Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Η επίθεση των ΑΙΟΛΟΠΑΡΜΕΝΩΝ στην ΚΡΗΤΗ, καλά κρατεί !!!

Οι "κούτες του Κοπελούζου"... αιφνιδίασαν τις υπηρεσίες της Κρήτης!

Ο όμιλος Κοπελούζου επανήλθε ξαφνικά με το "τερατώδες" σχέδιο των αιολικών πάρκων- τι εκτιμούν στην Περιφέρεια.

Αιφνιδίασε προχθες ο Κοπελούζος τις υπηρεσίες της Κρήτης. Ο όμιλος Κοπελούζου και το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλαν ,προς...έγκριση , την περιβαλλοντική μελέτη του σχεδίου για την παραγωγή 830 Μεγαβάτ μέσω αιολικών πάρκων μαμούθ και υποβρυχίου καλωδίου στην Κρήτη!

Στην περιφέρεια Κρήτης έφτασαν δύο τεράστιες κούτες με την ογκώδη περιβαλλοντική μελέτη του σχεδίου προκαλώντας... έκπληξη σε όλους! Και πρόκειται για τον απόλυτο αιφνιδιασμό αφού το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχε καμία όχληση από την εταιρεία Κοπελούζου (όπως είχε αποκαλύψει το CRETALIVE είχε... ακυρωθεί από τις επενδύσεις των φαστ τρακ και πρόσφατα είχε αποφανθεί θετικά το ΣτΕ) , ενώ το ίδιο το υπουργείο φαινόταν να έχει άλλη γραμμή και ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση για το χωροταξικό που πετά... έξω τέτοιες επενδύσεις!

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 31 μεγάλων αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη που θα παράγει ενέργεια ίση και μεγαλύτερη από τα εργοστάσια της ΔΕΗ- για να έχουμε μια ιδέα- πάνω δηλαδή από 830 Μεγαβάτ. Ταυτόχρονα προβλέπει και υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση. ..

Ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που ...
ρωτήθηκε επιβεβαίωσε ότι εστάλησαν οι...κούτες από το υπουργείο και τον όμιλο Κοπελούζου για το επενδυτικό σχέδιο.

«Ναι, πήραμε την περιβαλλοντική μελέτη για το μεγάλο αυτό σχέδιο που είχε παλιότερα έλθει στην επικαιρότητα με τα τεράστια  πάρκα και το καλώδιο» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «όλοι αιφνιδιάστηκαν με την εξέλιξη αυτή»

«Δεν περιμέναμε μια τέτοια εξέλιξη μετά από όσα έχουν συμβεί . Θα πάρει την οδό και θα έχει τη Νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται. Θα μελετηθεί, θα έρθει στην επιτροπή Περιβάλλοντος» τόνισε ο κ.Καλογερής που δεν θέλησε να Κάνει περαιτέρω σχολιασμό για το θέμα αυτό.

Πάντως στελέχη της περιφέρειας έλεγαν προχθές ότι «είναι περίεργο το πως επελέγη ο χρόνος αυτός για να σταλεί η ΜΠΕ στην περιφέρεια και πως το ίδιο το υπουργείο προέκρινε Κάτι τέτοιο».

«Το μόνο που μπορεί να εικάσει κανένας είναι ότι θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις για το Χωροταξικό. Ο σχεδιασμός που γίνεται και οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί βγάζουν έκτος τέτοια τερατώδη σχέδια με αιολικά πάρκα» έλεγαν στελέχη της περιφέρειας.

Είχαν... ακυρωθεί

Τα πράγματα όμως φαινόταν διαφορετικά. Πριν από 1,5 χρόνο η γραμματεία στρατηγικών επενδύσεων «φαστ τρακ» ακύρωνε τα σχέδια για αιολικά πάρκα μαμούθ στην Κρήτη. Οι επενδύσεις, μαζί και το υποβρύχιο καλώδιο, που ετοίμαζαν ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος φαινόταν... να οδηγούνται στις καλένδες- τώρα επανακάμπτουν δριμύτερες!

Οι δύο επενδύσεις είχαν ενταχθεί στα φαστ τρακ από την τότε κυβέρνηση Πικραμένου, ενώ εκκρεμούσαν κοινωνικές και πολιτικές ‘ενστάσεις’ για το όλο ζήτημα.  Οι δυο εταιρειες θα απολάμβαναν όλα τα ευεργετήματα ου Νόμου, αλλά όπως αποδείχθηκε από τη μια η γραφειοκρατία και από την άλλη οι εγγυήσεις που δεν έδωσαν ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος (“λόγω μη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων” αναφέρει το ΦΕΚ) ανάγκασαν την κυβέρνηση να τους… πετάξει εκτός.

Μάλλον οι εταιρείες δεν έδειξαν ζήλο να πληρώσουν για να... τρέξουν πιο γρήγορα οι επενδύσεις ξέροντας ίσως ότι δεν θα προχωρούσαν τόσο σύντομα όσο τους είχαν υποσχεθεί. Και μόλις πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας ήρθε να τους... δικαιώσει και να θεωρήσει σύννομες τις εγκρίσεις που είχαν πάρει – η απόφαση απέναντι στις ενστάσεις φορέων και κατοίκων της Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι η αρχική έγκριση αφορούσε:

-Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Κρήτης» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, προϋπολογισμού € 2,46 δισ., αφορά στην ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.077 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου.

-Το έργο «Κρήτη Πράσινο Νησί» του επιχειρηματικού ομίλου Elica Group, συμφερόντων των Ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά, είναι ύψους €1,99 δισ. και αφορά στην ανάπτυξη 36 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και στη διασύνδεσή τους μέσω υποθαλασσίου καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν κύρια οφέλη από την πραγματοποίηση της κάθε επένδυσης θα ήταν:
1) H συνεισφορά στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στον περιορισμό της εξαγωγής συναλλάγματος, λόγω του δραστικού περιορισμού των εισαγωγών  πετρελαίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις υφιστάμενες μονάδες, καθώς και στην εξοικονόμηση 648 χιλ. τόνων μαζούτ ετησίως, συνολικής εκτιμώμενης αξίας € 272 εκατ., που εξασφαλίζει η αντίστοιχη ετήσια παραγωγή 2.597 GWh της επένδυσης.
2) H σημαντική συμβολή στην επίτευξη του εθνικού στόχου για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020.
3) H αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της εθνικής υποδομής για την αειφόρο και  βιώσιμη περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 4) H σημαντική συνεισφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, τόσο  κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης, με τη δημιουργία περίπου 1.500 θέσεων εργασίας,  όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών, με τη δημιουργία 130 μονίμων θέσεων εργασίας.
5) H δημιουργία εσόδων, που θα ξεπερνούν τα € 5 εκ. το χρόνο, για τους Δήμους στους οποίους θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...