Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Πού βρίσκονται σήμερα τα τοξικά απόβλητα, τα οποία προέκυψαν μετά την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο????

Όπως ήδη γνωρίζεται στις 19 Αυγούστου ανακοίνωσε το Πεντάγωνο και ο Οργανισμός για την Πρόληψη των Χημικών Όπλων (OPCW),  ότι ολοκληρώθηκε η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο στο πλοίο Cape Ray.
O Γενικός Διευθυντής του (OPCW) Ahmet Üzümcü ανέφερε επιπλέον ότι το 100 % του συνόλου της κατηγορίας 1 των χημικών που δηλώθηκαν από τη Συρία, περίπου 1.040 τόνους , έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί. Σε αυτή την ποσότητα περιλαμβάνονται και 133 τόνους Isopropanol, που είχαν καταστραφεί επιτόπου στην Συρία.

Να θυμηθούμε λίγο το οδοιπορικό
Τα χημικά, 600 τόνους πρόδρομος αέριο νεύρων και 20 τόνοι αερίων  παράγοντα μουστάρδας, μεταφέρθηκαν στο Gioia Tauro, Ιταλία, στις 2 Ιουλίου από το δανικό φορτηγό πλοίο MV Ark Futura και μεταφορτώθηκαν στο Cape Ray. Η καταστροφή των χημικών ουσιών πάνω στο Cape Ray ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και χρειάστηκαν 42 ημέρες για την εξουδετέρωση με την διαδικασία της υδρόλυσης.

Έχουμε ήδη γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση ότι από τη διαδικασία της υδρόλυσης παράγονται  τοξικά απόβλητα 5 έως 14 φορές περισσότερα από τον όγκο των προς επεξεργασία χημικών.
Αυτά λοιπόν τα τοξικά απόβλητα πού βρίσκονται σήμερα?
Με βάση τις ....
ανακοινώσεις του OPCW, έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις τεσσάρων χωρών, Γερμανία, Φινλανδία,  Ηνωμένο Βασίλειο και  Ηνωμένες Πολιτείες. Η μεταφορά έγινε με τα πλοία Cape Ray, Ark Futura και Taiko.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, το Cape Ray, έφτασε στη Βρέμη. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ καλωσόρισε την άφιξή του, λέγοντας ότι η λειτουργία Cape Ray "δείχνει ότι η θαρραλέα και αποφασιστική διπλωματία μπορεί να επιφέρει απτά αποτελέσματα και λύσεις….", συμπληρώνοντας ότι ¨η Γερμανία συμμετείχε επίσης στη λειτουργία από την αρχή, παρέχοντας οικονομική, υλικοτεχνική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, καθώς και στρατιωτική υποστήριξη¨.

Μεταφέρθηκαν συνολικά 23 εμπορευματοκιβώτια με 370 τόνους αποβλήτων από τη διαδικασία της υδρόλυσης και την εξουδετέρωση (καύση) των χημικών έχει αναλάβει η κρατική υπηρεσία GEKA και είναι εγκατεστημένη στο Munster της Κάτω Σαξονίας. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει 5 μήνες. Το στερεό υπόλειμμα, μετά την εξουδετέρωση, θα διατεθεί προς αποθήκευση σε ειδικό χώρο στη Θουριγγία.

Στη Φιλανδία η εταιρεία διάθεσης αποβλήτων Ekokem ανακοίνωσε ότι στο Riihimäki όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της είναι έτοιμη να αρχίσει την αποτέφρωση και άλλης παρτίδας τοξικών αποβλήτων των 5.000 τόνων, που προέκυψαν μετά την υδρόλυση στη Μεσόγειο και η αποστολή έχει φθάσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Hamina.

Τέλος το MV Cape Ray επέστρεψε στην Πόρτσμουθ την στις 17/9/2014 με επίσημες υποδοχές, διακρίσεις, κλπ.

Φίλοι αναγνώστες
Με βάση την ιντερνετική μας διερεύνησης σε έγκυρα sites οργανισμών και φορέων των χωρών, που έλαβαν μέρος σε αυτή την αποστολή, προκύπτει ένα θολό τοπίο όσον αφορά στις ποσότητες προτεραιότητας 1 και προτεραιότητας 2 και επιπλέον λείπει το ισοζύγιο των τοξικών αποβλήτων που προέκυψαν μετά την υδρόλυση στο Cape Ray.
Ας μείνουμε όμως στις διαβεβαιώσεις του
OPCW, δεν έχουμε άλλες πηγές να διασταυρώσουμε τα στοιχεία, αλλά να κρατήσουμε και κάποιες επιφυλάξεις έχοντας στο μυαλό μας ότι οι επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας, αν κάποιες ποσότητες αποβλήτων χαρακτηρίσθηκαν μη επικίνδυνες και διατέθηκαν στα νερά της Μεσογείου, θέλουν χρόνο για να φανούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...