα στο σχετικό site με τα αποτελέσματα της μελέτης. (ΕΔΩ)
Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, δείτε τα όρια εκπομπής σωματιδίων που προτείνει η μελέτη αυτή και συγκρίνετέ τα με αυτά που καθιερώνονται με την Υπουργική απόφαση!!
κλικ για μεγένθυση |
Σημειώνεται επίσης ότι τα όρια για τα σωματίδια, που ισχύουν για μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης πχ μια λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, είναι:
- 50 mg/m3 για εγκαταστάσεις με ισχύ μεγαλύτερη από 500 MW, και
- 100 mg/m3 για εγκαταστάσεις μικρότερες από 500 MW.
Γιά την καύση της βιομάζας προτείνουν 150 mg/m3
Τα συμπεράσματα δικά σας
Τα συμπεράσματα δικά σας
Όχι στη καύση της βιομάζας σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης στην Αττική ή σε περιοχές με προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης!!!
Σε λίγα χρόνια θα είναι πολύ αργά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου