Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

… ουδέν νεώτερον


Όπως ήταν φυσικό, το πρόγραμμα HELIOS μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, σε σχέση με τα άλλα θέματα που αφορούσαν στην επίσκεψη του Γερμανού Αντικαγκελαρίου.
Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, διαφαίνεται ότι υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη που χρήζουν διευκρινίσεων όπως π.χ.  τα δίκτυα μεταφοράς, η χρηματοδότηση, η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ ά.
Από τη σχετική παρουσίαση του Υπουργού Περιβάλλοντος (ΕΔΩ) έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
-       Το πρόγραμμα HELIOS απέχει πολύ από τη φάση της ωρίμανσης και μόνο από το γεγονός ότι ο στόχος για την ηλιακή ενέργεια, που πρόκειται να εγκατασταθεί, προσδιορίζεται σε πολύ μεγάλο εύρος από 3 – 10! GW. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και το τοπίο όσον αφορά στο ύψος των επενδύσεων να είναι θολό  (10 – 20 δις ευρώ).
-       Στην παρουσίαση αυτή του Υπουργού αναφέρεται ότι, με βάση μελέτη της Ernst & Young,  η Ελλάδα κατατάσσεται   στην 6η θέση μεταξύ 35 χωρών, όσον αφορά τον ηλιακή δείκτη. Στην 5η θέση είναι η Ιταλία και στη 4η η Ισπανία. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα:  Γιατί το Γερμανικό ενδιαφέρον για την ηλιακή ενέργεια δεν αφορά και σε αυτές τις χώρες, όπου δίκτυα, υποδομές κλπ είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο??
Ας περιμένουμε όμως την εξέλιξη και τις λεπτομέρειες.
Βέβαια η επίσκεψη δεν αφορούσε μόνο τα φωτοβολταικά.
Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν ακόμη:
  • η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια
  • η διαχείριση των αποβλήτων και για την οποία ο Υπουργός δήλωσε ότι προβλέπονται 1,5 δις ευρώ τα επόμενα 5 έτη, σε τομείς όπως ενεργειακή αξιοποίηση (καύση ?), κομποστοποίηση (!) και ανακύκλωση

Ένα ακόμη θεματικό πεδίο συζητείται σήμερα και αύριο σε διημερίδα στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας για τη διαχείριση των υδάτων (σχετική ανακοίνωση ΕΔΩ).
Ειδικότερα στο πεδίο αυτό της περιβαλλοντικής πολιτικής αποφασίστηκε η προώθηση της συνεργασίας των δύο κρατών στον τομέα της ποιότητας και του καθαρισμού των υδάτων καθώς και της αφαλατώσεως θαλάσσιων υδάτων για την εξοικονόμηση πόσιμου και κατάλληλου προς χρήση νερού, σε συνδυασμό μάλιστα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συνεργασία επεκτείνεται και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα επεξεργασίας λυμάτων.
Στην διημερίδα αυτή θα είχε ενδιαφέρον η απάντηση των Γερμανών ειδικών στην ερώτηση:
Ποια ήταν τα συμπεράσματα σχετικά με το διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε πριν λίγους μήνες με την μόλυνσης λόγω του βακτηρίου  e-coli?
Έχουν καταλήξει, ποιες ήταν οι πηγές μόλυνσης?
Έχει αποκλεισθεί από τον κατάλογο των πιθανών αιτίων η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και η κομποστοποίηση??

Αυτά, όσον αφορά στα περιβαλλοντικά θέματα.
Όμως με ποια σειρά θα υλοποιηθούν , το ¨κούρεμα¨, η ¨χρεοκοπία¨ στην οποία συχνά αναφέρονται τα ΜΜΕ και οι επενδύσεις, άγνωσται αι βουλαί Μέρκελ - Σαρκοζί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...