Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Εξασθενές χρώμιο: πότε θα μάθουμε την αλήθεια???

Δυο ειδήσεις με … κοινό παρονομαστή.
Η πρώτη είδηση είναι η επίσκεψη του Υπουργού ΠΕΚΑ στον Ασωπό στις αρχές της εβδομάδας, όπου για το μείζον ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ρύπανσης στην περιοχή , δήλωσε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει προωθήσει και δεσμεύεται να ολοκληρώσει άμεσα όλες τις αναγκαίες ενέργειες (θεσμικά και ελεγκτικά μέτρα, έργα υποδομών).
Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός ΕΔΩ.
Βέβαια, ποιος είναι ο απολογισμός από την υλοποίηση του πρώτου προγράμματος ¨ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ¨, που είχε εξαγγείλει η κα Μπιρμπίλη, δεν έχουμε μάθει.
Να σημειώσουμε μόνο, όπως έχουμε πει σε πολλές αναρτήσεις ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια. Ο Ασωπός παραμένει και σήμερα  αποδέκτης επεξεργασμένων αποβλήτων, το εξασθενές χρώμιο ανιχνεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα, για την εξέλιξη των ελέγχων και την επιβολή προστίμων δεν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία και γενικά δεν γνωρίζουμε ούτε την έκταση, ούτε το μέγεθος του προβλήματος αλλά ούτε και τις επιπτώσεις.
Επίσης, δεν γνωρίζουμε τα συμπεράσματα των μελετών που είχαν ανατεθεί για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της βιομηχανικής ζώνης.
Η δεύτερη είδηση αφορά στην ανίχνευση υψηλών τιμών χρωμίου στο νερό των γεωτρήσεων του δημοτικού διαμερίσματος Αρμενίου Λάρισας (ΕΔΩ), το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο και για βοηθητική χρήση.

Να θυμίσουμε λοιπόν τι γράφαμε ΕΔΩ για την περίπτωση του ΑΣΩΠΟΥ :
¨Τα γενεσιουργά αίτια, με ένα τίτλο θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η κακή – εγκληματική διαχείριση υγρών και στερεών τοξικών αποβλήτων για πολλές δεκαετίες.. Σε λίγες περιοχές και κυρίως στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων – Σχηματαρίου η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στον υπόγειο υδροφορέα μπορεί να  αποδοθεί σε απευθείας απόρριψη υγρών τοξικών αποβλήτων από βιομηχανίες, σε άλλες περιοχές τα υδρογεωλογικά δεδομένα δεν μπορούν να εξηγήσουν το πρόβλημα (π.χ εντελώς διαφορετικοί υδροφορείς, ανυπαρξία πηγών ρύπανσης κλπ). Το εξασθενές χρώμιο από τα Οινόφυτα δεν…… “περπατάει” προς τα ανάντη, ενάντια σε κάθε κανόνα φυσικής και υδρογεωλογίας, για να εμφανισθεί στη Θήβα ή τα Βάγια¨.
Σε άλλο σημείο:
¨…Η μόνη σοβαρή πιθανή εξήγηση είναι η ανεξέλεγκτη διάθεση τοξικών αποβλήτων, μετά από ανάμιξη με άλλα μη επικίνδυνα, σε ΧΑΔΑ (…συμμετοχή δημάρχων) ή η διάθεση του τελικού προϊόντος σαν εδαφοβελτιωτικού ή ΚΟΜΠΟΣΤ στους αγρότες , όπως έχει ήδη δημοσιευθεί….¨.
Επισήμανση: Όλες οι περιοχές όπου έχουν ανιχνευθεί υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου δηλ Βοιωτία (Ασωπός), Εύβοια (Μεσσαπία), Αργολίδα (Μηδέα), Λάρισα (Αρμένιο), Αν Αττική (Κορωπί), Έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ!
Σημείωση: Διαφέρει η περίπτωση της Δυτ. Αττικής (Ασπρόπυργος), όπου όμως με βάση τα δημοσιεύματα, η περιοχή είχε χρησιμοποιηθεί σαν διαμετακομιστικό κέντρο και όχι μόνο.

Ένα ερώτημα για τους αρμοδίους:
Μήπως κάποιες από δραστηριότητες, που έχουν κατηγορηθεί για κακή διαχείριση αποβλήτων, έχουν αντίστοιχες δραστηριότητες και στη Θεσσαλία??

Τι συμβαίνει?
Είναι καιρός, αν κάποιοι αρμόδιοι γνωρίζουν, να μιλήσουν!
Όσον αφορά στον ¨επικοινωνιακό¨ χαρακτήρα του προβλήματος, μην ξεχνάτε ότι στις 27 Οκτωβρίου 2011, ξεκινά στη Θήβα η εξ αναβολής δίκη για τους ρυπαντές του Ασωπού!!!!!!
Υστερόγραφο: Πού είναι αλήθεια όλοι αυτοί οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα, που πρωταγωνιστούσαν στους αγώνες για τη σωτηρία του Ασωπού με τη βοήθεια των ΟΙΚΟ – ΜΜΕ από το 2007 – 2009?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...