Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Στη Γερμανία ζητούν να κρατικοποιηθούν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας!


Η Γερμανία πρέπει επειγόντως να επεκτείνει και να αναβαθμίσει το ηλεκτρικό δίκτυό της για να επιτύχει τον στόχο της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας και τη μετάβαση στην … πράσινη ενέργεια.
Αλλά η εξέλιξη  αυτή φαίνεται να έχει βραχυκυκλώσει, γιατί οι ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν τα δίκτυα διανομής, δεν φαίνονται διατεθειμένες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κατασκευάσουν τις αναγκαίες υποδομές, επειδή όπως έχουμε πει οι ΑΠΕ είναι ¨διαλείπουσες¨ πηγές ενέργειας και τα κέρδη τους θα είναι περιορισμένα (... διαλείποντα)!!!
Έτσι λοιπόν πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν την κρατικοποίηση....
μέρους του δικτύου ή τη δημιουργία νέου σχήματος διαχείρισης με τη συμμετοχή και του κράτους.

Ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου καλεί τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για μια ριζική λύση με στόχο την απολύτως αναγκαία επέκταση των γραμμών υψηλής τάσης ρεύματος σε όλη τη χώρα. Το κρίσιμο αυτό έργο υποδομής έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες. Ορισμένοι μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες θα ήθελαν να δουν τη μερική κρατικοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γραμμές ισχύος που απαιτούνται για τη μεταφορά της …πράσινης ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα και άλλες πηγές, για τα βαριά βιομηχανία σε περιοχές της νότιας Γερμανίας, τελικά θα κατασκευαστούν.

Επίσης, πολλοί ειδικοί στις επιχειρήσεις και στην πολιτική, πιστεύουν ότι η Γερμανία θα ήταν σε καλύτερη θέση με ένα εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που θα να είναι εν μέρει ή πλήρως κρατικοποιημένο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προσαρμοσθεί λόγω της απόφασης για σταδιακή κατάργηση όλων των πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το 2022 και την εξασφάλιση ότι το 80% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα προέρχεται από καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ) μέχρι το 2050.
Ισχυρίζονται επίσης ότι αυτή η ενέργεια θα αποτελέσει επίσης διόρθωση σε αυτό που πολλοί θεωρούν ότι ήταν ένα ιστορικό λάθος: Την πώληση των ηλεκτρικών δικτύων, τα οποία σήμερα ανήκουν σε  μεγάλες εταιρείες ενέργειας, όπως η RWE, Vattenfall και E.ON.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια που έχουν εγκριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κατά τα επόμενα χρόνια, οι τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης δικτύου στη Γερμανία θα πρέπει να κατασκευάσουν 1.550 χιλιόμετρα  γραμμών υψηλής τάσης ρεύματος.

Στη χώρα μας, και επειδή είμαστε large , θα μας εξηγήσει κάποιος αρμόδιος, ποιός και πόσο πληρώνει τα δίκτυα για να συνδεθούν οι (ΑΠΕ)ΤΖΗΔΕΣ???

ΠΗΓΗ: Spiegel

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

εσύ και εγώ. Παλιότερα και το ερμανικό και πληρώνεται, δεν πλητώνει. Γιατί "απελευθερώθηκε" ο ΔΕΔΗΕ"? Για να φτιαχνει ΑΥΤΟΣ τα δίκτυα. (εσύ κι εγώ)_ Εχει αρψίσει και φαίνεται καθαρά το παραμύθι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...