Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Το χάος στη Μέση Ανατολή, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου

Η επίκληση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιείται μόνο ως αφορμή για την κήρυξη πολέμων, ενώ τα πραγματικά αίτια συνήθως είναι άλλα.

Αυτό μάλλον ισχύει και στην περίπτωση της ΣΥΡΙΑΣ.
Οι αναλυτές προσπαθούν να μας φωτίσουν, αλλά το τοπίο παραμένει θολό. Πάντως η πλειοψηφία αυτών προτάσσει τα ενεργειακά αίτια!!
Δύσκολο θέμα…
Ο μεγάλος φόβος είναι μήπως η επικείμενη δράση των ΗΠΑ και των συμμάχων της στη Συρία είναι η σπίθα για μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή, οπότε αυξάνονται και οι πιθανότητες να δημιουργηθεί πρόβλημα στον ομαλό εφοδιασμό με πετρέλαιο. Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου  μπρεντ έχει αυξηθεί 5 %

Οι διεθνείς …επενδυτές για άλλη μια φορά εξετάζουν με προσοχή την πιθανότητα δημιουργίας χάους στη Μέση Ανατολή. Φοβούνται πώς μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα επηρεάσει και την κίνηση των δεξαμενόπλοιων στα στενά του Ορμούζ.
Ακόμα κι αν η Αίγυπτος έχει ένα μικρό ρόλο στο μέτωπο της παραγωγής πετρελαίου , η κρίση που έπληξε τη χώρα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αγορά ενέργειας , διότι ελέγχει δύο κεντρικά σημεία διέλευσης : Τη διώρυγα του Σουέζ και τον αγωγό Sumed Pipeline.

Σε όσα λοιπόν ακούτε και διαβάζετε καθημερινά για την κρίση στη ΣΥΡΙΑ και την πιθανή παρέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων της, προσθέστε και τα παρακάτω:
Κάποιοι αναλυτές σε διεθνή μέσα τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

¨Μήπως η  κρίση στη Συρία είναι μια γενικότερη κρίση της αγοράς πετρελαίου λόγω της προοπτικής του σχιστολιθικού αερίου??

Η προοπτική ευρείας...
εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου εμφανίζεται ως οικονομικά προσιτή ενεργειακή λύση βοηθώντας την ανάπτυξη και μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τη Μέση Ανατολή και τις άλλες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές.
Σημειώστε επίσης ότι η συνεχιζόμενη «σχιστολιθική επανάσταση», στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ, θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ΡΩΣΙΑ, όπου η ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Από το 2000 και μετά οι υδρογονάνθρακες αντιπροσώπευαν το μισό του ΑΕΠ της Ρωσίας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ενεργειακή κυριαρχία της Ρωσίας είναι όλο και πιο ευάλωτη .
Η Gazprom έχει χάσει πάνω από 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από το 2008 και οι εμπειρογνώμονες αποδίδουν την πτώση αυτή στις επενδύσεις των ΗΠΑ στην καινοτόμο εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με την τεχνική της υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking), η οποία μείωσε την ανάγκη εισαγωγών των ΗΠΑ και άσκησε πτωτικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τα κέρδη της Gazprom

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσει για την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου παρά τις αντιδράσεις οικολόγων, οι οποίοι προβάλουν το επιχείρημα των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η Πολωνία, σε πιλοτικό επίπεδο - δοκιμαστικά, έχει προχωρήσει στην εξόρυξη περίπου 8.000 κυβικών μέτρων σχιστολιθικού φυσικού αερίου ημερησίως, στη βόρεια Πολωνία.
Επίσης,
η κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας οδεύει προς μια νέα ενεργειακή πολιτική εγκαταλείποντας σταδιακά την ¨πράσινη¨ ενέργεια, με την κατασκευή περισσότερων από 40 ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών φυσικού αερίου.
Προσθέστε ότι το μέλλον για τα αιολικά πάρκα στη Βρετανία είναι αβέβαιο, μετά και την πρόσφατη απόφαση επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, όπου  θέτει υπό αμφισβήτηση την νομιμότητα αδειοδότησης με επιχειρήματα ότι αφενός δεν ελήφθη υπόψη η σύμβαση Άαρχους για την ελεύθερη πληροφόρηση των πολιτών και αφετέρου για την ελλειπή ενημέρωση όσον αφορά στις αρνητικές επιπτώσεις από την εγκατάστασή και λειτουργία τους σε ξηρά και θάλασσα (σχετική ανάρτηση στο: http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/08/blog-post_29.html).

Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας και αυτό το στοιχείο και
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ

ΠΗΓΗ
Εκτεταμένη περίληψη από :

2 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

http://www.businessweek.com/articles/2013-08-29/can-vladimir-putin-survive-americas-energy-boom

katalytikos είπε...

@archaeopteryxgr
Πολύ καλή η ανάλυση του συνδέσμου!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...