Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μήπως το HELIOS θα σώσει μόνο τη Γερμανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών ??

 Οι περικοπές των επιδοτήσεων για την ηλιακή ενέργεια, η ασθενέστερη ζήτηση για τα φωτοβολταϊκά πάνελ και ο έντονος ανταγωνισμός από τις φθηνότερες ασιατικές αγορές (Κίνα, κλπ) έχουν μειώσει τη λάμψη μιας βιομηχανίας, που ουσιαστικά γεννήθηκε στη Γερμανία.
Σήμερα η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα!
Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1:
Solon, η μεγαλύτερη εταιρεία σε παραγωγή φωτοβολταϊκών στη Γερμανία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης με χρέη 275 εκατομμυρίων ευρώ.!!
2: SMA Solar, κορυφαία ηλιακή ομάδα της Γερμανίας, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα απολύσει έως και 1.000 προσωρινούς εργαζόμενους μέχρι το τέλος του έτους, αναφέροντας αδύναμη ζήτηση για τα
invertors της, ένα ζωτικής σημασίας μέρος του εξοπλισμού των ηλιακών συστημάτων.
Από τα τέλη του περασμένου έτους, περίπου 5.000 εταιρείες...........

που συμμετέχουν στην παραγωγή ηλιακών συστημάτων έχουν κλείσει μειώνοντας τις θέσεις εργασίας κατά 20.000.

Οι επιδοτήσεις feed-in tariffs, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις των ηλιακών συστημάτων λαμβάνουν μια εγγυημένη τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν, έκαναν τη Γερμανία τη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο και είχαν δημιουργήσει 150.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2010.
Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, η Γερμανία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις και με βάση μια πρόσφατη πρόταση σχεδιάζουν και άλλη περικοπή  για τις νέες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του κλάδου των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σήμερα, οι Γερμανικές ηλιακές εταιρείες είτε απολύουν προσωπικό είτε επιλέγουν την πολιτική του μειωμένου ωραρίου εργασίας.

Εύλογα λοιπόν γεννιέται το ερώτημα:
Μήπως λόγω των παραπάνω προβλημάτων, οι Γερμανοί βλέπουν σαν σωσίβιο της βιομηχανίας τους ,την προώθηση του προγράμματος HELIOS ?

ΠΗΓΗ: REUTERS

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

δεν θα την σώσει, αλλά θα την κάνει να κλείσει "ελεγχόμενα". Control freaks, εύκολο όταν άλλοι πληρώνουν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...