Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΣΩΘΗΚΑΜΕ !!! Χημικό κατά της κλανιάς, νέο όπλο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής !

Οι κώλοι των αγελάδων επιδεινώνουν τον παγκόσμιο καύσωνα

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, όμως οι αγελάδες και άλλα εκτρεφόμενα ζώα είναι σημαντικές πηγές αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα θα μπορούσαν να περιοριστούν με ένα συμπλήρωμα διατροφής που μειώνει το πέρδεσθαι, προτείνει τώρα διεθνής ομάδα ερευνητών.
Η διαδικασία της πέψης στα μηρυκαστικά ζώα όπως οι αγελάδες απελευθερώνει μεθάνιο, ένα άοσμο αέριο που επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου 29 φορές περισσότερο από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της νέας μελέτης, το μεθάνιο που απελευθερώνουν τα εκτρεφόμενα ζώα σε ετήσια βάση αντιστοιχεί γύρω στο 4% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και ισοδυναμεί με 2,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Τη λύση θα μπορούσε να ...
δώσει η ουσία 3-νιτροξυπροπανόλη, γνωστή και ως 3ΝΟP, αναφέρουν στην επιθεώρηση PNAS ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστραλία.

Στις 12 εβδομάδες που διήρκεσε το πείραμα, 84 αγελάδες ράτσας Χόλσταϊν τρέφονταν με τριφύλλι και καλαμπόκι εμπλουτισμένο με 3NOP.

Οι εκπομπές μεθανίου άρχισαν να πέφτουν σε διάστημα δύο εβδομάδων και παρέμειναν μειωμένες κατά 30% μέχρι το τέλος του πειράματος.

Το πρόσθετο δεν επηρέασε την όρεξη των ζώων ούτε τη σύσταση του γάλακτος, διαβεβαιώνει η ερευνητική ομάδα. Αντίθετα, η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε, καθώς η ενέργεια που κανονικά θα διοχετευόταν στην παραγωγή μεθανίου παρέμεινε διαθέσιμη για άλλες λειτουργίες του μεταβολισμού.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες μικρής κλίμακας, οι οποίες έδειχναν ότι η 3NOP σε πρόβατα και αγελάδες που προορίζονται για παραγωγή κρέατος. Μεγαλύτερες μελέτες απαιτούνται τώρα για να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των ζώων ή την ποιότητα του γάλακτος και του κρέατος.

Αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, το πέρδεσθαι θα πάψει να ανεβάζει τη θερμοκρασία του πλανήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...