Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η Γερμανία και ο λιγνίτης

Παρά τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990, στη Γερμανία!!!
Το 2013, περισσότερες από 162 δισ. ευρώ κιλοβατώρες ηλεκτρισμού παρήχθησαν από λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής !! Το 1990, όταν πολλά παλαιά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας βρίσκονταν στην Ανατολική Γερμανία , η αντίστοιχη παραγωγή ήταν περίπου 171 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες .
Η αύξηση της παραγωγής λιγνίτη οδήγησε επίσης σε ρεκόρ την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, που έφθασε στα  33 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το 2013.
Και οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν επιδοτήσεις!!
Έτσι ένα τετραμελές νοικοκυριό πρέπει να πληρώσει την πράσινη εισφορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ανέρχεται σε 220 ευρώ ετησίως.
Σημειώστε ότι τον Δεκέμβριο και για μια εβδομάδα περίπου, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια της Γερμανίας ήταν ανύπαρκτη . Πάνω από 23.000 γερμανικές ανεμογεννήτριες και ένα εκατομμύριο φωτοβολταϊκά συστήματα, που επιδοτούνται από τους καταναλωτές με το ποσό της με 108 δισ. ευρώ, ήταν εκτός λειτουργίας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πράσινων ενεργειακών πολιτικών και ιδιαιτέρως της πολιτικής παρέμβασης της Greenpeace
Η Greenpeace μπορεί να ιδρύθηκε στον Καναδά και η παγκόσμια έδρα της να ευρίσκεται στην Ολλανδία , αλλά ....
το κόσμημα στο στέμμα της είναι η Γερμανία !!!!.
Μετά από την  Fukushima, οι Πράσινοι της Γερμανίας πίεσαν και πέτυχαν το κλείσιμο όλων των γερμανικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2022 .
Όμως αποκλείοντας παράλληλα την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου (
fracking) - η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες - αφήνει τη Γερμανία ( και την υπόλοιπη Ευρώπη ) στο έλεος της Ρώσικης Gazprom.
Οπότε τι μένει??
Λιγνίτης!!!
Δείτε στην αρχική φωτό τους νέους λιγνιτικούς σταθμούς που σχεδιάζονται να κατασκευασθούν στη Γερμανία και διερωτηθείτε γιατί εμείς ζούμε ακόμη με το όνειρο των ανεμογεννητριών και την φαντασίωση της ηλιακής ενέργειας και άλλων ΑΠΕ!!!

ΠΗΓΕΣ



Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...