Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Οχι σε εκλογές ή δημοψήφισμα

Δημοσιεύθηκε: 16 Απριλίου 2015  (ΕΔΩ)

Θα δεχτώ οποιουσδήποτε όρους έχουν νόημα, σημείωσε ο υπουργός. Θέλουμε ένα έντιμο συμβιβασμό, δεν παίζεις με το Grexit. Θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο η συμφωνία. Οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. Με όρο «minimum επενδύσεων» οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του στο Brookings στις ΗΠΑ.
 Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη».

Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι θέλουμε, αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε, απάντησε όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης. Εχουμε το δικαίωμα αυτό όπως και να «προκαλέσουμε» τη λογική του προηγούμενου προγράμματος. Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Η πλάτη στον τοίχο
 Θα δεχτώ οποιουσδήποτε όρους έχουν νόημα. Δεν θα είχα πρόβλημα με ένα Μνημόνιο αν προσέφερε λύση και κοινωνική δικαιοσύνη είτε προέρχονταν από το Βερολίνο, είτε τη Λισσαβόνα.

Η ρευστότητα τελειώνει. Υπάρχει λόγος γι' αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε ένα bank run λέγοντας ότι αν εκλεγούμε εμείς θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Παράλληλα, υπήρξαν φωνές στην Ευρώπη που έλεγαν ότι αν εκλεγούμε θα υπάρξει στενότητα ρευστότητας, κάτι που έγινε. Λίγο αφ' ότου πήγα στο Λονδίνο η ΕΚΤ ήρε το waiver.

Η απάντησή μου είναι απλή: θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε (!) σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί ύφεση.
Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να πετύχουμε συμφωνία, σημείωσε επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα.

Δεν παίζεις με το Grexit

Δεν παίζεις με το Grexit. Αρνούμαστε να το συζητήσουμε. Αυτό είναι απόλυτα αντι-ευρωπαϊκό. Οποιος νομίζει ότι ξέρει όταν μιλά γι' αυτό απατάται, υπογράμμισε ο υπουργός.

Η κρίση ...
δημιούργησε τέρατα

«Οι συζητήσεις αυτές έχουν παγκόσμια σημασία. Δεν είναι μόνο το θέμα της μετάδοσης της κρίσης, όσο να δείξουμε ότι η Ευρώπη κινείται στο πλαίσιο της Δημοκρατίας». Η λύση του προβλήματος θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογράμμισε. Μάλιστα ο υπουργός εκτίμησε ότι αν υπάρξει μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους η χώρα θα μετατραπεί σε ένα μέρος που θα γίνει «κυνήγι ευκαιριών» από τους επενδυτές. «Θα είναι κρίμα να μην φτάσουμε εκεί».

Η κρίση δημιούργησε «τέρατα» όπως η ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε.

Οπως σημείωσε τα κέντρα δύναμης της Ευρώπης, οι πλεονασματικές οικονομίες του Βορρά, χώρες που «πέρασαν τον κάβο», εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά για να το επιτύχουν οικοδομώντας πλεονάσματα στα ισοζύγια πληρωμών τους -είτε σε σχέση με άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης (δηλαδή ένα είδος ευρωπαϊκού παιγνίου μηδενικού αθροίσματος)  είτε σε σχέση με την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία (δηλαδή ένα παγκόσμιο παίγνιο μηδενικού αθροίσματος το οποίο πιστεύαμε ότι το είχαμε ξεπεράσει στο Bretton Woods εδώ και τόσες δεκαετίες). Με απλά λόγια, το τρέχον μείγμα πολιτικής μετατρέπει την Ευρώπη όλο και περισσότερο σε έναν μερκαντιλιστή Λεβιάθαν, έναν εξαγωγέα λιμναζόντων αποταμιεύσεων, έναν εξαγωγέα αποπληθωρισμού. Ακόμη πιο απλά, εάν το εξωτερικό ισοζύγιο της Κίνας θεωρούνταν αποσταθεροποιητικό πριν από μερικά χρόνια, η Ευρώπη αποτελεί έναν πιο σοβαρό λόγο ανησυχίας σήμερα.

Το εύκολο θα ήταν να υπογράψουμε

Το ευκολότερο για εμάς θα ήταν να υπογράψουμε την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να πάρουμε 7 δισ. ευρώ και να μην αναρωτιόμαστε για την ρευστότητα.
Όμως, ανέφερε, θα ήταν λάθος για εμάς αλλά και για κάθε πολίτη της ευρωζώνης. Είναι όμως μια θεραπεία και μια φιλοσοφία που είναι καταδικασμένη και δημιουργεί την εικόνα μας χώρας που είναι «βαρέλι χωρίς πάτο».

Τα αποτελέσματα μετρούν. Τα αποτελέσματα του προγράμματος που παραλάβαμε μιλούν από μόνα τους, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Είχαμε λιτότητα που χρηματοδοτήθηκε με δάνεια που δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε.

Δεν θα υπογράψουμε όρους που ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε, γιατί δεν τους αντέχει η οικονομία.
Είμαστε πρωταθλητές σε δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά αν γίνει η σύγκριση με την πορεία του ΑΕΠ φαίνεται ότι το μονοπάτι ήταν λάθος, ανέφερε.
Τόνισε ότι υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές αποτυχίες για τις οποίες ευθύνεται η χώρα, αλλά η ίδια έγινε και πειραματόζωο και δέχτηκε το χτύπημα για όλη την Ευρώπη και αυτό επέτεινε τα προβλήματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, "μόνο 9% από τα χρήματα που πήραμε πήγαν στο κράτος. Τα υπόλοιπα πήγαν ουσιαστικά στις τράπεζες της Ευρώπης".
Ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι το 2014 δεν υπήρξε ανάκαμψη καθώς σε ονομαστικούς όρους, το ΑΕΠ έπεσε. Οι Ελληνες μας ψήφισαν γιατί ήξεραν ότι το success story δεν υπήρχε.

Τι ζητάμε

Η Ελλάδα είναι νομικά δεσμευμένη στο προηγούμενο πρόγραμμα. Υπάρχει όμως και μια άλλη αρχή: η Δημοκρατία που θα πρέπει να μετράει. Προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους ότι αυτό που θέλουμε είναι ένα κοινό έδαφος στο οποίο θα χτίσουμε ένα νέο μείγμα που θα συμφωνηθεί από όλους.
Σημείωσε ότι η διαδικασία είναι δύσκολη γιατί υπάρχουν γραφειοκρατίες οι οποίες κινούνται με τη δική τους λογική.

Ζητάμε να ακουστούμε και να συζητηθούν οι προτάσεις μας και επίσης, χρόνο και χρήμα για να προχωρήσουν, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι "πρέπει να πείσουμε ιδιαίτερα τους βόρειους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν θα γυρίσει πίσω και αυτοί πρέπει να μας πείσουν ότι εννοούν ότι θέλουν να γίνει η επανεκκίνηση".
«Πρέπει να πετύχουμε. Όπως είπε ο Ντράγκι για να πετύχει η ευρωζώνη πρέπει να πετύχει παντού».

Οι προτάσεις μας

Όπως εξήγησε, στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είδαμε ότι όσες έγιναν τα τελευταία χρόνια ήταν καταστροφικές. Κάποιες κινήσεις κατέρρευσαν είτε στα ελληνικά δικαστήρια, είτε στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού. Δεν είναι θέμα αριστεράς ή δεξιάς. Είναι θέμα αποτελεσματικότητας. «Πόσο έξυπνο είναι να πουλήσουμε ενώ η οικονομία είναι σε μεγάλη ύφεση και οι τιμές στα τάρταρα;», αναρωτήθηκε.

Θέλουμε: α) ελάχιστες εγγυήσεις επενδύσεων στις προσφορές, β) δεσμεύσεις για εργασιακά και περιβαλλοντικά θέματα και γ) συμμετοχή σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Στις συντάξεις σημείωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει μεγάλο πρόβλημα αλλά πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με τέτοια ανεργία και 30% μαύρη απασχόληση. «Μόλις 9% όσων δεν έχουν εργασία παίρνουν επίδομα. Πόσο παραπάνω φιλελευθεροποίηση μπορείς να επιβάλεις;». Τόνισε ότι υπάρχει διαφορά με τους εταίρους για το θέμα της ρήτρας αυτόματης περικοπής συντάξεων γιατί οδηγεί σε μειώσεις 90%.

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι και αυτός είχε προβάλλει αντιρρήσεις στις πωλήσεις εταιριών και τις ιδιωτικοποιήσεις σε χαμηλό τίμημα, συμφωνώντας ουσιαστικά με τις θέσεις του Βαρουφάκη.


«Είμαστε νέα κυβέρνηση. Θέλουμε να συμφωνήσουμε σε 5 – 6 μεγάλες μεταρρυθμίσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα και να βρούμε από κοινού ένα σχέδιο για τα επόμενα χρόνια που δεν θα περιλαμβάνει μη βιώσιμους στόχους», υπογράμμισε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...