Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Σε έκτακτη σύνοδο κορυφής η Ε.Ε προετοιμάζει την ¨κηδεία¨ της ¨πράσινης¨ ανάπτυξης !!!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Στις 22 Μαΐου θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy έχει συγκαλέσει αυτή τη Σύνοδο Κορυφής αποκλειστικά για την ενεργειακή πολιτική και την ανταγωνιστικότητα.
Το θέμα των τιμών της ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στο σύνολό της, λόγω και των κοινωνικών συνεπειών, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της δυσαρέσκειας των ευρωπαίων πολιτών. Oι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε σκοπεύουν να επικεντρωθούν σε βασικές πτυχές της ενεργειακής πολιτικής, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Να θυμίσουμε ότι με τη  Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009, καθορίσθηκε η νομική βάση για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική (άρθρο 194 της Συνθήκης). Προβλέπεται ότι η Ε.Ε πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στο μπλοκ των 27 μελών, να προωθεί τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων και να εργαστεί για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η διατύπωση αυτή ερμηνεύθηκε ως προώθηση της ¨πράσινης¨ ενέργειας. Έτσι λοιπόν νομιμοποιήθηκε η μέχρι εκείνη τη στιγμή προώθηση των ΑΠΕ και άλλων ¨πρασινάδων¨ καθώς και τα γνωστά ¨εργαλεία¨ της ενεργειακής πολιτικής, όπως είναι οι φόροι, οι επιδοτήσεις, το σύστημα εμπορίας εκπομπών CO2 , τα οποία είχαν στόχο την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα την παραγωγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τώρα, συνειδητοποίησαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να παρέχουν σταθερό βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό,  με αποτέλεσμα η κατασκευή των συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, να είναι απαραίτητη. Πρόσφατα και...
ο  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso υπογράμμισε την ανάγκη για ριζική αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή ενεργειακή εικόνα σήμερα
Υψηλό κόστος για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, κίνδυνοι ασφάλειας του δικτύου, προβλήματα ανταγωνιστικότητας.
Αντιδρά η βιομηχανία, κλαίνε οι καταναλωτές και οι μόνοι που γελάνε είναι οι ανταγωνιστές της Ε.Ε. (ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΙΝΔΙΑ κλπ), οι οποίοι από νωρίς κατάλαβαν τι πάει να στηθεί με το ΚΥΟΤΟ και την κλιματική αλλαγή και …ποίησαν την νήσσα, τα πράσινα Funds  και τα απανταχού πράσινα κυβερνητικά λαμόγια που υλοποιούσαν χωρίς δεύτερη κουβέντα τα πράσινα σχέδια τους!!!!

Όπως είναι φυσικό, το ενεργειακό δεν μπορεί να συζητηθεί ξεκομμένο από το ΚΥΟΤΟ, τις κλιματικές αλλαγές και τις εκπομπές CO2. Οπότε άμεσα ή έμμεσα είναι όλα στο τραπέζι!!!
.
Ακόμη και εκείνοι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (θυμηθείτε τις πρόσφατες εξελίξεις για την στήριξη της αγοράς CO2), οι οποίοι παραδοσιακά έχουν έντονα φιλο-οικολογική στάση, τώρα έχουν ανοιχτά αυτιά στις καταγγελίες των επιχειρήσεων ότι η αγορά άνθρακα και άλλων πολιτικών για το κλίμα, συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας τη στιγμή μάλιστα που η οικονομία είναι σε ύφεση.

Ένα επίσης θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι και οι εξάλειψη των περιορισμών για την εξόρυξη - άντληση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου (shale gas).
(Για το σχιστολιθικό αέριο διαβάστε ΕΔΩ)

Όπως έχει διαρρεύσει, στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι στόχος της ΕΕ είναι η διασφάλιση  «ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία», ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της ¨διαρροής άνθρακα (Carbon leakage ) ¨ ».
( «Διαρροή άνθρακα» είναι ορολογία για τη μετεγκατάσταση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος, που μπορεί να κερδίσουν, σε πιο χαλαρά καθεστώτα όσον αφορά στους περιορισμούς λόγω κλιματικής αλλαγής.)

Βέβαια, το τελικό ανακοινωθέν θα το διανθίσουν με ευχές για την κλιματική αλλαγή, τις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 και την αειφορία, αφενός για να ηρεμήσουν τους ¨οικολόγους¨ και αφετέρου να το κάνουν πιο εύπεπτο  στους λαούς, που για πολλά χρόνια παραμύθιαζαν με την ¨πράσινη¨ ανάπτυξη.

Πηγές: euractiv, archaeopteryx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...