Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ηλιοθερμικά Σητείας: ΠΡΟΣΟΧΗ στα ¨ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα¨ και στις μεθοδεύσεις !!!

Μετά τις αναρτήσεις μας, για την εγκατάσταση των ηλιοθερμικών στην επαρχία Σητείας (ΕΔΩ και ΕΔΩ), με ικανοποίηση είδαμε ότι κινητοποιήθηκαν πολλοί. Μέχρι και κόμματα, με copy paste των κειμένων μας, πήραν θέση στα καταστροφικά αυτά σχέδια.
Επίσης, η Περιφέρεια αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ.
Όμως, εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα και πολλά σημεία χρήζουν διευκρινίσεων, έτσι ώστε οι κάτοικοι της επαρχίας να μην πέσουν πάλι θύματα μαύρων μεθοδεύσεων.

Θα επισημάνουμε λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά γεγονότα έτσι ώστε να είναι υποψιασμένοι, να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία προσφυγής και τα επιχειρήματα που θα διατυπωθούν.
Παράλληλα επαναλαμβάνουμε ότι εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ θα πρέπει να κινηθούν και οι διαδικασίες για:

  • υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον αρμόδιο εισαγγελέα και
  • καταγγελία στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης
 για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων της απόφασης οικ 48963, (ΦΕΚ 2703/Β/5-10-2012), όσον αφορά στις προδιαγραφές του περιεχομένου της ΑΕΠΟ του έργου.

Προσέξτε λοιπόν το παρακάτω ιστορικό:

Α) 2010: Η Δ/νση Υδάτων της περιφέρειας Κρήτης χορηγεί άδεια ανόρυξης γεώτρησης για την ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (!!!!)  στην εταιρεία SUSTAINABLE SOLAR THERMAL FUTURE EAST CRETE Ε.Π.Ε. στη....
θέση ΧΩΝΟΣ Τ.Δ. ΜΗΤΑΤΟΥ Δήμου ITANOY Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ.
Επειδή, στην προθεσμία που είχε ταχθεί, η γεώτρηση δεν έγινε, η αποκεντρωμένη διοίκηση επανέρχεται το 2011 και χορηγεί παράταση της άδειας μέχρι 3/12/2012 !!
Τελικά, εάν έγινε ή όχι η γεώτρηση δεν γνωρίζουμε, πιστεύουμε οι κάτοικοι της επαρχίας Σητείας να γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες και να τις αξιολογήσουν.

Β) 2011: Η Δ/νση Δασών σε σχετική πράξη χαρακτηρισμού αναφέρει ότι η έκταση για την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού είναι χορτολιβαδική.
Αναγράφεται:
¨…Η έκταση έχει έδαφος γαιώδες-ημιβραχώδες και κατά θέσεις βραχώδες με κλίσεις επιφανείας του εδάφους ομαλές και η έκθεση ως προς τον ορίζοντα ακαθόριστη. Καλύπτεται από δασική βλάστηση αποτελούμενη από τα είδη ασπαλάθου, πρίνου σε ποσοστό δασοκάλυψης 10%, καθώς και από φρυγανώδη βλάστηση με φασκομηλιά, αστοιβίδα, αχινοπόδι σε ποσοστό φυτοκάλυψης 60%, χωρίς να φέρει ίχνη παλαιών καλλιεργητικών επεμβάσεων. Η ευρύτερη περιοχή αποτελείται από γεωργικές καλλιέργειες και χορτολιβαδικές εκτάσεις….¨.

Σημειώστε όμως κάτι σημαντικό!!!
Το ίδιο έτος η Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μετά από εξώδικη καταγγελία - αίτηση της εταιρίας Sustainable Solar Thermal East-Crete  ανακαλεί την αριθμ. 2514/29.9.2010 Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε σε μια άλλη εταιρεία η επέμβαση σε δημόσια χορτολιβαδική έκταση εμβαδού 1.909,68 τ.μ., για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού μέγιστης ισχύος 40 KW στη θέση ΄΄Βοθώνοι΄΄ περιφέρειας Δ.Δ Καρυδίου Δήμου Ιτάνου (λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από τη θέση ΧΩΝΟΣ) ως εκδοθείσα από πλάνη !!!!!

Γ) 2012: Όλες οι αρχαιολογικές υπηρεσίες (Βυζαντινών αρχαιοτήτων, Κλασικών αρχαιοτήτων, Νεωτέρων μνημείων, κλπ) χορηγούν άδειες και για το έργο του ηλιοθερμικού και για τα δίκτυα.
…Εντυπωσιακοί οι όροι και οι προυποθέσεις που τίθενται, όπως:
¨…Να γίνει δεντροφύτευση της βορεινής πλευράς του οικοπέδου, προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η οπτική επαφή με τον οικισμό « Χώνος».¨.

Και ένα τελευταίο

Δ) Η άδεια της ΡΑΕ για το ηλιοθερμικό αναφέρει ότι η εταιρεία που θα το κατασκευάσει είναι θυγατρική της  Γερμανικής AAREAL BANK. Ψάχνοντας το site της διαβάζουμε  ότι αυτή η AAREAL BANK ¨επικεντρώνεται στον εμπορικό τομέα των ακινήτων και τον κλάδο της στέγασης¨

Real Estate, δηλαδή !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...