Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Το Ελληνικό δημόσιο και η ηλικιακή ανανέωση

Κάποιοι πιέζουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και κάποιοι άλλοι, ήδη συνταξιούχοι, δεν αποφασίζουν να αποσυρθούν!!

Και τι δεν έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες για την αναβάθμιση του δημοσίου!!!!
Όμως μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση διαβάσαμε πριν λίγες ημέρες:
¨Αιωνόβιους υπαλλήλους διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο την ώρα που η εξυγίανση και η ανανέωση της διοίκησης αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και η τρόικα ζητά επιτακτικά άμεσα αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, τον τίτλο του πλέον ηλικιωμένου δημοσίου υπαλλήλου διεκδικεί ένα στέλεχος ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας, ηλικίας 91 ετών!

Βέβαια αυτός είναι ο μόνος ¨αιωνόβιος¨ υπάλληλος??
Το ψάξαμε λίγο.
Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε!!
Όσον αφορά...
στο πολιτικό προσωπικό και στα ανώτατα αξιώματα, καλύτερα να το αφήσουμε ασχολίαστο!!
Επίσης, σε πάρα πολλές δημόσιες θέσεις, όπως πρόεδροι οργανισμών, μέλη διοικητικών συμβουλίων, κλπ η ηλικία δεν αποτελεί κριτήριο.
Εκεί βέβαια που ξεπερνά κάθε όριο είναι στις λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές!! Κυρίως ανώτατοι δικαστές, μετά την συνταξιοδότησή τους, καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές.
Εάν κάποιος ψάξει όλες τις αυτές τις περιπτώσεις η μέση ηλικία των απασχολουμένων σε αυτές τις θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι 75 plus!!

Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι στον εργασιακό τους βίο μπορεί να προσέφεραν πάρα πολλά στη χώρα και στην κοινωνία.
Το αναγνωρίζουμε και το σεβόμαστε!
Αλλά κάπου πρέπει να υπάρχει και ένα όριο!
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, με βάση τα βιογραφικά που υπάρχουν στο διαδίκτυο:
Πρόεδρος ΑΣΕΠ : 84 ετών
Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης: 75 ετών

Πραγματικά εντυπωσιάζει η επιθυμία τους για παραμονή σε αυτές τις θέσεις!! Είναι η διάθεση για προσφορά? Η εξουσία? Η προβολή?? Ο μισθός?  Άγνωσται αι βουλαί…

Θεωρούμε ότι είναι λογικό να καθιερωθεί ένα όριο (70 ή 75 ή 80??) για την οριστική απόσυρση, ως ευδοκίμως τερματίσαντες και από την πολιτική και από τα ανώτατα αξιώματα και από τις άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...