Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

.... ο ιός Schmallenberg μας έλλειπε !



Μετά τις διοξίνες και το e-coli σειρά έχει ο νέος ιός Schmallenberg .... και πάλι  Γερμανία!
 

Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και πρόσφατα, κρούσματα εμφανίστηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προκαλεί εμβρυϊκές δυσπλασίες και θνησιγένεια σε βοοειδή, πρόβατα και αίγες. Ο ιός πήρε την προσωρινή του ονομασία Schmallenberg από τη Γερμανική πόλη στην οποία βρέθηκαν τα πρώτα θετικά δείγματα. Εντοπίσθηκε τον Αύγουστο του 2011 στην αρχή σε αγελάδες, που είχαν δείξει σημάδια λοίμωξης με πυρετό και δραστική μείωση της παραγωγής γάλακτος.
Φαίνεται να μεταδίδεται κυρίως από τις σκνίπες στα ζώα. Οι λοιμώξεις πιθανό να συνέβησαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του περασμένου έτους και τα συμπτώματα έκθεσης στον ιό να εμφανίζονται στα ζώα που γεννιούνται τώρα. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο.
Η αρμόδια υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι.....

η πραγματική έκταση που έχει επηρεάσει ο ιός Schmallenberg δεν είναι γνωστή. Η Ολλανδία έχει πληγεί περισσότερο, τουλάχιστον 240 αγροκτήματα, στο Βέλγιο αφορούν 126 αγροκτήματα και στη Γερμανία 22 αγροκτήματα.

Από : QUARDIAN
Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι "παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες, ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλός."
Ήδη η Ρωσία στις 18 Ιανουαρίου απαγόρευσε τις εισαγωγές κρέατος αιγοπροβάτων, καθώς και ζώντων ζώων από την Ολλανδία. Επίσης το Ολλανδικό Υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι και η Κίνα έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες.

Η ασθένεια δεν είναι "υποχρεωτικής δήλωσης", που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν έχουν νομική υποχρέωση να το αναφέρουν και δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου που επιβάλλονται στις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις ή περιορισμοί στην αγορά και την πώληση ζώων.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για τους κινδύνους στην υγεία από τον ιό Schmallenberg στις 22 Δεκεμβρίου είπε ότι: «Στο παρελθόν, γενετικά παρόμοιοι ιοί δεν έχουν προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, είναι μάλλον απίθανο ότι αυτός ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει ασθένεια σε ανθρώπους, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί στο στάδιο αυτό.."

Μήπως θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, παρά το ότι δεν έχουν εμφανισθεί ακόμη κρούσματα του ιού, να εντείνουν τους ελέγχους τουλάχιστον για τα εισαγόμενα από τις χώρες που έχουν ήδη προσβληθεί!!!


ΠΗΓΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...