Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Όριο ταχύτητας σε VAN και ελαφριά φορτηγά!!

Μπορεί το κοντέρ να γράφει 180 ή 200 ή 220 Km/h, αλλά το όχημα θα μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα μέχρι 120 Km/h!!

Όταν θα πατάτε το γκάζι στο VAN ή το ελαφρύ φορτηγό σας και η ταχύτητα θα ξεπεράσει τα 120 Km/h, τότε αυτόματα το ίδιο το όχημα θα μειώνει την παροχή καυσίμου και δεν θα σας το επιτρέπει.
Αυτό θα ισχύσει από την 1/1/2014 για όλα τα νέα οχήματα.

Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη αυτή:
Σύμφωνα με πρόταση που υποστηρίζεται από την επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η μέγιστη ταχύτητα των VAN και ελαφρών φορτηγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 120 Km/h.
Το σχέδιο είναι μέρος της συζήτησης σχετικά με το πώς θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση αυτών των οχημάτων.
Βέβαια αυτό θα ισχύσει μόνο εάν εγκριθεί και από τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία συζητήθηκε  στις 7/5/2013, οι κατασκευαστές οχημάτων θα πρέπει να εφοδιάσουν όλα τα νέα van και ελαφριά φορτηγά, που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συσκευές για τον περιορισμό της ταχύτητά τους και το μέτρο αυτό θα ...
ισχύσει από την 1η Γενάρη του επόμενου έτους.

Επίσης, τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος ψήφισαν και για την καθιέρωση νέου ορίου εκπομπής CO2  147 gr/km, ως μέσος όρος για όλα τα νέα VAN και ελαφριά φορτηγά της ΕΕ, από το 2020. Το όριο αυτό θα μειωθεί περαιτέρω το 2025  μεταξύ 105 gr/km και 120 gr/km. Σημειώνεται ότι σήμερα το όριο είναι τα 203 gr/ Km.
Όμως, η Ένωση των Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αντιδρά και ισχυρίζεται ότι ο στόχος των 147 gr/km για το CO2 είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή της υβριδική τεχνολογία και σε αυτά τα οχήματα.
Αντίθετα οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές λένε ότι το όριο των 147
gr/Km είναι αρκετά υψηλό και θα έπρεπε να μειωθεί στα 118 gr/Km.

Θυμίζουμε ότι για τα Επιβατηγά Ι.Χ αυτοκίνητα, το Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ψήφισε το όριο των 95 gr/km για τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2020 (σήμερα το όριο είναι 130 gr/Km).

Τέλος, το κοινοβούλιο θα αρχίσει τώρα διαπραγματεύσεις, για την κατάρτιση ενός νομικού κειμένου, με Ευρωπαίους αρμόδιους υπουργούς και την Επιτροπή και δήλωσε ότι ελπίζει για μια συμφωνία, σχετικά με τις εκπομπές αυτών των οχημάτων και το όριο ταχύτητας, πριν από το τέλος του Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: REUTERS    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...