Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νέες μέθοδοι management


Παρακολουθώντας την εξέλιξη των περιβαλλοντικών θεμάτων στη χώρα και κυρίως το έργο των υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου , που είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση της περιβαλλοντικής πολιτικής, διαπιστώνουμε ότι το σύστημα πάσχει σοβαρά στο θέμα του management. Θα δώσουμε σε πρώτη φάση ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και σε επόμενες αναρτήσεις θα επεκταθούμε και σε άλλα:
Η Ειδική Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, όπως διαβάζουμε από το site του ΥΠΕΚΑ, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004, είχε σαν κύρια αποστολή: ¨… να διενεργεί ελέγχους και να διαπιστώνει αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι στα έργα και τις δραστηριότητες του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε ολόκληρη τη χώρα…¨.
Μετά ξεκίνησε η ¨αναβάθμιση¨:
  • Με το νόμο  3710/2008   δόθηκε η αρμοδιότητα στους επιθεωρητές περιβάλλοντος να ελέγχουν και τις  δημόσιες υπηρεσίες.
  • Το 2009, με την εναρμόνιση της οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη, αναλαμβάνουν σημαντικό έργο για την υλοποίησή της.
  • Με το Ν. 3818/2010 «για την προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας», συστήνεται η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων (ΕΥΚ) ως Τμήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
  • Πρόσφατα, με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, η υπηρεσία αυτή πρόκειται ξανά να αναβαθμισθεί και γίνεται λόγος για επέκταση της αρμοδιότητας κατεδάφισης αυθαιρέτων όχι μόνο στην Αν. Αττική αλλά σε όλη τη χώρα.
 Σε αυτή λοιπόν την υπηρεσία, που έχει αξιολογηθεί θετικά, παρά τον πόλεμο που έχει δεχθεί κατά καιρούς, το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των συνεχών αναβαθμίσεων κινδυνεύει να είναι αυτό της αρχικής φωτό.
Ο καλύτερος τρόπος να διαλύσεις μια δημόσια υπηρεσία, είναι να τη ¨φορτώσεις¨ με αρμοδιότητες χωρίς αυτό να συνοδεύεται από νέα οργάνωση, εξειδικευμένο προσωπικό, πόρους κλπ.
Συμπέρασμα: Η αναβάθμιση ενίοτε μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα

Τελικά, φαίνεται ότι κάποιοι αρμόδιοι διαβάζουν το blog!
Ανακλήθηκε η απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης και Ενέργειας με την οποία μετακινούσε στελέχη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, όπως είχαμε επισημάνει στην ανάρτηση με τίτλο ¨Τι συμβαίνει με τους ΕπιθεωρητέςΠεριβάλλοντος??¨

 Βέβαια, το σκεπτικό της απόφασης ανάκλησης (και με .. ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ?), χρήζει υπογράμμισης!
¨Ανακαλείται η με α.π. 1633/21.06.2011 απόφαση, ως προς τις παραγράφους 2, 3 και 4 αυτής, προκειμένου οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που είχαν διατεθεί στην ΕΥΕΠΕΝ και ΣΥΓΑΠΕΖ, να μην αποστερηθούν της, κατά νόμο, ειδικής πρόσθετης αμοιβής που λαμβάνουν, εν μέσω της οικονομικής συγκυρίας.¨


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...