Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Με το ΓΑΛΑ θα διώξουν το εξασθενές χρώμιο από τον ΑΣΩΠΟ!!!

Είναι σοβαρό !!!!
Μόνο η μελέτη, φθάνει τα 2,7 εκατ ευρώ !!!

Στη σελίδα του ΕΜΠ με τίτλο DSpace (ΕΔΩ), όπου εμφανίζονται οι μεταπτυχιακές εργασίες, διαβάσαμε:

¨Στα υπόγεια ύδατα της λεκάνης απορροής του Ασωπού έχουν ανιχνευθεί υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για του κατοίκους και το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό καθώς μέρος των υδάτων αυτών αντλείται προς άρδευση αλλά και ανθρώπινη κατανάλωση. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος σχεδιάστηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το πρόγραμμα «Χρώμιο στο υπόγειο υδάτινο σύστημα της λεκάνης του Ασωπού: Τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης» το οποίο εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τον ευρωπαϊκό οργανισμό life.
Μέχρι τώρα οι επικρατέστερες μέθοδοι απομάκρυνσης Cr(VI) είναι οι φυσικοχημικές (χημική αναγωγή και ιοντοενναλλαγή), αλλά συνεχώς κερδίζουν έδαφος οι βιολογικές μέθοδοι, οι οποίες είναι πιο οικονομικές
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αποτελεί μέρος μίας από τις πιλοτικές δράσεις του προγράμματος και αφορά στην βιολογική επεξεργασία ρυπασμένων υδάτων για την αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν πειράματα σε ένα σύστημα διαλείποντος έργου σε αναερόβιες συνθήκες, με διάρκεια 8 μηνών τα οποία έλαβαν χώρα στο Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Ως υπόστρωμα επιλέχθηκε το γάλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά και της σχετικά χαμηλής τιμής του.
………..¨.
Το παραπάνω κείμενο με...
μικρές διαφοροποιήσεις εμφανίζεται σε δυο μεταπτυχιακές εργασίες.

Αν γυρίσουμε λίγο πίσω, το Φεβρουάριο του 2012, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση, υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά, παρουσία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το πρόγραμμα «Χρώμιο στο υπόγειο υδάτινο σύστημα της λεκάνης του Ασωπού: Τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης».
Το αντικείμενο του προγράμματος είναι η διερεύνηση της παρουσίας του ολικού και εξασθενούς χρωμίου στους υπόγειους υδροφορείς της υδάτινης λεκάνης του Ασωπού ποταμού και διαμόρφωση προγράμματος μέτρων και αξιολόγηση τεχνολογιών απορρύπανσης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του υπόγειου νερού.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, τρεις ιδιωτικοί φορείς (ΙNTERGEO ΕΠΕ, ΑΛΦΑ ΜΕΝΤΩΡ ΕΠΕ, ADVENTUS EUROPE GmBH) και ο συντονιστής το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 2,7 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από την ΕΕ και το υπόλοιπο ιδία συμμετοχή των συνεργαζόμενων φορέων.
(Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΔΩ)
Οι απορίες μας από τότε ήταν για το πώς φθάσαμε στην … ¨αποκατάσταση¨ χωρίς να γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος, τις πηγές και τα αίτια που το δημιούργησαν?

Η εξέλιξη λοιπόν αυτή, με την αναγωγή του εξασθενούς σε τρισθενές και με υπόστρωμα το γάλα, μας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα τη στιγμή μάλιστα που βασικές παράμετροι του προβλήματος είναι ακόμη άγνωστες!!
Στις 5-7 Σεπτεμβρίου 2013, όπως μαθαίνουμε, θα γίνουν και οι σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις στο συνέδριο που οργανώνεται στην Αθήνα με τίτλο 13th International Conference on Environmental Science and Technology  (πληροφορίες ΕΔΩ)

Εκεί λοιπόν ελπίζουμε να μάθουμε και τις λεπτομέρειες αυτής της ιδέας και κυρίως περιμένουμε να απαντηθούν ερωτήματα για τις ποσότητες, το είδος (αγελαδινό, κατσικίσιο, κλπ), την ποιότητα (με ή χωρίς λιπαρά, μακράς διάρκειας, φρέσκο, κλπ) και τη μορφή (σκόνη, υγρό, συμπυκνωμένο κλπ) του γάλακτος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε περιοχές ρυπασμένες, όπως η Βοιωτία, η Αργολίδα, η Κορινθία, η Αν και Δυτ Αττική, η Εύβοια, η Θεσσαλία και πρόσφατα η Κοζάνη.

Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ήτοι, αποδεχόμεθα κύριοι τη ρύπανση και μελετάμε τον γαλακτερό τρόπο!!Κρίνοντας επίσης από της μολυσμένες περιοχές, αφορά ήδη τη μισή Ελλάδα...!!!Ξέχασες να αναφέρεις εάν το γάλα θα είναι εγχώριο ή εισαγόμενο!!Παίζει κι αυτό το ρόλο του...Και μια ερώτηση:οι γνωστοί"άγνωστοι" θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν την ίδια στιγμή που οι "εγκέφαλοι" θα ξεζουμίζουν όποιο τετράποδο βγάζει γάλα????

Τη μαλακία πολλοί αγάπησαν, την κοροϊδία ουδείς!!!!!!!!!!!

Η.Κ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...