Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ο κυρίαρχος παίκτης στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Το 2010 αντιπροσώπευε τουλάχιστον το ήμισυ της παραγωγής στον κόσμο και το μερίδιο αγοράς αυξάνεται ταχέως. Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες ηλιακής ενέργειας της Κίνας , Suntech Power, Yingli και Trina Solar ανακοίνωσαν τον Αύγουστο του 2011 ότι οι πωλήσεις τους κατά το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν μεταξύ 33% και 63% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Στην Ευρώπη
η ηλιακή ενέργεια είναι πιο διαδεδομένη στην Ισπανία και στην Γερμανία, οι οποίες προώθησαν και προωθούν την ανάπτυξη της, με ισχυρά κίνητρα (feed-in tariffs).Στις ΗΠΑ και παρά την ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η ηλιακή ενέργεια αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται. Το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά ηλιακών συστημάτων , η οποία ανέρχεται σε 29 δις. δολάρια , είναι μόνο 1,6 δισ. δολάρια.
Όπως λένε οι αναλυτές, η Κίνα έχει επιτύχει αυτή τη δεσπόζουσα θέση, μέσα από πλούσιες κρατικές επιδοτήσεις στην ηλιακή βιομηχανία της, που είναι όμως επιζήμιες για τις αμερικανικές, ευρωπαϊκές εταιρείες και τους άλλους ανταγωνιστές.
Δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές από τις κρατικές τράπεζες, φθηνή ή ακόμη και δωρεάν γη από τις τοπικές και επαρχιακές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Κίνα, τεράστιες οικονομίες κλίμακας και άλλα πλεονεκτήματα από πλευράς κόστους, έχουν μεταμορφώσει την Κίνα στην πιο ανταγωνιστική πηγή σε συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.
Παράλληλα έχει ξεκινήσει ο πόλεμος μεταξύ κυρίως των Αμερικανικών εταιρειών παραγωγής ηλιακών συστημάτων και των Κινέζικων.
Η κυριαρχία της Κίνας σε αυτόν τον τομέα προβληματίζει τη Δύση στο ότι μπορεί κάποια μέρα, αντί της εξάρτησής της από το πετρέλαιο της Μέση Ανατολή, να εξαρτάται από τους ηλιακούς συλλέκτες, τις ανεμογεννήτριες και τα άλλα παρελκόμενα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Να θυμίσουμε επίσης ότι τον Αύγουστο του 2011 τρεις αμερικανικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας Solyndra της Καλιφόρνιας, Evergreen Solar της Μασαχουσέτης και SpectraWatt της Νέας Υόρκης κήρυξαν πτώχευση. Στην περίπτωση της Solyndra, η εταιρεία είχε λάβει 527 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Να θυμίσουμε επίσης ότι τον Αύγουστο του 2011 τρεις αμερικανικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας Solyndra της Καλιφόρνιας, Evergreen Solar της Μασαχουσέτης και SpectraWatt της Νέας Υόρκης κήρυξαν πτώχευση. Στην περίπτωση της Solyndra, η εταιρεία είχε λάβει 527 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο πόλεμος μόλις τώρα ξεκίνησε! Ας περιμένουμε να δούμε που θα οδηγήσει αυτή η διαμάχη και πώς θα μπουν στο παιγνίδι και οι Ευρωπαϊκές εταιρείες.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι από NY times ΕΔΩ
2 σχόλια:
Νομίζω ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο έχουν οι Γερμανοί και οι εδώ υπάλληλοί τους, την πρεμούρα με το Helios. Τα περιθώρια κέρδους από τα φωτοβολταϊκά τους και η πίεση να ξεφορτωθούν στοκ πρέπει να είναι μεγάλα. Kαι στην Γερμανία ζορίζονται στυλ Σολύντρα. Αρα, ό,τι προλάβουν να χώσουν. Και σπρώχνουν τα φ/β γιατί αυτά είναι πιο τακα τάκα από τα αιολικά, και είναι 100% δικά τους, ενώ στα αιολικά έχει και Ισπανούς, Δανούς κλπ. Δεεν μπορεί παρά να ξέρουν ότι ο καταναλωτής (και η ΔΕΗ) θα σκάσουν. Ό,τι προλάβουν. 10 χρόνια απόμύζησης δεν τους έφτασαν.
ΑΚΡΙΒΩΣ!!!
Δημοσίευση σχολίου