Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

DESERTEC – ΣΗΤΕΙΑ – ΦΛΩΡΙΝΑ


Πολύς λόγος τους τελευταίους μήνες για την κατασκευή ηλιοθερμικών ενεργειακών σταθμών στη χώρα μας και μάλιστα εν μέσω κρίσης και ενεργειακής φτώχιας.
Εντυπωσιάζει η ευκολία αδειοδότησης (ΡΑΕ, ΥΠΕΚΑ, κλπ) αυτών των …έργων και μάλιστα σε ένα συγκεκριμένο μέρος της Κρήτης, αυτό της επαρχίας Σητείας (Χώνος, Μαρωνιά, Φουρνιά, Αθερινόλακος).

Πλήθος ερωτημάτων - αποριών σχετικά με τους στόχους των αδειοδοτούντων, τη στιγμή μάλιστα που ο αδειοδοτήσεις, στις περσσότερες των περιπτώσεων, αφορούσαν σε… επενδυτές real estate, κοινωνιολόγους, κλπ. οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιήσουν ένα τέτοια project.

Ψάχνοντας απαντήσεις οδηγηθήκαμε...
στο Desertec

Να θυμίσουμε ότι Desertec είναι ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο ηλιακών και αιολικών πάρκων που θα  εκτείνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA), και θα συνδέεται με την Ευρώπη μέσω ενός ευρωμεσογειακού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο, το οποίο εκτιμάται στα 400 δις €,ισχυρίζονται ότι  θα παρέχει το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2050. Το έργο σχεδιάσθηκε στο Μόναχο από την «Desertec Industrial Initiative (Dii) GmbH» -. Μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2009 και από μια ομάδα 12 ευρωπαϊκών εταιρειών με επικεφαλής την «Munich Re».
Η έμπνευση για το έργο προήλθε από το «Desertec concept» - την αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής - η οποία ξεκίνησε υπό την αιγίδα της Λέσχης της Ρώμης και της γερμανικής Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation  (TREC).
Το Desertec συνεργάστηκε αρχικά με 12 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως Munich Re, Siemens και Deutsche Bank, για τη δημιουργία του Desertec Industrial Initiative (Dii), κοινοπραξία επιφορτισμένη με τη μελέτη, το σχεδιασμό, την προώθηση και την υλοποίηση του έργου στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ο αριθμός των εταιρειών αυξήθηκε στην αρχή σε 35 αλλά το 2012 μειώθηκε στις 18 με αποχώρηση μεγάλων εταιρειών όπως η Siemens και η Bosch.

Ο πλέον λοιπόν αρμόδιος φορέας του project, το «Desertec Industrial Initiative (Dii) GmbH», που σχεδίασε και παρακολουθεί την υλοποίηση, μπορεί να μας ενημερώσει αξιόπιστα.
Αναλύοντας τον διαδραστικό χάρτη στην σελίδα του (ΕΔΩ) παρατηρούμε ότι για τη χώρα μας προβλέπονται δυο ηλιοθερμικά, ένα στη Σητεία και ένα στη Φλώρινα.
Ο λόγος είναι απλός!!
Μόνο γι αυτά τα δυο προβλέπεται κοινοτική χρηματοδότηση!!
Όλα τα’ άλλα είναι έργα του …αέρα!!

Στο πλαίσιο του προγράμματος NER300 έχουν ενταχθεί τα παρακάτω έργα
- CSP MINOS: Έργο ηλιοθερμικής τεχνολογίας πύργου, στην νοτιοανατολική Κρήτη (πλαγιές Αθερινόλακου), μεγέθους 50MWe, από την εταιρία NUR-MOH A.E. (Βαρδινογιάννης –Μπουτάρης) Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε 42,041,991€.
- CSP Maximus: Έργο ηλιοθερμικής τεχνολογίας τύπου Stirling στο νομό Φλώρινας, συνολικού μεγέθους 75,3MWe, από την εταιρεία A.N. MAXIMUS SOLAR THERMAL LTD. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε 44,550,000€.


 Οι Γερμανοί αποφάσισαν!!!
 Δυο ηλιοθερμικά στην Ελλάδα μέχρι το 2020.
 Το ένα στη Σητεία και το άλλο στη Φλώρινα

Τότε γιατί οι δικοί μας πλασιέ μοιράζουν αβέρτα άδειες σε περίεργους επενδυτές???
Χμμμμμμ……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...