Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ): Μια χαρούμενη οικογένεια

κλικ για μεγέθυνση

Στέλεχος του ΥΠΕΚΑ συγκρίνει με τα παράσιτα όσους αντιδρούν στην εγκατάσταση ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές!!!

Με πανηγύρια οι εργολάβοι και οι μελετητές των ΑΠΕ υποδέχθηκαν την απόφαση του ΣτΕ για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ακόμη και σε δασικές περιοχές.
Εμείς κατανοούμε ότι …όσοι παίρνουν από τον άνεμο, σιγά μην ενδιαφερθούν για την περιβαλλοντική προστασία!!!
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι στο πανηγύρι αυτό συμμετέχουν και στελέχη αρμοδίων αδειοδοτουσών αρχών του ΥΠΕΚΑ και μάλιστα σαν παλιά καλά φιλαράκια.

Σε πολλές αναρτήσεις έχουμε αναδείξει θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση!!! Φαίνεται όμως ότι η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να παραμένει μια πονεμένη ιστορία!!
Περιδιαβαίνοντας στο facebook (σελίδες ανοικτες σε όλους) πέσαμε πάνω σε ένα τέτοιο ¨πανηγύρι¨.
Ο ένα γνωστός μελετητής του συστήματος ΠΑΣΟΚ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, σύμβουλος της διακυβέρνησης ΓΑΠ και γενικά όποια πέτρα και αν σηκώσεις τον βρίσκεις μπροστά σου (απόβλητα, ατμόσφαιρα, νερά, ΜΠΕ, κλιματική αλλαγή, κλπ).
Αξίζει να σημειωθεί η όψιμη άποψή του ότι η περίοδος του ΓΑΠ ήταν απίστευτα χαζοχαρούμενης ελαφρότητας. Βέβαια συμμετείχε (και συμμετέχει, μια και η πράσινη ανάπτυξη καλά κρατει) μέχρι τα μπούνια σε αυτό τον χορό των εκατομμυρίων ευρώ!!

Ο άλλος μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Θυμίζουμε ότι μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ γίνονται εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αιολικών .
Και
Ο τρίτος και ....
καλύτερος στέλεχος αρμόδιας αδειοδοτούσας αρχής του ΥΠΕΚΑ, όπως δηλώνει ο ίδιος και όπως προκύπτει και από μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ο υπάλληλος λοιπόν αυτός, ούτε λίγο ούτε πολύ, συγκρίνει με τα παράσιτα όσους αντιδρούν στην εγκατάσταση ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές !!!
Γράφει συγκεκριμένα απευθυνόμενος, με το μικρό του όνομα, στον μελετητή:
¨Α----, φυσικά και έχεις δίκιο. Όμως, οι "οικολογικές" οργανώσεις (τρεις στις τέσσερις αναφέρονται στο γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου) δεν χρειαζόταν δημοσιότητα. Συμβόλαια εκτελούσαν. Συμβόλαια προστασίας των αυθαίρετων στα δάση των νησιών μας, τα οποία αφού κατέλαβαν το οικοσύστημα, τώρα δεν θέλουν να οχλούνται από τις ανεμογεννήτριες. Υπάρχει και στη φύση τέτοια συμπεριφορά. Την έχουν τα παράσιτα.¨

Πιστεύουμε να  έχετε καταλάβει τώρα πώς εκδίδονται οι ΑΕΠΟ!!
Και μετά διερωτώνται κάποιοι γιατί ξεσηκώνονται στην Χαλκιδική ή στην Κερατέα και αλλού.
Σημείωση: Από την αρχική φωτό έχουμε σβήσει τα ονόματα γιατί πάντα ο στόχος μας είναι η ανάδειξη της νοοτροπίας, των πολιτικών και των διαδικασιών που έχουν επικρατήσει στα χρόνια της ¨πράσινης¨ ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω δεν είναι οι μοναδικοί!! Οι εκπρόσωποι της πράσινης ανάπτυξης και διορισμένοι του ΓΑΠ εξακολουθούν να ελέγχουν τα πάντα.

Όσο για το ΣτΕ και επειδή και οι κρίνοντες κρίνονται, να πούμε μόνο τούτο:
Πριν λίγο καιρό με την απόφαση  4413/2012 ¨Παράνομη ΑΕΠΟ για ΘΗΣ σε περιοχή Natura¨ έκριναν ότι:
¨Η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πριν από την έκδοση της ΑΕΠΟ, του επίδικου θερμοηλεκτρικού σταθμού, δεν περιέχει ανάλυση και εκτίμηση των ενδεχομένων συνεπειών στα προστατευόμενα είδη πτηνών, από την κατασκευή και λειτουργία των επίμαχων έργων, και, συγκεκριμένα, τόσο των παράκτιων εγκαταστάσεων, οι οποίες βρίσκονται εντός της χωροθετημένης Ζώνης Ειδικής Προστασίας, όσο και των κύριων εγκαταστάσεων του σταθμού που γειτνιάζουν με τη ζώνη αυτή.

Να ρωτήσουμε λοιπόν
Τα προστατευόμενα είδη πτηνών δεν τους απασχολούν όταν αποφασίζουν για ΑΠΕ?? Ή μήπως δεν γνωρίζουν ότι κυρίως οι ΑΠΕ ενοχοποιούνται για εκατομμύρια θανάτων πουλιών και μάλιστα σπανίων ειδών????
Εάν πράγματι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους, παραθέτουμε την παρακάτω φωτο και σε σχετική μας ανάρτηση ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...