Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Η ¨ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ¨ … καίγεται και αποκαλύπτει !!!!




Ίσως η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο να είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού – οικονομικού (και όχι μόνο) σκανδάλου.




Η πυρκαγιά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών («Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.»)  στον Ασπρόπυργο, ξεκίνησε το Σάββατο και συνεχίζει να καίει χαρτί και πλαστικό με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά η ατμόσφαιρα από το τοξικό νέφος διοξινών.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά και μάλιστα θα έπρεπε ήδη να έχει χαρακτηρισθεί ως ατύχημα μεγάλης έκτασης και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα, η αρμόδια πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ συνεχίζει τα πανηγύρια (...από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα) περί νέου πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων, κομποστοποίησης, κλπ !!!

Όμως πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου, το ατύχημα αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία να ξεβρομίσει ο πλέον διαφθαρμένος τομέας στη χώρα μας, που μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως εγκληματική οργάνωση, αυτός της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

Θα υποβάλλουμε κάποια ερωτήματα προς κάθε αρμόδιο και στην δικαιοσύνη, τα οποία θα σας επιτρέψουν να φανταστείτε το περίγραμμα και τις προεκτάσεις αυτού του σκανδάλου.
·       Ποιά είναι η αμφίδρομη σχέση με την …ετήσια πυρκαγιά στην χωματερή Μεγάρων.
·       Ποιά είναι η διασύνδεση με … χαρτοβιομηχανίες της περιοχής των οποίων τα απόβλητα (χαρτοπολτός) χρησιμοποιούσαν για παραγωγή δήθεν κομπόστ, …εμπλουτισμένο και με άλλα τοξικά βιομηχανικά απόβλητα. για να …λιπάνουν εδάφη σε Βοιωτία, Εύβοια, Αν. Αττική, Αργολίδα, κλπ, με αποτέλεσμα τη ρύπανση με διοξίνες και εξασθενές χρώμιο .
·       Ποιά είναι τα αποτελέσματα των οικονομικών ελέγχων και ισοζυγίου input - output από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ, τον Ε.Ο.ΑΝ.
·       Σε ποιά πορίσματα κατέληξαν οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2010 -2011 και συγκεκριμένα πως λειτουργούσε το σύστημα εξαγωγών – εισαγωγών αποβλήτων από άλλες βαλκανικές χώρες. Μήπως το κύκλωμα ανακύκλωσης φρόντισε και για τη διάλυση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με την έλευση της ¨πράσινης¨ ανάπτυξης το 2009, φοβούμενο τις αποκαλύψεις ???
·       Ποιές άλλες παρόμοιες ...
δραστηριότητες ανήκουν στην ίδια εταιρεία
·       Πόσες και ποιές υποθέσεις, που αφορούσαν στην εταιρεία, παραπέμφθηκαν στη ….δικαιοσύνη (ποινικές και διοικητικές) και ποια είναι η κατάληξή τους
·       Ποιός μεγαλοεργολάβος είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της
·       Ποιές οι διασυνδέσεις με πολιτικούς (επιχορηγήσεις – επιδοτήσεις), οι οποίοι μάλιστα στα εγκαίνιά της, μετά από …εκσυγχρονισμό, την χαρακτήριζαν ως την καλύτερη της Ευρώπης.
·       Ποιές ήταν οι σχέσεις Δήμων και ¨περιβαλλοντικών¨ ΜΚΟ  με την εταιρεία.
·       Τι αναφέρεται για το κύκλωμα της ανακύκλωσης στο εμπιστευτικό πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2009 για τη ρύπανση της περιοχής του Ασωπού ???
·       Ποιός είναι ο ρόλος των ΟΙΚΟ- ΜΜΕ στο κύκλωμα της ανακύκλωσης

Λίγα λόγια για τις διοξίνες από ανοικτές φωτιές και για τις σοβαρές επιτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον


Η κύρια αιτία έκλυσης διοξινών από τα καιγόμενα σκουπίδια είναι η παρουσία χλωρίου στα απορρίμματα. Μια σημαντική, αν όχι η σημαντικότερη, πηγή χλωρίου στα απορρίμματα είναι τα πλαστικά PVC.
Επιπλέον, οι διοξίνες αποτελούν ανεπιθύμητα παραπροϊόντα διαφόρων βιομηχανικών διεργασιών, όπως η λεύκανση χαρτοπολτού, η παραγωγή χλωρίνης, η καύση βενζίνης, πετρελαίου και ξύλου.
Οι μετρήσεις τους έδειξαν ότι καθώς αυξάνεται η ποσότητα του πολυβινυλοχλωριδίου (PVC) αυξάνεται και η ποσότητα των παραγόμενων διοξινών.
Οι διοξίνες δεν διαλύονται στο νερό, αλλά είναι λιποδιαλυτές, συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς των ζωντανών οργανισμών και, μέσω της τροφικής αλυσίδας, καταφέρνουν να "πολλαπλασιάζουν" τις ποσότητές τους
Οι διοξίνες και τα PCB ανήκουν στην κατηγορία των ανθεκτικών ή έμμονων οργανικών ρύπων, οι οποίοι δύσκολα υπόκεινται σε χημική και βιολογική διάσπαση με αποτέλεσμα να παραμένουν στο περιβάλλον και να συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα των ανθρώπων και των ζώων. Διοξίνες και PCB εντάσσονται στην κακόφημη "βρωμερή δωδεκάδα".
Η επικινδυνότητα των διοξινών οφείλεται στην ενεργοποίηση πλήθους ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία βλαβών. Ακόμη φαίνεται ότι μπορεί να δράσουν συνεργιστικά με διάφορες γνωστές καρκινογόνες ουσίες, αυξάνοντας κατά πολύ την καρκινογόνο δράση τους.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες ως προς τις ποσότητες διοξινών που εκλύονται κατά τη καύση διάφορων υλικών.
Οι μετρήσεις τους έδειξαν ότι παράγονται:

- 14 ng TEQ ανά kg απορριμμάτων που δεν περιείχαν PVC

- 79 ng TEQ ανά kg απορριμμάτων που περιείχαν 0,2% PVC

- 201 ng TEQ ανά kg απορριμμάτων που περιείχαν 1% PVC

- 4916 (!!!) ng TEQ ανά kg απορριμμάτων που περιείχαν 7,5% PVC

- 734 (!!!) ng TEQ ανά kg απορριμμάτων που περιείχαν CaCl2 σε ποσότητα ισοδύναμη (ως προς το χλώριο) με 7,5% PVC

Σε πολλές περιπτώσεις εξετάστηκε και η επίδραση της σύνθεσης των καιόμενων μιγμάτων. Ενδεικτικά, σε μια από τις μελέτες αυτές διαπιστώθηκε ότι η παρουσία χάλκινων συρμάτων κατά την καύση απορριμμάτων που περιέχουν PVC αυξάνει τις παραγόμενες διοξίνες κατά 570 φορές στα εκλυόμενα αέρια και κατά 2000 φορές στην τέφρα!

Επίσης, ο σχηματισμός διοξινών ευνοείται στις χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες (250-600ο C) ό,τι δηλαδή συμβαίνει μέρες τώρα στον Ασπρόπυργο.

Περισσότερα για τις διοξίνες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...