Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΧΡΥΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Εντυπωσιακή η ¨αφωνία¨ του κατ εξοχήν αρμόδιου Υπουργείου ΠΕΚΑ.

Μήπως είναι καιρός οι αρμόδιοι να βγουν δημόσια και να υποστηρίξουν τους όρους και τα  μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής, τα οποία περιλαμβάνονται στην αδειοδότηση που χορήγησαν, και όχι να …αναθέτουν αυτό το έργο στον εκπρόσωπο της εταιρείας???

Ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις και τα επεισόδια, μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και των κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού Χαλκιδική, εντύπωση προκαλεί η απουσία στήριξης των αποφάσεων που έχει λάβει για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής το κατ εξοχήν αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Δηλαδή, δόθηκαν οι άδειες και τώρα αναλαμβάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την υλοποίηση??.
Ποιος θα απαντήσει στα....
σοβαρά ερωτήματα των κατοίκων της περιοχής για την περιβαλλοντική προστασία??
Οι υπηρεσίες ελέγχου και αδειοδότησης τώρα νίπτουν τας χείρας και θεωρούν όλα καλά καμωμένα?? Δεν έχουν τίποτα να απαντήσουν για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί, για το flash smelting, για τα αποτελέσματα των ελέγχων - μετρήσεων, κλπ??

Μην ξεχνάτε ότι: Τα ερωτήματα είναι πάντα σωστά, οι απαντήσεις μπορεί να είναι και λάθος !!!

Αντί να προσπαθήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι με πειστικό τρόπο να δώσουν εξηγήσεις και να επαναφέρουν την ηρεμία στην περιοχή,  με την ¨απουσία¨ τους ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Κάποιοι από την Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να πάρουν πρωτοβουλίες και να επισκεφθούν την περιοχή. Οι κάτοικοι δεν είναι τρομοκράτες! Πρέπει να ακούσουν τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες (σε κάποια από αυτά έχουν προφανώς δίκιο!!) και να δώσουν απαντήσεις και λύσεις.
Εάν απαιτηθούν τροποποιήσεις, βελτιώσεις στα σχέδια εξόρυξης, τα μέτρα προστασίας, κλπ, να γίνουν και μάλιστα άμεσα.

Λύσεις στο αδιέξοδο πιστεύουμε ότι υπάρχουν!!
Μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης, μην ξεχνάτε ότι τα μεταλλεία υπάρχουν στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια!!
Επίσης, εάν οι μέχρι σήμερα διοικητικές ή άλλες διαδικασίες αφήνουν απορίες, υποψίες και ερωτήματα, να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να καταλογισθούν ευθύνες.
Δεν πρέπει η πολιτεία να κρύβεται πίσω από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να περιμένει από εκεί τη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί !!!!

Αλλά και η δικαιοσύνη, σε τόσα άλλα θέματα ελάσσονος σημασίας διατάσει έρευνες, σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα γιατί καθυστερεί να διατάξει μια σε βάθος έρευνα αρχίζοντας από τις διαδικασίες παραχώρησης μέχρι και τις αδειοδοτήσεις, τα επεισόδια κλπ???

Αρμόδιοι, συναρμόδιοι κλπ
Η καθαρή συνείδηση είναι το καλύτερο μαξιλάρι και όχι το αντίθετο !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...