Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Κίνδυνος καταστροφής καλλιεργήσιμων εδαφών!!!

Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς!

Είναι η πρώτη φορά που αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και να παρακαλέσουμε με παρέμβασή του να σταματήσει τις καταστροφικές ¨πράσινες¨ μεθοδεύσεις σχετικά με την διαχείριση αποβλήτων!!!



Αυτή τη φορά οι ¨πράσινες¨ παρεμβάσεις – ρυθμίσεις αφορούν στην ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ!
Αντί εισαγωγής θα θυμίσουμε ότι η κομποστοποίηση χρησιμοποιήθηκε ως κύριο μέσον-όχημα διαχείρισης αποβλήτων (επικινδύνων και μη), από τη δεκαετία του 90, από παράνομα κυκλώματα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την δημιουργία του προβλήματος της ρύπανσης των υδροφορέων με εξασθενές χρώμιο στην Βοιωτία, Αν. και Δυτ. Αττική, Αργολίδα, Κορινθία, Εύβοια, Θεσσαλία, κλπ.
Σε πολλές αναρτήσεις, σχετικές με τον Ασωπό, έχουμε αναλύσει αυτή τη διάσταση του προβλήματος (ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ).

Όμως, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων παραμένει ίδιο και απαράλλακτο, προσπαθούν και μάλλον θα το πετύχουν να νομιμοποιήσουν το …θεάρεστο έργο τους
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό !!
Παρά την τεχνική του διάσταση θα προσπαθήσουμε όσο πιο απλά μπορούμε να το παρουσιάσουμε!!

Αναλυτικά η...
νέα εξέλιξη:
Στις 19/12/2013 το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και παρέπεμπε σε ιστοσελίδα με το σχετικό υλικό (ΕΔΩ).
Διαβάσαμε προσεκτικά, με μεγάλη υπομονή και με όλη την καλή διάθεση τα σχετικά κείμενα εκατοντάδων σελίδων
Τι το θέλαμε…
Αναμασούν – αναπαράγουν, σαν σε μορφή copy paste, τα ήδη γνωστά και χιλιοειπωμένα  παρελθόντων ετών και τα οποία ως γνωστόν δημιούργησαν τη σημερινή εικόνα διαχείρισης αποβλήτων. Αφήνουν επιπλέον μια αίσθηση – πρόταση για διαιώνιση του υπάρχοντος συστήματος. Μάλλον βολεύει το σημερινό σύστημα διαχείρισης.

Ένα μόνο νέο στοιχείο μας έκανε εντύπωση ότι σε αυτό το πόνημα αφιερώνεται μεγάλο μέρος στην ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.
Και εκεί που περιμέναμε να δούμε ένα σχέδιο απόφασης ¨διαχείρισης αποβλήτων¨  ως εκ θαύματος, οι αρμόδιοι έθεσαν σε διαβούλευση ένα σχέδιο ΚΥΑ για την κομποστοποίηση!!!!!! Δηλαδή, όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός αρχίζει και τελειώνει με αυτή την απόφαση???

Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι ΚΟΜΠΟΣΤ ονομάζεται μόνο το προϊόν επεξεργασίας που παράγεται από τα οικιακά απορρίμματα και προϋποθέτει ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ και όχι από  ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, ας δούμε και άλλες λεπτομέρειες αυτής της απόφασης!!!

1: Ανακαλύπτουν ένα νέο τύπο κομπόστ, το οποίο ονομάζουν ¨ΥΛΙΚΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤ!!!!¨ ως  ¨… Το σταθεροποιημένο οργανικό κλάσμα των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων. Το υλικό που προκύπτει από την μηχανική-βιολογική επεξεργασία των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, καθώς και όποιο άλλο επεξεργασμένο βιοαπόβλητο δεν πληροί τις προδιαγραφές ώστε να χαρακτηρισθεί ως κομπόστ για καλλιεργημένα εδάφη.¨.
Και ενώ ορίζουν ότι το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ¨…ως συστατικό τεχνητών εδαφών ή σε εφαρμογές στη γη που δεν προορίζεται για παραγωγή τροφών ή ζωοτροφών..¨, δηλαδή για την αποκατάσταση λατομείων, υλικό επικάλυψης σε χώρους υγειονομικής ταφής, αναδασώσεις, κλπ, στο προτεινόμενο άρθρο 3 όλα ανατρέπονται!! Ανοίγουν διάπλατα πόρτες και παράθυρα να χρησιμοποιηθεί και σε καλλιεργήσιμα εδάφη!!

Αναγράφεται συγκεκριμένα:
¨….Το υλικό τύπου κομπόστ ή χώνευμα από μονάδες μηχανικής- βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, που μετά από οποιαδήποτε περαιτέρω  αναγκαία επεξεργασία, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό εδάφους ή καλλιεργητικό μέσο σε καλλιεργημένα εδάφη, που προορίζονται για παραγωγή τροφών ή ζωοτροφών, θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού (), που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ()..¨.

¨….Έως ότου θεσπισθούν κριτήρια αποχαρακτηρισμού το ως άνω υλικό τύπου κομπόστ ή χώνευμα μετά από την περαιτέρω αναγκαία επανεπεξεργασία, θα πρέπει να πληροί που καθορίζονται για τα βελτιωτικά εδάφους στην απόφαση 2006/799/εκ ή για τα καλλιεργητικά μέσα στην απόφαση 2007/64/εκ..¨.

¨…Κατ εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί υπέρβαση του ετήσιου ορίου όταν η εφαρμογή του κομπόστ ή χωνεύματος της παραγράφου 2 γίνεται άπαξ και αφορά σε αποκαταστάσεις εδαφικών περιοχών με στόχο την ενίσχυση της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους… ¨.

2: Προτείνουν οριακές τιμές κατά πως βολεύουν ως προς τα βαρέα μέταλλα  στο προϊόν, αλλά και για τις ποσότητες που μπορούν να εισάγονται στα καλλιεργήσιμα εδάφη.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:  Ενώ η ισχύουσα απόφαση για το κομπόστ προβλέπει για το χρώμιο (Cr) χωριστά όρια για τρισθενές και εξασθενές 500 mg/Kg ξηρού βάρους και 10 mg/Kg ξηρού βάρους αντίστοιχα, στη νέα απόφαση ΞΕΧΝΟΥΝ το εξασθενές και ορίζουν μόνο το ολικό με παράλληλη αύξηση του ορίου στα 600 mg/Kg ξηρού βάρους.
 

Μια τελευταία …απορία
Για να διευκολυνθεί η ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα (έχει αναλάβει τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης  ΕΜΑΚ) ώστε να διαθέτει το ¨κομπόστ¨ που παράγεται, θα πρέπει να καταστραφεί η γεωργία??
Επίσης, θα μας πει ο αρμόδιος Περιφερειάρχης κος Ι. Σγουρός, πού διατέθηκαν οι 100.000 και πλέον τόνοι κομπόστ που παρήχθησαν την τελευταία 3ετία? Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν σε καλλιέργειες.

Κε Πρωθυπουργέ
Υπάρχει κίνδυνος καταστροφής  καλλιεργήσιμων εδαφών της πατρίδας μας!!!!! Το σημερινό πρόβλημα της ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο μπροστά σε αυτό, που πρόκειται να συμβεί σε λίγα χρόνια, εάν υιοθετηθεί και υλοποιηθεί η απόφαση, θα φαντάζει πταίσμα!!!!


Υ.Γ: Το σχέδιο ΚΥΑ περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που αφορούν στην καύση, τις οποίες θα αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...