Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

¨Έκρηξη¨ στην κατασκευή υδροηλεκτρικών

Μια άνευ προηγουμένου έκρηξη στην κατασκευή φραγμάτων για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι σε εξέλιξη, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες.
Αυτό ανακοινώθηκε στο  διεθνές συνέδριο ¨Global Challenges: Achieving Sustainability¨ , που οργανώθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδιάζεται η κατασκευή 3700 μεγάλων φραγμάτων κάτι που μπορεί να υπερδιπλασιάσει τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σε 1.700 GW μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Πολλές φορές διαβάζουμε ότι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισφέρουν σήμερα στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως σε αυτό το ποσοστό η υδροηλεκτρική συμβάλλει κατά 80%, δηλαδή όλες οι άλλες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, κλπ) συμβάλλουν σε ποσοστό μικρότερο από το 4%.

Στην αρχική φωτο αποτυπώνονται ...
η χωρική κατανομή των μελλοντικών φραγμάτων που βρίσκονται υπό κατασκευή (μπλε κουκκίδες -17%) ή σχεδιάζεται η κατασκευή τους (κόκκινες κουκίδες - 83%).

Οι λεκάνες απορροής του Αμαζονίου και Λα Πλάτα στη Βραζιλία θα έχουν το μεγαλύτερο συνολικό αριθμό των νέων φραγμάτων στη Νότια Αμερική, όπως και η λεκάνη του Γάγγη-Βραχμαπούτρα (κυρίως την Ινδία και το Νεπάλ) και η λεκάνη Yangtze στην Κίνα. Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Κίνα θα παραμείνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων αν και το μερίδιό τους στο σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί από 31% σήμερα,  σε 25%, λόγω των αυξήσεων σε άλλα μέρη του κόσμου.

Απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή διότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κακών σχεδιασμών μπορεί να είναι σημαντικές. Η κατασκευή φραγμάτων θα  μπορούσε να μειώσει την ελεύθερη ροή των ποταμών κατά περίπου 20% και συνιστούν σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, η έκρηξη εμφανίζεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες σε Νότια Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, στις οποίες υπάρχουν μερικά από τα πιο σημαντικές περιοχές για τη βιοποικιλότητα.
Προϋπόθεση για την κατασκευή νέων φραγμάτων, είναι να ακολουθείτε μια συστηματική προσέγγιση διαχείρισης, που να αξιολογεί τις οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις εντός των λεκανών απορροής ποταμών, με στόχο την βιώσιμη λειτουργία τους.

Στη χώρα μας τα χρόνια της ¨πράσινης¨ ανάπτυξης προτεραιότητα δόθηκε στην κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών από ιδιώτες, τα οποία μόνο καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος προκαλούν χωρίς να συνεισφέρουν στο ενεργειακό ισοζύγιο, σε αντίθεση με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ τα οποία καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών κυρίως  σε περιόδους αιχμής.
Σήμερα υπάρχουν 105 μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 219,5MW και 16 μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ με ισχύ 3.168,7 MW

Και μια ερώτηση προς αρμοδίους
Πότε θα λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό στο φράγμα της Μεσοχώρας ??
Θυμίζουμε ότι το φράγμα Μεσοχώρας και ο ταμιευτήρας έχει ύψος 150 μ., είναι από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης, έχει ήδη ολοκληρωθεί από το 2001 και το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο είναι ισχύος 160 MW και δαπανήθηκαν περισσότερα από 400.000.000 € για την κατασκευή του.
Απαντήσεις καλοδεχούμενες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...