Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Gone with the wind ή όσα παίρνει ο άνεμος

Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Αυστρίας, οι ευρωπαίοι καταναλωτές από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν επιδοτήσει τους ¨επενδυτές¨ στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με  600 δισεκατομμύρια ευρώ !!!!!!

Αντί της άνθισης της …πράσινης οικονομίας για το καλό των πολιτών, που υποσχέθηκαν οι ¨πράσινοι¨ πολιτικοί και οι ¨οικολόγοι¨, ολόκληρη η Ε.Ε βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια κρίση ανταγωνιστικότητας και οικονομικού εφιάλτη, με σχεδόν 27 εκατομμύρια ανέργους και πολλές χώρες σε πτώχευση.
Στα περισσότερα κράτη μέλη, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ εκατομμύρια οικογένειες έχουν αναγκαστεί σε ενεργειακή ένδεια. Οι Ευρωπαίοι πολίτες  ξεσηκώνονται ενάντια στην αύξηση του κόστους της …πράσινης ενέργειας και απαιτούν από τους νομοθέτες να αποκηρύξουν τη στήριξη και τις επιδοτήσεις σε αυτή τη  της δαπανηρή μορφή ενέργειας.

Η ΣΚΩΤΙΑ δείχνει το δρόμο!!!!
Πρόσφατα στη Σκωτία και εν μέσω ανησυχιών ότι οι αριστοκράτες επωφελούνται από την …επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι φτωχοί την πληρώνουν, ο Κυβερνήτης της Σκωτίας υποσχέθηκε να εξετάσει τρόπους αναδιανομής των κερδών των πλούσιων ιδιοκτητών των αιολικών πάρκων, προς όφελος των λιγότερο προνομιούχων δηλ των καταναλωτών.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Ο Δούκας του Roxburghe εισπράττει 1.500.000 £ το χρόνο από ένα αιολικό πάρκο στο Lammermuir Hills. Ο κόμης του Moray εκτιμάται ότι λαμβάνει 2.000.000 £ το χρόνο από ένα αιολικό πάρκο κοντά στο Stirling. Ο κόμης της Γλασκώβης κερδίζει πάνω από 300.000 £ το χρόνο από ανεμογεννήτριες στο κτήμα Kelburn του.

Τους δικούς μας …Δούκες και Κόμητες των ΑΠΕ τους γνωρίζετε!!!

Στην Βρετανία το κόστος της ενέργειας των νοικοκυριών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι  πράσινες ενεργειακές επιδοτήσεις θα κοστίζουν σε κάθε βρετανικό νοικοκυριό 600 £ ετησίως μέχρι το 2020!!  Επίσης, το κόστος για τους Βρετανούς καταναλωτές για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ (20-20-20) για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να....
αυξηθεί σε πάνω από 16 δισεκατομμύρια £ ετησίως.
Την ίδια στιγμή, παρά αυτές τις τεράστιες δαπάνες, η πράσινη παραγωγή ενέργειας παραμένει ανεπαρκής και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ασήκωτο βάρος για τον φορολογούμενο τα επόμενα χρόνια.
Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Βρετανία είναι πιθανό να σημάνει την πρώτη μακροχρόνια μείωση του βιοτικού επιπέδου από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Οι Business leaders από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη  Πέμπτη για να συζητήσουν-μεταξύ άλλων-μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ¨επαναβιομηχανοποίηση της  Ευρώπης¨. Ωστόσο , ορισμένα στελέχη σε αυτή την Επιχειρηματική Σύνοδο Κορυφής, είδαν το στόχο αυτό σαν μια μάταιη ελπίδα. Λένε ότι η  πραγματική πρόκληση είναι να αποτραπεί η περαιτέρω αποβιομηχανοποίηση της ηπείρου. Σημειώστε ότι το ενεργειακό κόστος για τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι από τα υψηλότερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αύριο λοιπόν, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το ενεργειακό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 27% μεταξύ 2005 και 2012, πολύ περισσότερο από ό, τι σε άλλα ανταγωνιστικά βιομηχανικά κράτη.

ΠΗΓΗ: climatechangedispatch.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...